Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές για τον δράστη της επίθεσης στο Σόλινγκεν της Γερμανίας, τη βιομηχανική πόλη που γιόρταζε τα 650 χρόνια από την ίδρυσή της. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 5 τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν ο δράστης τους επιτέθηκε με μαχαίρι και διέφυγε.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η Bild αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν ένας και σε αλλόφρονη κατάσταση μαχαίρωνε τυχαία άτομα από το πλήθος. Οι αρχές της πόλης ζήτησαν από τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή της αγοράς Φρόνχοφ, καθώς η αστυνομία δημιούργησε κλοιούς ασφαλείας, μετά την επίθεση περίπου στις 22:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος).

REUTERS/Thilo Schmuelgen

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης στο σημείο εθεάθησαν να περιθάλπουν τους τραυματίες. Η αστυνομία ανέπτυξε 40 οχήματα με αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων στο κυνήγι του υπόπτου, σύμφωνα με το Spiegel. Οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους όσο οι αστυνομικοί πραγματοποιούν τις έρευνες τους.

Τους μαχαίρωνε στον λαιμό

Ο Φίλιπ Μιούλερ, ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, είπε ότι τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης έδιναν μάχη για τη ζωή εννέα ανθρώπων, αλλά οι 3 κατέληξαν. Ακόμη 5 είναι σοβαρά, όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Solinger Tageblatt.

«Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος, αλλά εγκατέλειψε την πλατεία ειρηνικά», είπε.
Ο αυτόπτης μάρτυρας Λαρς Μπράιτσκε από την πλευρά του δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν είδε έναν τραγουδιστή στη σκηνή με μια περίεργη έκφραση στο πρόσωπό του. «Και τότε ένα άτομο σωριάστηκε στο έδαφος».

Ο δράστης πιστεύεται ότι μαχαίρωσε σκόπιμα τα θύματά του στο λαιμό, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Αλεξάντερ Κρέστα, δήλωσε ότι η επίθεση αντιμετωπίζεται ως πράξη τρομοκρατίας και προς το παρόν πιστεύεται ότι ο δράστης ήταν ένας, όπως μεταδίδει το Spiegel.

«Κανείς από εμάς δεν ξέρει γιατί» έγινε η επίθεση, δήλωσε ο Χέρμπερτ Ρόιλ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. «Δεν μπορώ να πω τίποτα για το κίνητρο τώρα» και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν ο δράστης, είπε, αλλά ο δράστης έφυγε από τη σκηνή «σχετικά γρήγορα».

Σοκ και φρίκη

Ο δήμαρχος του Σόλινγκεν, Τιμ Κούρτσμπαχ, σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: «Απόψε όλοι στο Σόλινγκεν ίμαστε σε σοκ, αισθανόμαστε φρίκη και μεγάλη θλίψη. Όλοι θέλαμε να γιορτάσουμε μαζί την επέτειο της πόλης μας και τώρα πρέπει να θρηνήσουμε τους νεκρούς και τους τραυματίες. Μου ραγίζει η καρδιά που συνέβη μια επίθεση στην πόλη μας. Έχω δάκρυα στα μάτια όταν σκέφτομαι αυτούς που χάσαμε. Προσεύχομαι για όλους εκείνους που εξακολουθούν να παλεύουν για τη ζωή τους».

Μιλώντας στο BBC εκπρόσωπος Τύπου της πόλης ανέφερε ότι στο σημείο της επίθεσης ήταν «λίγες χιλιάδες άνθρωποι». Οι εορτασμοί, που επρόκειτο να διαρκέσουν 3 ημέρες, έχουν πλέον ακυρωθεί.

Το Σόλινγεκν – μια πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία διάσημη για τη χαλυβουργία της – έχει περίπου 160.000 κατοίκους. Βρίσκεται περίπου 15 μίλια (25 χλμ.) ανατολικά του Ντίσελντορφ και βορειοανατολικά της Κολωνίας.

Πηγές: Spiegel, BBC, AP, Solinger Tageblatt