Θα είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα ο νέος «πρέσβης» της κατοχικής δύναμης, Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, η επιλογή του οποίου δεν ήταν καθόλου τυχαία, λόγω των στενών οικογενειακών σχέσεων, που έχουν και οικονομικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα διορισμό με προδήλως πολιτική διάσταση υπάρχουν ταυτόχρονα και οι επιχειρηματικές δράσεις. Ο Σερίμ διαθέτει οικογενειακές εταιρείες στα κατεχόμενα, κάποιες από τις οποίες φαίνεται να συνδέονται και με σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Άλλωστε η ενασχόληση με τα ακίνητα, στην κατεχόμενη Κερύνεια όπως και σε άλλες περιοχές, είναι από τις κύριες δράσεις των εταιρειών της οικογένειας.  Εταιρείες, που μεταξύ άλλων, είχαν στο παρελθόν σχέσεις με ύποπτα πρόσωπα, του υπόκοσμου.

Ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, είναι ο άνθρωπος ειδικών αποστολών του Ερντογάν. Αλλά και άνθρωπος, ο οποίος έχει περισσότερο επιχειρηματικό προφίλ παρά πολιτικό. Πάνω από όλα, όμως, είναι πιστός στο αφεντικό και «θείο» του, τον Ταγίπ.

Εταιρείες και δραστηριότητες

Με σπουδές στα κατεχόμενα, ο Σερίμ μαζί με τον αδελφό του και πρωτίστως με την μεγάλη στήριξη του πατέρα τους, δημιούργησαν εταιρείες από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εγγεγραμμένες εταιρείες έχουν και στη Βρετανία, που δεν αποκλείεται να είναι οι ίδιες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα.

Η εταιρεία The Northern Associates Trading ασχολείται με τα ακίνητα, τον τουρισμό, τη λειτουργία εστιατορίων και νυκτερινών κέντρων. Την εταιρεία αυτή είχε δημιουργήσει ο ιδρυτικός πρύτανης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας, Σερχάτ Ακπινάρ. Στο «πανεπιστήμιο» αυτό σπούδασαν οι αδελφοί Σερίμ. Ο Ακπινάρ στη συνέχεια τους μεταβίβασε τις μετοχές. Στην εταιρεία αυτή μετείχε και ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας, Halil Falyali, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο. Σημειώνεται πως ο Falyali ήταν στο παρελθόν ιδιοκτήτης καζίνο και είχε κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αλλά και για διακίνηση ναρκωτικών. Ήταν, δηλαδή, συνεργάτες, συνέταιροι με άνθρωπο, ο οποίος θεωρείτο ότι ήταν του υπόκοσμου.

Μια άλλη εταιρεία είναι η HIS Trading, που ασχολείται με ακίνητα και με εισαγωγές πετρελαιοειδών και λαδιών κινητήρων.

Η εταιρεία The Blach Sea Development ασχολείται με ακίνητα, κατασκευή και πωλήσεις, αλλά και με τον τουρισμό.

Τα στοιχεία αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, σε ΜΜΕ και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ είναι γνωστό πως επειδή ο Σερίμ εργοδοτείται από το τουρκικό δημόσιο, οι μετοχές του μεταβιβάσθηκαν στη σύζυγό του. Η διαχείρισή τους βαρύνει περισσότερο τον αδελφό του, Χαλίλ.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι οι σχέσεις των αδελφών Σερίμ με εποίκους και οι συναλλαγές μαζί τους δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία. Είναι η πολιτική διάσταση των επιχειρηματικών δράσεων!

Πάντα στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο διορισμός του Σερίμ στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, στις 14 Οκτωβρίου 2022, συνδέθηκε με την εντατικοποίηση των κινήσεων του Τούρκου Προέδρου και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για ενίσχυση, μεταξύ άλλων, περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού κράτους στο εξωτερικό. Παράλληλα ,ενισχύθηκε η παρουσία πρακτόρων της ΜΙΤ στις πρεσβείες με διπλωματικό μανδύα, προκαλώντας την αντίδραση των διπλωματών καριέρας. Κάποιοι παραιτήθηκαν, άλλοι βρήκαν τον μπελά τους καθώς η διαφωνία τους «ποινικοποιήθηκε». Διώχθηκαν για άσχετα ζητήματα!

Το όλο σκηνικό που στήθηκε αφορά πρωτίστως  την πολιτική Ερντογάν για εξαγωγή του πολιτικού Ισλάμ σε άλλες χώρες. Ο Σερίμ ανέλαβε αυτό το σχέδιο λόγω των σχέσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και επειδή διέπεται από νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες της νέο-τουρκικής Δημοκρατίας ( άρθρο του δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt, 2 Φεβρουαρίου 2023, στην Ζαμάν).

Το θέμα αυτό, με την προώθηση του Ισλάμ, αποτελεί πολιτική που αφορά και τα κατεχόμενα, ισλαμοποίηση των οποίων προωθείται και εδραιώνεται. Αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της κατοχικής πλευράς, που αποσκοπεί στην «εξαφάνιση» των Τουρκοκυπρίων και την βαθμηδόν τουρκοποίηση της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου.

Πατήρ και υιοί

Η επαγγελματική άνοδος του νέου «πρέσβη» οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πατέρα του και τις σχέσεις της οικογένειας με τον Ερντογάν. Ο πατέρας του, Μακσούτ Σερίμ, διαχειριζόταν το «μαύρο κουτί» με τα μυστικά κονδύλια, τόσο όταν ήταν ο Ερντογάν Πρωθυπουργός όπως και στη συνέχεια, που αναρριχήθηκε στην Προεδρία. Παρέμεινε στη θέση αυτή  μέχρι το 2016 όταν διορίσθηκε Σύμβουλος της Προεδρίας. Πρόκειται για τη Διεύθυνση Μυστικών Κονδυλίων, που δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο και χρησιμοποιείται για  επιχειρήσεις της κατοχικής δύναμης εντός και εκτός της χώρας, μετά από εντολές του Ερντογάν. Είναι ένα ταμείο, που μπορεί να αξιοποιείται πολλαπλώς!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ο Μακσούτ είχε διατελέσει και σε Δ.Σ. κρατικής τράπεζας από την οποία τα παιδιά φέρεται να ωφελήθηκαν μέσω των  εταιρειών τους.

Ο Σερίμ, ο οποίος από το 2010 υπηρετεί σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά δεν είχε δουλέψει σε καμία πρεσβεία στο εξωτερικό, εκτός από ένα χρόνο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, όταν χρειάστηκε να αποκτήσει πιστοποιητικό από πρόγραμμα στο Κέντρο Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ήταν πάντα το μεγάλο «αυτί» και τα «μάτια» του Ερντογάν στο υπουργείου Εξωτερικών. Σε όποιο πόστο υπηρετούσε. Από το 2010, που εισήλθε στο ΥΠΕΞ  για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο  νέος «πρέσβης» πριν έλθει στα κατεχόμενα είχε αναλάβει πολλές αποστολές για προώθηση της πολιτικής για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, είχε διευθετήσει επαφές αξιωματούχων του ψευδοκράτους με ξένους και πρόβαλε το αφήγημα της αναγνώρισης. Παράλληλα, εργάσθηκε για τη συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, με το καθεστώς παρατηρητή. Όλα αυτά είναι στις προτεραιότητες του και τώρα.

Σχέσεις με τα κατεχόμενα από νεαρή ηλικία

Ο Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, ο οποίος γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1986, σπούδασε αρχικά στο τμήμα δημόσιας διοίκησης και πολιτικών επιστημόνων του λεγόμενου Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Κερύνειας. Η επιλογή αυτή ήταν αναγκαστική καθώς οι εκ Τουρκίας που φοιτούν στο «πανεπιστήμιο» αυτό όπως και σε άλλα, είτε είχαν αποτύχει να εισέλθουν σε κρατικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας είτε προτίμησαν ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Ο Γιασίν, πάντως, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Westminster  ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard.

Είναι παντρεμένος με τη κόρη πρώην βουλεύτριας του ΑΚΡ και είναι πατέρας τριών παιδιών. Στο γάμο του είχαν παραστεί τόσο ο Ερντογάν όσο και ο τότε κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.

Φιλελεύθερος