REAL TIME |

Σοβαρή πρόκληση ασφαλείας στο Πακιστάν το Βελουχιστάν

Σοβαρή πρόκληση ασφαλείας στο Πακιστάν το Βελουχιστάν

Η τελευταία αύξηση της βίας καταδεικνύει την αυξανόμενη ικανότητα των αυτονομιστικών ομάδων να πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις υψηλού προφίλ, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία του κράτους να αντιμετωπίσει τη σοβαρή πρόκληση ασφαλείας

Ήταν ένα καλά συντονισμένο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την ταραγμένη επαρχία που συγκλόνισε τη χώρα. Οι μαχητές όχι μόνο στόχευσαν εγκαταστάσεις ασφαλείας αλλά και σφαγιάζουν επιβάτες λεωφορείων αφού έλεγξαν την ταυτότητά τους. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές μέρες στο Μπαλουχιστάν που επλήγη από την εξέγερση, αφήνοντας νεκρούς πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αρκετούς υπαλλήλους ασφαλείας.

Μια παράνομη αυτονομιστική ομάδα των Μπαλόχ ανέλαβε την ευθύνη. Ενώ η τελευταία αύξηση της βίας καταδεικνύει την αυξανόμενη ικανότητα των αυτονομιστικών ομάδων να πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις υψηλού προφίλ, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία του κράτους να αντιμετωπίσει τη σοβαρή πρόκληση ασφαλείας που εκτείνεται από το κατεχόμενο από το Κασμίρ Πακιστάν (KP) έως το Μπαλουχιστάν.

Και οι δύο στρατηγικά τοποθετημένες επαρχίες έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης για διάφορες μαχητικές ομάδες που αμφισβητούν την αρμοδιότητα του κράτους. Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν την ομάδα που επιδιώκει να επιβάλει την οπισθοδρομική κυριαρχία των Ταλιμπάν σε μέρη του KP, οι αυτονομιστικές οργανώσεις των Μπαλόχ έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους στο ανήσυχο Μπαλουχιστάν. Η τελευταία αύξηση της βίας έχει αποκαλύψει την ευπάθεια ενός ολοένα και πιο κατακερματισμένου κράτους. Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων που υπέστησαν οι δυνάμεις ασφαλείας υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Είναι προφανές ότι οι μαχητές των Baloch είναι πλέον καλύτερα οργανωμένοι και φαίνεται να έχουν μια ισχυρότερη βάση υποστήριξης που τους επιτρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλες οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή που εδώ και καιρό ήταν το επίκεντρο της πολιτικής δυσαρέσκειας. Η χαμηλής έντασης εξέγερση που έχει κυριεύσει την επαρχία τις τελευταίες δύο δεκαετίες μετατρέπεται γρήγορα σε πλήρη εξέγερση με την αυξανόμενη αποξένωση του τοπικού πληθυσμού. Οι τελευταίες υψηλού προφίλ επιθέσεις μαχητών πραγματοποιήθηκαν μετά από εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις στο νότιο Μπαλουχιστάν.

Υπάρχει ανάγκη να δούμε τις ρίζες της πολιτικής αναταραχής που τροφοδοτεί την ανερχόμενη εξέγερση.

Δεν υπήρξαν μόνο στοχευμένες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαχητές συγκρούστηκαν επίσης με τις δυνάμεις ασφαλείας και απέκλεισαν τους αυτοκινητόδρομους που συνδέουν την επαρχία με άλλες περιοχές της χώρας. Κάποια ανεπιβεβαίωτα πλάνα δείχνουν ένοπλους να περιφέρονται στους δρόμους του Τουρμπάτ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και κυβερνητικά στελέχη. Υπήρξε πλήρης χάος με την κατάρρευση της διοίκησης στις ταραγμένες συνοικίες.

Το πιο ανησυχητικό είναι η αναφορά επιβατών που αποβιβάστηκαν από λεωφορεία στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την επαρχία με το Παντζάμπ και πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. αλλά ήταν το πιο αποτρόπαιο περιστατικό. Οι μαχητές στοχοποιούν ολοένα και περισσότερο μη ντόπιους, οι περισσότεροι από αυτούς εργάτες. Τέτοια περιστατικά έχουν δώσει μια φρικτή τροπή στην αυτονομιστική μαχητική οργάνωση.

Πράγματι, κανένα κράτος δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες πράξεις βίας και αμφισβήτηση του λόγου του. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με το δικαίωμα του κράτους στη χρήση βίας για την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας. Αλλά υπάρχει επίσης ανάγκη να δούμε τις ρίζες της πολιτικής αναταραχής που τροφοδοτεί την αυξανόμενη εξέγερση στην επαρχία. Παρά την προσφυγή του σε κινητικά μέτρα, το κράτος δεν κατάφερε να συγκρατήσει την εξέγερση. Μάλιστα, έχει κερδίσει έδαφος με την αυξανόμενη αποξένωση του πληθυσμού που έχει στερηθεί τα δημοκρατικά και οικονομικά του δικαιώματα.

Η χρήση βίας για την καταστολή διαμαρτυριών και τα αυξανόμενα περιστατικά εξαναγκαστικών εξαφανίσεων έχει πυροδοτήσει οργή, ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας, παρέχοντας στις αυτονομιστικές ομάδες αυξανόμενη προσφορά νεοσύλλεκτων. Αυτό που συνέβη αυτή την εβδομάδα δεν πρέπει να το δούμε μεμονωμένα. Την ευθύνη του τραγικού περιστατικού φέρει και η αποτυχία της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα γνήσια αιτήματα του λαού.

Το τελευταίο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σηματοδότησε επίσης την επέτειο του θανάτου του Nawab Akbar Bugti, πρώην κυβερνήτη και αρχυπουργού του Μπαλουχιστάν και ενός από τους πιο ισχυρούς αρχηγούς φυλών. Σκοτώθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση στις 26 Αυγούστου 2006. Ο θάνατός του συνέβαλε σε αυτό που περιγράφεται ως η τρίτη (και μεγαλύτερη) εξέγερση στην επαρχία.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, ο πυρήνας της τρέχουσας εξέγερσης δεν είναι η περιοχή όπου κυριαρχούν οι αρχηγοί των φυλών. Οι περισσότεροι από τους ηγέτες των αυτονομιστικών ομάδων προέρχονται από ένα μεσαίο, μορφωμένο υπόβαθρο και όχι από φυλετικό υπόβαθρο. Γράφοντας πρόσφατα σε αυτό το χώρο στο Μπαλουχιστάν, ο Tariq Khosa περιέγραψε πώς οι κρατικές φρικαλεότητες μετέτρεψαν τον Δρ Allah Nazar, έναν χρυσό μετάλλιο από το Ιατρικό Κολέγιο Bolan, σε αντιφρονούντα.

Ο ηγέτης του Απελευθερωτικού Μετώπου των Μπαλόχ, Αλλάχ Ναζάρ είχε συλληφθεί νωρίτερα από τις υπηρεσίες πληροφοριών το 2005. Ο αδελφός του σκοτώθηκε υπό παράνομη κράτηση. Η ιστορία άλλων αντιφρονούντων δεν είναι πολύ διαφορετική. Οι συνεχιζόμενες αναγκαστικές εξαφανίσεις και η απόρριψη βασανισμένων σορών ωθούν πολλά από τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων προς τη μαχητικότητα. Ακόμη και όσοι διαμαρτύρονται ειρηνικά για τις υπερβολές του κράτους χαρακτηρίζονται προδότες.

Είναι η εσφαλμένη προσέγγιση του μηχανισμού ασφαλείας που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην επαρχία. Θυμάμαι ότι ήμουν σε μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης από έναν ανώτατο αξιωματούχο ασφαλείας στην Κουέτα τον Ιανουάριο του 2017. Περιέγραψε τον «υποεθνικισμό» ως σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο καθήκον ενώπιον των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν να το μετατρέψουν σε εθνικισμό. Δεν υπήρχε απάντηση όταν ρώτησα γιατί ήταν λάθος να είσαι εθνικιστής Μπαλόχ και πώς συγκρούστηκε με το να είναι κανείς Πακιστανός ταυτόχρονα.

Αυτή η αποικιακή νοοτροπία ήταν επίσης η αιτία για την αυξανόμενη αποξένωση των εθνικιστών ηγετών των Μπαλόχ που επέλεξαν να συμμετάσχουν στην κυρίαρχη πολιτική. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να μείνουν εκτός εξουσίας οι εθνικιστές ηγέτες. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται και εγκαθίστανται τα πολιτικά κόμματα στην εξουσία στην επαρχία έχει κοροϊδέψει τη δημοκρατική διαδικασία. Οι εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου ήταν ίσως το χειρότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χειραγωγείται το σύστημα στην επαρχία.

Αλλά η κυβέρνηση, με την αμφισβητήσιμη νομιμότητά της, αμφισβητείται τώρα από τη λαϊκή εξουσία, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες πορείες διαμαρτυρίας στο Γκουαντάρ και το Τουρμπάτ. Οι διαδηλωτές δεν είναι αυτονομιστές ή τρομοκράτες, αλλά ωθούνται στον τοίχο από τις ενέργειες του κράτους. Καμία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει την τρομοκρατία αποξενώνοντας τον πληθυσμό της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις εμπλέκονται στην υποστήριξη αυτονομιστικών ομάδων στη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων. Αλλά οι εξωτερικές δυνάμεις μπορούν να ψαρέψουν μόνο σε ταραγμένα νερά.

ΠΗΓΗ: Dawn

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube