Ελλάδα 20 Αυγούστου 2024

Ρόδος: 400 μετανάστες έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της πόλεως

Ρόδος: 400 μετανάστες έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της πόλεως

Αλλοι 200 τουλάχιστον, περιφέρονται στο νησί

Η εισροή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων και η έντονή τους παρουσία στο κέντρο της πόλης, ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, του αστυνομικού διευθυντή Αναστάσιου Ζήφου και του Αστυνομικού υποδιευθυντή, Γιώργου Στέργου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία της τοπικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ενημερωθεί η δημοτική αρχή για την τρέχουσα κατάσταση και τις δυνατότητες παρέμβασης των αστυνομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σε καθημερινή βάση καταφθάνουν στη Ρόδο μέσω των κοντινών νησιών έως και 150 μετανάστες-πρόσφυγες και μετάγονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέρο και στην Κω 50. Υπολογίζεται ότι περίπου 400 άτομα (μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά) έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της πόλης, ενώ άλλοι 200 τουλάχιστον περιφέρονται στο νησί.
Ο κατακλυσμός του κέντρου της πόλης από μετανάστες και πρόσφυγες, εν μέσω της τουριστικής σεζόν πλήττει την τουριστική εικόνα του νησιού, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς η περαιτέρω αύξηση των ροών θα συνέβαλλε στην όξυνση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, προκύπτουν διάφορα ζητήματα και προβληματισμοί για τη διαβίωση των ανθρώπων αυτών στο δρόμο, την υγιεινή κοκ. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν περισσότερα από 50 άτομα ημερησίως με τα πλοία της γραμμής προς τα κέντρα Υποδοχής στα κοντινά νησιά, η αύξηση των ροών, θα οδηγούσε με μαθητική ακρίβεια στην ασφυξία… της πόλης.

Ο δήμαρχος Α. Κολιάδης, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ζήτησε να ενημερωθεί ποιο είναι το σχέδιο της κεντρικής διοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου. Βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Αναφορά πρόκειται να κάνει στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο ζήτημα ο κ. Κολιάδης, ενώ φέρεται να υπάρχουν σκέψεις για τη σύγκληση μίας ευρείας σύσκεψης στις αμέσως επόμενες μέρες με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη και εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων. Τα μέτρα που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής, όπως οι περιπολίες με ελικόπτερο στα νησιά, φαίνεται ότι δεν επαρκούν.
Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι, λίγο μετά τον Αύγουστο άρχισαν να καταφθάνουν μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο δίπλα στο ταχυδρομείο, στο πάρκο του Θέρμαι, στη Ροδιακή Έπαυλη, έξω από το Δήμο και την Αστυνομική Διεύθυνση. Ενώ γίνονταν μεταγωγές, το νησί γέμιζε ξανά με κόσμο, καθώς οι ροές συνεχίζονταν με αμείωτους ρυθμούς μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Η εικόνα, ήταν πρωτοφανής για το κέντρο της πόλης της Ρόδου και το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται και φέτος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για ανθρώπους από τη Συρία και την Παλαιστίνη. Η βασική τους επιδίωξη –όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν– είναι να καταγραφούν και να μεταφερθούν σε έναν οργανωμένο χώρο ώστε να προχωρήσουν σε αίτημα ασύλου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube