ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ 3 Αυγούστου 2024

Πότε και πώς θα χτυπήσει το Ιράν το Ισραήλ: Οι πιθανές ημερομηνίες και τα σενάρια πολέμου

Πότε και πώς θα χτυπήσει το Ιράν το Ισραήλ: Οι πιθανές ημερομηνίες και τα σενάρια πολέμου

Δύο οι πιο πιθανές ημερομηνίες – Πώς σχεδιάζεται η επίθεση από Ιράν, Χεζμπολάχ, Χούθι και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις

Πόσο χρειάζονται το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του να συντονίσουν μία ευρείας κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ για να πάρουν εκδίκηση για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη; «Μερικές ημέρες». Αυτή είναι η εκτίμηση του Πενταγώνου, σύμφωνα με το Axios.com και άλλα αμερικανικά μέσα.

Αν υπολογίσει κανείς ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη από την Τετάρτη συναντήσεις με εκπροσώπους της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, των Χούθι της Υεμένης και σιιτικών εξτρεμιστικών οργανώσεων με έδρα το Ιράκ και τη Συρία, τότε η κλεψύδρα ίσως να τελειώνει. Ισραηλινά μέσα αναφέρουν – επικαλούμενα και αμερικανικές πηγές – το βράδυ του Σαββάτου (απόψε, 3 Αυγούστου) προς ξημερώματα Κυριακής ως πιθανή ημερομηνία.

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet «το Σάββατο είναι η πιθανότερη ημερομηνία για μια ευρεία επίθεση από την Τεχεράνη και τους πληρεξούσιους της».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως αναπτύσσει επιπλέον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη αυτές τις ώρες. Οι ακυρώσεις πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες από προς και το Ισραήλ και τον Λίβανο αποκαλύπτουν επίσης ότι αρκετοί φοβούνται πως είμαστε πολύ κοντά σε μία ομοβροντία από πυραύλους και ρουκέτες, σαν εκείνη που είδαμε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά ακόμη πιο ισχυρή.

Σκληρό μάθημα, αλλά όχι γενικευμένος πόλεμος
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλαπλές επιθέσεις σε διάφορα μέτωπα ταυτόχρονα – Βορρά, Νότο και αμερικανικές θέσεις ανά τη Μέση Ανατολή) από τους πληρεξούσιους της Τεχεράνης και το ίδιο το Ιράν.

Τα αντίποινα τροφοδοτούνται περαιτέρω από το γεγονός ότι, λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη δολοφονία της Χανίγια, το Ισραήλ ανακοίνωσε -και η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε- τη δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Βηρυτού.

Ωστόσο σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ιράν και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν από τη μία οι συντονισμένες επιθέσεις να δώσουν ένα «σκληρό μάθημα» στο Ισραήλ, από την άλλη να αποφύγουν τον γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Τα σενάρια για τον τρόπο της επίθεσης
Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συζητήθηκαν δύο σενάρια: μια ταυτόχρονη απάντηση από το Ιράν και ομάδες πολιτοφυλακής ή μια κλιμακωτή αντίδραση από κάθε πλευρά.

Ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ, ενός συνασπισμού φιλοϊρανικών ομάδων, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν θα ηγηθεί στην πρώτη φάση της απάντησης με τη συμμετοχή φατριών της Υεμένης, του Ιράκ και της Συρίας.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ.

Η ίδια πηγή ανέφερε περαιτέρω ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να στοχεύσει αμάχους για να εκδικηθεί τους θανάτους τριών γυναικών και δύο παιδιών στην επίθεση που σκότωσε τον Σουκρ στη Βηρυτό.

Το CNN, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η απάντηση ενδέχεται να περιλαμβάνει επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή. Για μήνες, αυτές οι πολιτοφυλακές εξαπέλυσαν πολυάριθμες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Και ακόμη μία πιθανή ημερομηνία
Πηγές από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν στο Sky News Arabia ότι είχαν αποδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου. Την πληροφορία μεταδίδει και η Jerusalem Post.

Στο Tisha B’Av, οι Εβραίοι θρηνούν για την καταστροφή του πρώτου και του δεύτερου Ναού του Σολομώντα. Κατά την ετήσια εκδήλωση γίνεται νηστεία, πένθος και πρακτική αυταπάρνησης.

Εχθρικά κράτη και οντότητες έχουν επικεντρώσει τις επιθέσεις τους στις εβραϊκές γιορτές στο παρελθόν, όπως συνέβη άλλωστε και με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στις 7 Οκτωβρίου, Σάββατο, οι Εβραίοι γιόρταζαν το Simchat Torah, δηλαδή την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της Τορά. Το 1973 η επίθεση έγινε την ημέρα του Yom Kippur.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube