Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα “Πολίτης”: Ακόμα δεν πληρώσαμε το τίμημα της απελευθέρωσης;

Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα “Πολίτης”: Ακόμα δεν πληρώσαμε το τίμημα της απελευθέρωσης;

Τι να κάνουν τώρα εκείνοι που ονειρεύονται εδώ ότι «θα μας αναγνωρίσει το Αζερμπαϊτζάν» και έστησαν το άγαλμα του Αλίγιεφ για κολακεία; Οι Αζέροι λένε «εμείς πληρώσαμε το τίμημα της απελευθέρωσης». Εμείς στην Κύπρο ακόμα δεν το πληρώσαμε;

Του Σενέρ Λεβέντ

Το Αζερμπαϊτζάν δεν μπόρεσε να χωνέψει τις κραυγές του Ταγίπ Ερντογάν ότι «εμείς σας απελευθερώσαμε». Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τα λόγια του ότι «θα μπούμε και στο Ισραήλ όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ». Έτσι ήρθε η πρώτη σκληρή αντίδραση από το Μπακού. Ως γνωστόν, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποδώσει στον εαυτό του τη νίκη που επιτεύχθηκε κατά των Αρμενίων. Και απάντησαν στον Ερντογάν ότι «όχι, αυτή τη νίκη την πέτυχε ο αζερικός στρατός και ο αρχιστράτηγός μας». «Η στήριξη της Τουρκίας ήταν πολιτική και ηθική και δεν ήταν χωρίς αντάλλαγμα», είπαν. «Σας καταβλήθηκε πλήρως το αντάλλαγμα γι’ αυτή τη στήριξη κύριοι», έγραψαν. Αντάλλαγμα για ποιο πράγμα; Αντάλλαγμα του στρατιωτικού υλικού που παρασχέθηκε από την Τουρκία! Αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα του καθεστώτος του Μπακού, έφερε μια νέα διάσταση στις τουρκο-αζερικές σχέσεις. Και σίγουρα βιώσαν ένα σοκ όσοι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ονειρεύονται να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ το Αζερμπαϊτζάν.

Αν ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας δικτάτορας που συνεχίζει το σουλτανάτο του για πάνω από είκοσι χρόνια στην Τουρκία, είναι και ο Ιλχάμ Αλίγιεφ ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν. Και μάλιστα ένας πιο στυγνός δικτάτορας από τον Ερντογάν. Δεν υπάρχει δημοκρατία στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπάρχει ελευθεροτυπία. Δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση ακόμα και όση υπάρχει στην Τουρκία. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ είναι 62 χρόνων. Κάθισε στον θώκο της προεδρίας μετά τον πατέρα του, Χαϊντάρ Αλίγιεφ. Βρίσκεται σε αυτό τον θώκο από το 2003. Και έκανε αντιπρόεδρο τη σύζυγό του, Μιχριμπάν Αλίγιεφ. Το ανδρόγυνο κυβερνά το Αζερμπαϊτζάν. Σίγουρα θα συνεχιστεί η δυναστεία περνώντας στους γιους του μετά τον πατέρα Αλίγιεφ. Ο πατέρας του Ιλχάμ Αλίγιεφ, Χαϊντάρ Αλίγιεφ, ήταν άτομο που ανέβηκε στα ανώτατα αξιώματα στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν το τρίτο άτομο στο Πολιτικό Γραφείο και υπήρχαν πιθανότητες να γίνει ηγέτης, όμως γκρεμίστηκε αυτό το όνειρο μαζί με τον Γκορμπατσόφ. Ο Γκορμπατσόφ τον απομάκρυνε από το Πολιτικό Γραφείο και μάλιστα απαγόρευσε τη μετάβασή του στη Μόσχα διώχνοντάς τον από εκεί. Μερικά χρόνια μετά την επιστροφή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Χαϊντάρ Αλίγιεφ εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1993 και πέθανε το 2003 στην Αμερική όπου νοσηλευόταν.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι πλούσιο σε πετρέλαιο. Η Κασπία Θάλασσα είναι γεμάτη πετρέλαιο. Κάποτε είχαν κτίσει μια «πόλη» οι Σοβιετικοί μέσα σε αυτή τη θάλασσα. Όταν σπούδαζα στο Μπακού είχα και εγώ την ευκαιρία να πάω να δω αυτή την πόλη. Οι εργάτες που δουλεύαν εκεί έμεναν εκεί 15 μέρες και έφευγαν 15 μέρες. Υπήρχε και τότε εχθρότητα μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων. Όμως, το σοβιετικό καθεστώς δεν τοΥς επέτρεπε να συγκρουστούν μεταξύ τους. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης επιτέθηκε ο ένας στον άλλον και χύθηκε πολύ αίμα εκατέρωθεν.

Αναμφίβολα δεν θέλει να ψυχραθούν οι σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία, η οποία έχει προβλήματα με όλους τους γείτονές της. Και σίγουρα θα κάνουν μια ήπια προσγείωση κατά της σκληρής αντίδρασης που ήρθε τώρα από το Μπακού, όμως δεν θα είναι εύκολη η επιστροφή στην παλιά, θερμή φιλία. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Τουρκία προσπάθησε να το παίξει μεγάλος αδελφός στις τουρκογενείς δημοκρατίες, οι οποίες κήρυξαν την ανεξαρτησία και την κυριαρχίας τους, και να κτίσει ένα σοβαρό πεδίο επιρροής εκεί, όμως αυτό είχε αντίθετη επίδραση. Ειδικά το Καζακστάν δεν της έδωσε καθόλου θάρρος. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν αυτό που σύναψε τις πιο θερμές σχέσεις μαζί της. Συμμετείχε ενεργά στον πρόσφατο πόλεμο με τους Αρμένιους στο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζαν ανέκτησε το Καραμπάχ, το οποίο είχε χάσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή τη νίκη ανήκει στην Τουρκία. Και τώρα παράγινε το κακό όταν φαφλάτισε λέγοντας ότι «όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ θα μπούμε και στο Ισραήλ». Δεν άντεξε ο Ιλχάμ Αλίγιεφ και τελικά τράβηξε τη γραμμή. Φαίνεται ότι η Τουρκία μπερδεύει τους Αζέρους με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι τη θεωρούν «απελευθερωτή». Ο Αλίγιεφ επαναστάτησε στους υπαινιγμούς του Ερντογάν περί «απελευθερωτή». Όμως, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για την αντίδραση κατά του Ερντογάν. Και αυτός είναι το Ισραήλ. Είναι πολύ καλές οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ισραήλ. Από το Αζερμπαϊτζάν στέλνεται και πετρέλαιο στο Ισραήλ. Και στον πόλεμο του Καραμπάχ εστάλησαν όπλα ως στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν από το Ισραήλ. Δηλαδή, θύμωσε τον Αλίγιεφ και η κουβέντα του Ερντογάν ότι «θα μπούμε και στο Ισραήλ».

Τι να κάνουν τώρα εκείνοι που ονειρεύονται εδώ ότι «θα μας αναγνωρίσει το Αζερμπαϊτζάν» και έστησαν το άγαλμα του Αλίγιεφ για κολακεία; Οι Αζέροι λένε «εμείς πληρώσαμε το τίμημα της απελευθέρωσης». Εμείς στην Κύπρο ακόμα δεν το πληρώσαμε;

ΠΗΓΗ: Πολίτης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube