REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 28 Αυγούστου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο συγκροτεί μηχανοκίνητες ταξιαρχίες για τον τέταρτο χρόνο του πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο συγκροτεί μηχανοκίνητες ταξιαρχίες για τον τέταρτο χρόνο του πολέμου

Η Ουκρανία “βλέπει” τον τέταρτο χρόνο του πολέμου

Ο ουκρανικός στρατός συγκροτεί νέες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες. Ένδειξη ότι το Κίεβο δεν περιμένει να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία σύντομα. Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι η πρώτη από τις νέες ταξιαρχίες με 2.000 στρατιώτες έκαστη να συγκροτηθεί και ακόμη περισσότεροι μήνες μέχρι οι νέες ταξιαρχίες να είναι έτοιμες για το πεδίο της μάχης.

Το Militaryland, που παρακολουθεί στενά τη δομή των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, απέκτησε φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν στρατιώτες που εκπαιδεύονται και ανήκουν στη νεοσύστατη 160 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. Σύμφωνα με το Militaryland, οι νέες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες θα εκπαιδεύονται σε άλλα κράτη από όπου θα στρατολογούν πολλούς από τους νεοσύλλεκτους Ουκρανούς που ζουν ήδη εκεί.

Η 160 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία φέρεται να εκπαιδεύεται στην Πολωνία.

Η δημιουργία των νέων ταξιαρχιών εξαρτάται από δύο πράγματα: την επιστράτευση τουλάχιστον 10.000 νεοσύλλεκτων και τη σταθερή στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων του Κιέβου. Η επιστράτευση θα φέρει το ανθρώπινο δυναμικό στις νέες ταξιαρχίες – οι σύμμαχοι θα τους παρέχουν τον βαρύ οπλισμό τους.

Η συγκρότηση των Ταξιαρχιών της σειράς “160” έρχεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης διεύρυνσης του ουκρανικού στρατού. Από το περασμένο φθινόπωρο, ο ουκρανικός στρατός σχημάτισε 10 νέες ταξιαρχίες: τέσσερις Μηχανοκίνητες, πέντε Πεζικού και μια ταξιαρχία Jaeger.

Οι Tαξιαρχίες του Πεζικού είναι οι ελαφρύτερα οπλισμένες – ως επί το πλείστον μετακινούνται με φορτηγά. Η Ταξιαρχία Jaeger είναι μεσαίας δυναμικής και αποτελείται από στρατιωτικά φορτηγά και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα. Οι Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες αποτελούνται από ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα και συνήθως συνοδεύονται από έναν λόχο με τουλάχιστον 12 άρματα μάχης.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες Ταξιαρχίες στη σειρά “160” συγκροτεί αυτή την περίοδο ο ουκρανικός στρατός και τι είδους ταξιαρχίες θα είναι. Αν ο προηγούμενος γύρος διεύρυνσης του ουκρανικού στρατού είναι ενδεικτικός, τότε θα μπορούσαν να είναι 10.

Θεωρητικά, 10 ταξιαρχίες χρειάζονται 20.000 στρατιώτες. Ο αμφιλεγόμενος νόμος επιστράτευσης της Ουκρανίας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, στοχεύει να προσελκύσει επιπλέον 500.000 ανθρώπους στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αυτήν τη στιγμή αριθμούν 1 εκατ. στρατιώτες, κατεβάζοντας το ηλικιακό όριο στράτευσης από τα 27 στα 25, αυστηροποιώντας τις ποινές για τους φυγόστρατους και προσφέροντας περισσότερα κίνητρα στους εθελοντές.

Οι χερσαίες δυνάμεις των Ουκρανών αποτελούνται από περίπου 100 Ταξιαρχίες και αποτελούν την πλειονότητα του στρατιωτικού προσωπικού. Παράλληλα, έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού μέχρι την άνοιξη η Washingtn Post εκτιμούσε ότι οι νεκροί ανέρχονται στις 60.000.

Η Ουκρανία πρέπει να κινητοποιήσει αρκετούς στρατιώτες για να καλύψει τις απώλειές της στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεών, και παράλληλα να βρει στρατιώτες για τις νέες Ταξιαρχίες και τις μονάδες υποστήριξης που θα χρειαστούν. Το εγχείρημα είναι δύσκολο σε ένα κράτος 38 εκατ. κατοίκων που ήδη έχει αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του στρατού στο 1 εκατ.

Δεν είναι τυχαίο που το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται να θέλει να στρατολογήσει νεοσύλλεκτους από τη μεγάλη δεξαμενή των Ουκρανών που ζουν στο εξωτερικό. Περίπου 768.000 Ουκρανοί άνδρες ηλικίας 18 έως 64 ετών τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής προστασίας σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που παρουσίασε το Associated Press.

Η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη και μάλλον δεν είναι εφικτή χωρίς τη σταθερή υποστήριξη των συμμάχων του Κιέβου. Μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία χρειάζεται αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης, οβιδοβόλα, εκτοξευτήρες, συστήματα αεράμυνας, οχήματα του Μηχανικού και φορτηγά.

Δέκα ταξιαρχίες χρειάζονται χιλιάδες οχήματα. Σε αυτούς τους 29 μήνες πολέμου, οι σύμμαχοι των Ουκρανών έχουν δεσμευθεί να προμηθεύσουν το Κίεβο με 12.000 οχήματα. Δεν είναι όλα, όμως, διαθέσιμα για τις νέες μονάδες: περίπου τα μισά αντικαθιστούν τα 6.400 οχήματα που έχει χάσει η Ουκρανία έως τώρα στον πόλεμο.

Αν η συγκρότηση των Ταξιαρχιών της σειράς “150” μας δίνει κάποιες ασφαλείς ενδείξεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι οι Ταξιαρχίες της σειράς “160” να είναι έτοιμες για το πεδίο της μάχης. Εν ολίγοις, πρόκειται για τις ταξιαρχίες του 2025 – τις μονάδες που θα πολεμήσουν στον τέταρτο χρόνο του πολέμου με τη Ρωσία.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube