Ο πυρηνικός εφιάλτης αναβιώνει στις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη από τους New York Times εγγράφου υψηλής διαβάθμισης, που αναφέρει σχέδιο επίθεσης κατά της Κίνας, που φέρει την έγκριση Μπάιντεν.

Κεραυνός και μάλιστα «πυρηνικός» από τους New York Times:

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στρέφει το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο προς την Κίνα, «για να αντιμετωπίσει την πυρηνική απειλή του Πεκίνου», γράφει η
εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ένα «εξαιρετικά διαβαθμισμένο στρατηγικό σχέδιο, που ενέκρινε ο Μπάιντεν τον περασμένο Μάρτιο».

Σύμφωνα με τους New York Times, για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον επαναπροσανατολίζει την αποτρεπτική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να επικεντρωθεί στην ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.

Αυτός ο οδικός χάρτης επιδιώκει επίσης για πρώτη φορά να προετοιμάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για πιθανές συντονισμένες πυρηνικές προκλήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το έγγραφο έχει τίτλο «Nuclear Employment Guide», αφορά τον Σχεδιασμό για τη Χρήση Πυρηνικών Όπλων και ενημερώνεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Είναι μάλιστα τόσο υψηλής διαβάθμισης, που δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αντίγραφα, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός έντυπων αντιγράφων που διανέμονται σε λίγους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και διοικητές του Πενταγώνου.

Ορολογία

Στην ορολογία του αμερικανικού μηχανισμού ασφαλείας, η Κίνα προσδιορίζεται πλέον ως «κλιματική αλλαγή», ενώ η Ρωσία υποβαθμίζεται σε «τσουνάμι».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Bulletin of Atomic Scientists του 2024, το Πεκίνο έχει επί του παρόντος περίπου 500 πυρηνικές κεφαλές. Απέχουν πολύ από τις 3.700 κεφαλές και τους 800 εκτοξευτές πυραύλων των ΗΠΑ, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου έχει γίνει πολύ γρήγορος.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η Κίνα θα έχει μέχρι το 2030 τουλάχιστον 1.000 πυρηνικά όπλα και θα συνεχίσει να τα αυξάνει μέχρι το 2035.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης για τη διακοπή των συνομιλιών με την Κίνα για τη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας. Υπήρξε μια ανταλλαγή για το θέμα μεταξύ των δύο χωρών, το περασμένο φθινόπωρο, αλλά το Πεκίνο δεν έχει ενδιαφέρον να συνεχιστεί.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπάθησε, πάντως, να διασκεδάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο έγγραφο είναι μεν διαβαθμισμένο, αλλά η ύπαρξή του δεν είναι καθόλου μυστική.

Η Οδηγία που εκδόθηκε νωρίτερα φέτος δεν αποτελεί απάντηση σε μια μεμονωμένη οντότητα, χώρα ή απειλή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Οι New York Times σημείωσαν ότι το Κογκρέσο αναμένεται να ενημερωθεί για τον επαναπροσανατολισμό του στρατηγικού πυρηνικού σχεδιασμού, πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της, η Κίνα τόνισε μάλιστα ότι «ανησυχεί σοβαρά» από τις πληροφορίες των NYT και επεσήμανε ότι ο πραγματικός πυρηνικός κίνδυνος είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, υπενθύμισε ότι το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο «δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ΗΠΑ» και τόνισε ότι η πολιτική της Κίνας είναι «να μην είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Η «θεωρία της κινεζικής πυρηνικής απειλής που προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είναι «μόνο ένα πρόσχημα για να αποποιηθεί η Ουάσιγκτον την ευθύνη της στον πυρηνικό αφοπλισμό, να επεκτείνει το οπλοστάσιό της και
να αναζητήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, η οποία διαβεβαίωσε ότι η χώρα της «δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε κούρσα εξοπλισμών με καμία χώρα».

Ο Μάο Νινγκ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο» και «υποστηρίζουν πεισματικά την πολιτική της πυρηνικής αποτροπής που βασίζεται στην πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων».

«Αναδυόμενη εταιρική σχέση» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Προς το παρόν, η Ρωσία παραμένει το «μεγαλύτερο πυρηνικό πρόβλημα των ΗΠΑ», λέει ο Νταν Σμιθ, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την
Ειρήνη (SIPRI), στη Στοκχόλμη.

«Οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει την Κίνα στην πυρηνική στρατηγική τους εδώ και δεκαετίες και τη βλέπουν ως πιθανό στόχο πυρηνικής επίθεσης… Αλλά η Ρωσία έχει μια πιο επιθετική στάση, έχει περισσότερα πυρηνικά όπλα, εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει κάνει πυρηνικές απειλές κατά της Δύσης».

Οι New York Times κάνουν λόγο για «αναδυόμενη εταιρική σχέση» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και με τα συμβατικά όπλα που παρέχουν στη Μόσχα η Βόρεια
Κορέα και το Ιράν. «Αν και στο παρελθόν ήταν μικρή η πιθανότητα οι αντίπαλοι της Ουάσιγκτον να συντονίσουν τις πυρηνικές απειλές τους ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τη σκέψη
της Ουάσιγκτον. Η αλλαγή αποδίδεται επίσης στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Κίνας».

Το σίγουρο είναι ότι οι δύο αιματηροί πόλεμοι, που μαίνονται στην Ουκρανία και τη Γάζα, έχουν επίσης λειτουργήσει, κατά κάποιον τρόπο, ως επιταχυντής της ήδη υπάρχουσας και ξεκάθαρης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μια αντιπαράθεση που δεν είναι πλέον μόνο πολιτική και οικονομική, αλλά σταδιακά γίνεται και στρατιωτική, με στόχο την υπεροχή στον μεταπολεμικό κόσμο.

Επιδείνωση σχέσεων

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου έχουν επιδεινωθεί, τα τελευταία δύο χρόνια, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Πεκίνο ότι βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν, επίσης, τη συμμαχία AUCUS με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στον Ινδο-Ειρηνικό, καθώς κλιμακώνονται και οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν αλλά και τις Φιλιππίνες.

Με απλά λόγια, ενώ αναζητείται μια σχεδόν αδύνατη συμφωνία για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα και αυξάνονται οι φόβοι για διεύρυνση του πολέμου στην Ουκρανία, στην άλλη άκρη του κόσμου προετοιμάζεται μια νέα, πολύ σκληρή σύγκρουση. Ας ελπίσουμε όχι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ναυτεμπορική