Η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα αν φύγουν εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων από την Κύπρο, οι οποίες ήρθαν στο νησί μετά τη ρωσική εισβολή, επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και καλεί την Κυβέρνηση να μην εμφανίζει εφησυχασμό, αλλά να αναπτύξει ολοκληρωμένη πολιτική.

Στην ενδιάμεση έκθεση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει «την επανάπαυση που παρατηρείται στο θέμα, καθοδηγούμενη από το γεγονός ότι έχουν γίνει αγορές ακινήτων και έχουν ανεγερθεί σχολικές µονάδες για την εξυπηρέτηση Ουκρανών προσφύγων. Ωστόσο, κρίνουμε πως αυτά τα δεδομένα δεν είναι αρκούντως πειστικά για να δικαιολογήσουν εφησυχασμό».

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο καταθέτει τον έντονο προβληματισμό του προς την Κυβέρνηση και αναφέρει πως «δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη πολιτικών και κινήτρων στην απουσία ολοκληρωμένης εικόνας για τα οικογενειακά, δημογραφικά, επιχειρηματικά και άλλα χαρακτηριστικά της ουκρανικής παρουσίας στην Κύπρο, µετά την έναρξη του πολέμου.

Η ουκρανική παρουσία στην Κύπρο συνεχίζει να επεκτείνεται µετά τη ρωσική εισβολή, έχοντας δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.

Υπολογίζεται πως περίπου 24,000 Ουκρανοί παραμένουν στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 7,000 έχουν καθεστώς τουρίστα και υπολογίζονται στα στοιχεία του τουρισμού.

Η παρουσία του ουκρανικού παράγοντα στην Κύπρο έχει, σύμφωνα µε έµµεσες αλλά εκτενείς μετρήσεις, δράσει σημαντικά σε σειρά τομέων, περιλαμβανομένων των κρατικών εσόδων, του τομέα των ακινήτων και της εκπαίδευσης, αλλά και στη δραστηριοποίηση (περιλαµβανοµένων και εξαγωγών) στον τομέα των υπηρεσιών τεχνολογίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ