REAL TIME |

Σκληρή κρατική καταστολή κατά διαδηλωτών στο Πακιστάν

Σκληρή κρατική καταστολή κατά διαδηλωτών στο Πακιστάν

Η σκληρή κρατική καταστολή εναντίον συμμετεχόντων στην «Εθνική Συγκέντρωση Μπαλόχ» στο Βελουχιστάν συνεχίζεται, με αναφορές για κρατήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και διακοπή των προμηθειών τροφίμων, πυροδοτώντας οργή μεταξύ ακτιβιστών και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με αναφορές, οι πακιστανικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε βασικές τοποθεσίες, όπως το Uthal Zero Point, για να εμποδίσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν βασικά αγαθά να φτάσουν στο Γκουαντάρ και στην ευρύτερη περιοχή Μακουράν.

Οι έμποροι αναφέρουν ότι βασικά αγαθά, όπως αλεύρι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι, έχουν κολλήσει στα φορτηγά, οδηγώντας σε αλλοίωση και δημιουργώντας κρίση στους κατοίκους, καθώς τα καταστήματα αγωνίζονται να καλύψουν τη ζήτηση. Επιπλέον, οι αρχές φέρεται να έχουν σταματήσει την παροχή νερού από το φράγμα Shadi Kaur στο Gwadar τις τελευταίες πέντε ημέρες, επιδεινώνοντας την κατάσταση για τους ντόπιους στο Gwadar.

Η Επιτροπή Baloch Yakjehti (BYC) εξέδωσε ανακοίνωση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, υποστηρίζοντας ότι οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί εδώ και μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και μπλακ άουτ στην επικοινωνία. «Αυτή είναι μια μορφή συλλογικής τιμωρίας εναντίον ενός ολόκληρου έθνους για το έγκλημα της άσκησης του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης και της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του BYC και της κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω επιτροπής όλων των κομμάτων. Ωστόσο, το BYC ισχυρίζεται ότι τα αιτήματά τους, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της βίας κατά των διαδηλωτών και της επαναλειτουργίας των δρόμων και των υπηρεσιών Διαδικτύου, δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ο εκπρόσωπος του BYC είπε ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και βασανιστεί στην Κουέτα και το Καράτσι». Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν διαδηλωτές στο Noshki, με αποτέλεσμα έναν θάνατο και πολλούς τραυματισμούς.

Το BYC κατηγόρησε τις πακιστανικές αρχές ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση ενέχει κίνδυνο για εκατομμύρια στο Γκουαντάρ και σε ολόκληρη την περιοχή Μακουράν.

Στο Καράτσι, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών συγκεντρώθηκαν έξω από τη Λέσχη Τύπου του Καράτσι το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείριση των διαδηλωτών των Μπαλόχ. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Gwadar ka mahasara band karo» (να σταματήσει η πολιορκία του Gwadar) και ζήτησαν να σταματήσει η καταστολή.

«Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να σταματήσει η καταπίεση», είπε η Βίρσα Πιρζάδο, μέλος της Επιτροπής της Σιντ για το Καθεστώς των Γυναικών. «Η κρατική καταστολή είναι απαράδεκτη, ο τρόπος με τον οποίο τους συνέλαβαν είναι απαράδεκτος, ο τρόπος με τον οποίο ξυλοκόπησαν γυναίκες και παιδιά των Μπαλόχ είναι απαράδεκτος».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, η αστυνομία του Καράτσι φέρεται να χειρίστηκε συμμετέχοντες στη διαδήλωση και συνέλαβε περίπου 50 μέλη του BYC, μεταξύ των οποίων γυναίκες, καθώς προσπάθησαν να συγκεντρωθούν κοντά στον κυκλικό κόμβο του Arts Council για να διαμαρτυρηθούν για την «κρατική βία» εναντίον των συμμετεχόντων στην «Εθνική Συγκέντρωση Μπαλόχ». ‘

Η «Εθνική Συγκέντρωση Μπαλόχ», που πραγματοποιήθηκε στο Γκουαντάρ στις 28 Ιουλίου, οργανώθηκε από το BYC για να διαμαρτυρηθεί για τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τις εξωδικαστικές δολοφονίες, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν. Ωστόσο, οι πακιστανικές αρχές χρησιμοποίησαν βία για να σαμποτάρουν τη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα το BYC να επεκτείνει τη διαμαρτυρία σε καθιστική διαμαρτυρία, που είναι τώρα στην όγδοη ημέρα.

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο X, το BYC περιέγραψε πολλά βασικά αιτήματα για τον τερματισμό των διαδηλώσεων σε όλο το Βελουχιστάν. Ζητούν την υποβολή Πρώτων Πληροφοριακών Αναφορών (FIR) εναντίον αξιωματούχων που ευθύνονται για επεισόδια πυροβολισμών στο Mastung, Talaar, Gwadar, Noshki και Turbat, όπου διαδηλωτές τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το BYC απαιτεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να διασφαλίσει την μη περαιτέρω χρήση βίας ή βίας από τις κρατικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπλέον, επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο του θα επισκεφθούν το Γκουαντάρ για να αναγνωρίσουν, σε συνέντευξη Τύπου με το BYC, ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το BYC ζητά επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των συμμετεχόντων που έχουν συλληφθεί ή εξαφανιστεί βίαια και την κατάργηση όλων των FIR εναντίον τους. Ζητούν να ανοίξουν ξανά όλοι οι δρόμοι, να αρθεί η αδήλωτη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μακουράν, συμπεριλαμβανομένου του Γκουαντάρ, και να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες νερού και διαδικτύου σε όλη την περιοχή.

Το BYC ζητά επίσης διαβεβαιώσεις ότι κανένας συμμετέχων ή υποστηρικτής της «Εθνικής Συνάθροισης Μπαλόχ» δεν θα παρενοχληθεί και δεν θα υποβληθούν περαιτέρω FIR σχετικά με αυτό. Ζητούν αποζημίωση για οικονομικές ζημιές που υπέστη το ευρύ κοινό λόγω των ενεργειών του κρατικού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένης της διάρρηξης στα σπίτια τους, της καύσης οχημάτων ή της κατάσχεσης προσωπικών αντικειμένων.

 

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube