Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία, καθώς η σπάνια -για τη μέχρι τώρα εξέλιξη του πολέμου- διασυνοριακή επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα.

Οι ρωσικές αρχές είπαν ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη «για την εξάλειψη των συνεπειών των εχθρικών δυνάμεων που εισέρχονται στην περιοχή».

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης εκκενωθεί από τις παραμεθόριες περιοχές, ανακοίνωσαν επίσης οι ρωσικές αρχές, προσθέτοντας ότι επιστρατεύονται γιατροί από άλλες πόλεις. Σε ανάλογη εκκένωση προχώρησαν και οι ουκρανικές αρχές.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία κάνοντας λόγο για «μείζονα πρόκληση» με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα κοντά στην πόλη Σούρζα.

Οι ουκρανικές εισβολές σε ρωσικό έδαφος, ήταν εξαιρετικά σπάνιες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Για το θέμα ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να ζητήσει «εξηγήσεις». «Θα επικοινωνήσουμε με τον ουκρανικό στρατό για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους στόχους», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

Και από αέρος

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το BBC, μάχες σημειώθηκαν σε διάφορα χωριά στη ρωσική επικράτεια ήδη από την Τρίτη.

Κατά τις ρωσικές αρχές, ακολούθησαν ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών πολιτών. Σύμφωνα με τη Μόσχα, 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή περιοχή.

Τονισμένη με την κόκκινη σήμανση, η περιοχή του Κουρσκ

Σήμερα, Τετάρτη, επίσης, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι εμπόδισε τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν «βαθιά στο ρωσικό έδαφος» στην περιοχή του Κουρσκ και πρόσθεσε ότι κατέστρεψε πολλά ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χίλιοι στρατιώτες

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, δήλωσε ότι στην επιδρομή που έγινε χθες στην περιφέρεια του Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, συμμετείχαν «έως 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες».

Υποστήριξε επίσης ότι «η πρoώθηση του εχθρού εις βάθος στο ρωσικό έδαφος ανακόπηκε από πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού», διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης που αναμεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Γκεράσιμοφ είπε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να «καταστρέφουν τον εχθρό».

Ναυτεμπορική