Διεθνή εκστρατεία προκειμένου να γνωστοποιήσει τις τουρκικές ενέργειες για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων που οδηγεί στην εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων ξεκινά ο Σενέρ Ελτσίλ.

Ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής και γνωστός πολέμιος της κατοχής βγήκε και πάλι μπροστά για να καταγγείλει την Τουρκία για συστηματική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου. Ο Σενέρ Ελτσίλ προήγγειλε ότι προτίθεται να διεθνοποιήσει το όλο θέμα προσκαλώντας και τους Ελληνοκύπριους να στηρίξουν την προσπάθειά του.

Ο Σενέρ Ελτσίλ, πρόεδρος του ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν δήλωσε (πηγή Οζκγιούρ Γκαζέτ/ΓΤΠ) πως «από το 1974 συνεχίζει να παραβιάζεται από την Τουρκία η διεθνής σύμβαση για την προστασία των αμάχων, που υπεγράφη στη Γενεύη το 1949».

Αναφέροντας ότι τα κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά πληθυσμού που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια έχουν κάνει τη ζωή αδιέξοδη, ο Ελτσίλ σημείωσε ότι τα προβλήματα που προκαλούνται από τη μεταφορά πληθυσμού από μια χώρα σε μια άλλη χώρα έχουν εκφραστεί από την κοινή γνώμη, αλλά οι αντιδράσεις για την ουσία και τη βάση του προβλήματος παραμένουν αδύναμες.

Υπογράμμισε ότι ο πληθυσμός που η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει στο βόρειο τμήμα του νησιού προκαλεί αλλαγή της δημογραφικής δομής στο βόρειο τμήμα του νησιού και δήλωσε ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας προτιμούν να εξετάζουν θέματα, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, οι ανεπαρκείς νοσοκομειακές υπηρεσίες, η περιβαλλοντική ρύπανση και η έλλειψη νερού που προκαλούνται από τη μεταφορά του πληθυσμού αντί να εξετάζουν αυτό το θέμα.

Αναφέροντας ότι οι αρχές στην Τουρκία και στο βόρειο τμήμα του νησιού κάνουν συνεχώς πίσω στο θέμα του πληθυσμού, ο Ελτσίλ είπε ότι οι προηγούμενες απογραφές πληθυσμού ήταν επίσης παραπλανητικές. Ο Ελτσίλ, ο οποίος μοιράστηκε διάφορα στοιχεία για την εκτίμηση του μέσου όρου του πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του νησιού, είπε ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ‘αγωνίζονται για την κοινωνική ύπαρξη’ σιωπούν για την αλλαγή της δημογραφικής δομής για χάρη των αξιωμάτων και των ψήφων και ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν εκφράζει αυτή την κατάσταση των Τουρκοκυπρίων στις διεθνείς πλατφόρμες.

Ο Ελτσίλ υποστήριξε πως τόσο οι αρχές της Τουρκίας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε μυστική αλληλεγγύη όσον αφορά την ‘εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων’ και δήλωσε ότι ενώ καλεί όλες τις πατριωτικές δυνάμεις σε αλληλεγγύη, θα μεταφέρει το θέμα και στη διεθνή σκηνή.

Υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι αυτοί που λένε ότι αγωνίζονται για την κοινωνική ύπαρξη δεν παίρνουν θέση απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας, που καταστρέφει την πολιτική μας βούληση και την κοινωνία μας, για χάρη αξιωμάτων και ψήφων, και ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παίρνουν στο δικαστήριο της Χάγης εκ μέρους του κράτους την Τουρκία, που επιβάλλει αυτή την πολιτική, η οποία είναι ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου, δείχνει την ύπαρξη μιας μυστικής αλληλεγγύης στην καταστροφή της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Και κάλεσε «όλες τις πατριωτικές δυνάμεις σε κοινό αγώνα ενάντια σε αυτούς που μετατρέπουν την κοινωνική ύπαρξη σε κοινωνικό αφανισμό και προαναγγέλλουμε ότι θα μεταφέρουμε το θέμα στη διεθνή σκηνή».

Φιλελεύθερος