Στο κοινό εκτίθενται από το Σωματείο Παναγία Σουμελά οι σελίδες της εφημερίδας “ΕΠΟΧΗ” του εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη

Στο κοινό εκτίθενται από το Σωματείο Παναγία Σουμελά οι σελίδες της εφημερίδας “ΕΠΟΧΗ” του εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη

Στιγμές από τη ζωή των Ελλήνων του Πόντου θα έχουν την ευκαιρία να «ανακαλύψουν» όσοι θα βρεθούν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Μέσα από λέξεις, κείμενα και ρεπορτάζ μιας εφημερίδας της εποχής, θα αφουγκραστούν τον σφυγμό και την καθημερινότητα των κατοίκων του Πόντου.

Πρόκειται για όλα τα τεύχη της εφημερίδας «Εποχή» που εξέδιδε ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921), τα οποία -χάρη στο σωματείο Παναγία Σουμελά, συντηρήθηκαν και αποδίδονται πλέον στο κοινό, σε έναν ευανάγνωστο τόμο, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εποχή» στην Τραπεζούντα και πλήρωσε με τη ζωή του την αταλάντευτη στάση του για τη δημοσιοποίηση των τραγικών γεγονότων στην Τουρκία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στον Πόντο. Η εφημερίδα «Εποχή» κυκλοφόρησε την περίοδο 1918-1921. Όλα τα τεύχη της εφημερίδας φυλάχτηκαν από την οικογένεια του Νίκου Καπετανίδη και οι απόγονοί του τα δώρισαν πριν από πολλά χρόνια στο Σωματείο Παναγία Σουμελά, το οποίο, με δικά του έξοδα, ανέθεσε πριν ενάμιση χρόνο σε ειδικά, υπερσύγχρονα εργαστήρια στην Ελλάδα, να τα συντηρήσει και να φτιάξει τον συγκεκριμένο τόμο.

Μετά την παρουσίασή του, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, ο τόμος θα εκτίθεται στο μουσείο της Παναγίας Σουμελά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Γιώργο Τανιμανίδη, έχει γίνει και ψηφιοποίηση των τευχών, με σκοπό να αναρτηθούν και στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube