REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 2 Αυγούστου 2024

Πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας: Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας: Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Σε αδυναμία ο Ουκρανικός στρατός, οι Ρώσοι διένυσαν 16 χλμ έφθασαν Pokrovsk

Thomas Newdick (Ειδικός στην Αεροπορία): Μέρος των Ουκρανικών F-16 θα εδρεύει στην Ευρώπη, θα είναι άοπλα και όταν φθάνουν στην Ουκρανία θα οπλίζονται  – Sergei Krivonos (Στρατηγός Ουκρανίας): Η Ρωσία είναι έτοιμη για να καταστρέψει τα Ουκρανικά F-16
Ο Ουκρανικός στρατός είναι ανίκανος πλέον να αντισταθεί στην ορμή της ρωσικής προέλασης.
Ενώ στην Δύση τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν για την γενναία στάση του Ουκρανικού στρατού που είναι έτοιμος να «νικήσει» την Ρωσία… η πραγματικότητα είναι απελπιστική για τον Ουκρανικό στρατό.
Οι Ρώσοι διένυσαν 16 χιλιόμετρα σε ελάχιστο χρόνο… και πλέον βρίσκονται κοντά στο Pokrovsk το οποίο είναι το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού των Ουκρανικών δυνάμεων στο Donbass…
Κατά τους Ουκρανούς οι Ρώσοι έως τέλη Αυγούστου 2024 θα έχουν καταλάβει το Pokrovsk
Την ίδια ώρα οι Ρώσοι μπήκαν – είναι επίσημο – στο Chasiv Yar, ενώ είναι έτοιμοι να καταλάβουν το Toretsk.
Ξεκάθαρα ο Ρωσικός στρατός είναι υπέρτερος, οι Ουκρανοί δεν έχουν πλέον μάχιμες Ταξιαρχίες.
Για όσους ασχολούνται με την τέχνη του πολέμου, όταν δημιουργούνται νεοσύστατες Ταξιαρχίες από το μηδέν με άπειρους στρατιώτες η τύχη τους είναι ξεκάθαρη… θα προστεθούν στους ήδη 700.000 νεκρούς και τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες.
Μόνο τον Ιούλιο ο ουκρανικός στρατός έχασε 60.360 στρατιώτες ήταν ο πιο καταστροφικός μήνας από την έναρξη του πολέμου… πραγματική τραγωδία.
Εν τω μεταξύ τα F-16 έφθασαν στην Ουκρανία…
Ουκρανός στρατηγός προειδοποιεί ότι τα F-16 δεν θα έχουν καμία τύχη θα καταρριφθούν από τους Ρώσους που ήδη έχουν προετοιμάσει πολλά σχέδια για την κατάρριψη τους….
Οι Ουκρανοί πάντως για να σώσουν τα F-16 κατασκευάζουν μακέτες F-16

Sergey Ryabkov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Τα F-16 θα καταλήξουν συντρίμμια, η Ουκρανία θα ηττηθεί

Κανένας στρατιωτικός εξοπλισμός που παρέχεται στην Ουκρανία από τη συλλογική Δύση δεν θα μπορέσει να ανατρέψει το ρεύμα στο μέτωπο υπέρ της Ουκρανίας και να εμποδίσει τη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 , απαντώντας μια ερώτηση σχετικά με τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.
«Κανένας δυτικός εξοπλισμός που φτάνει στην Ουκρανία και χρησιμοποιείται είτε από ντόπιους είτε από ξένους εκπαιδευτές, δεν αποτρέψει την νίκη της Ρωσίας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης
«Δεν έχουν κανένα μέσο που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση προς όφελός τους».
Ο Sergey Ryabkov πρόσθεσε ότι τα «συντρίμμια και οι καμένες άτρακτοι» των αεροσκαφών F-16 θα εκτεθούν τελικά στην έκθεση εξοπλισμού τροπαίων του ΝΑΤΟ στην Μόσχα.
Οι Times επικαλέστηκαν μια ανώνυμη πηγή που ανέφερε ότι η Ουκρανία έλαβε έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ολλανδία. Επίσης η Ουκρανία θα λάβει σύντομα μια νέα παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών, αυτή τη φορά από τη Δανία.
Η πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 που προμήθευσαν μέλη του ΝΑΤΟ έφτασε στην Ουκρανία, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, «ο αριθμός των τζετ είναι μικρός».
Οι πηγές πρόσθεσαν ότι δεν είναι σαφές εάν οι Ουκρανοί πιλότοι, που έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση τους τελευταίους μήνες, «θα χρησιμοποιήσουν αμέσως τα πολεμικά αεροσκάφη ή η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο».

Sergei Krivonos (Στρατηγός Ουκρανίας): Η Ρωσία είναι έτοιμη για να καταστρέψει τα Ουκρανικά F-16

Η Ρωσία είναι έτοιμη να καταστρέψει τα Ουκρανικά F-16, αυτή την άποψη εξέφρασε ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
Ο Sergei Krivonos είναι κατηγορούμενος στη Ρωσία για διάπραξη εγκλημάτων εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Donbass.
«Οι Ρώσοι περίμεναν πολύ καιρό την άφιξη των F-16, επεξεργάστηκαν διάφορες επιλογές για την αντιμετώπιση αυτών των αεροσκαφών, καθώς και την καταστροφή τους, και επίσης ενεργοποίησαν δυναμικά το κατασκοπευτικό τους δίκτυο στο έδαφος της Ουκρανίας , ειδικά γύρω από τα αεροδρόμιά μας», είπε ο Sergei Krivonos.
Ο στρατηγός δεν απέκλεισε τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου αεροδρομίων της, τις επόμενες ημέρες.
Ο Sergei Krivonos κάλεσε επίσης να μην περιμένουμε ριζικές αλλαγές στην κατάσταση στην πρώτη γραμμή μετά την εμφάνιση αμερικανικών μαχητικών.
«Το πιο σημαντικό είναι να μην απογοητευτούμε.
Δεν υπάρχουν μαγικά στον πόλεμο», είπε ο Sergei Krivonos.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Η Δύση στέλνει F-16 στη Ουκρανία και η Ρωσία απαντάει με ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά

Το τρίτο στάδιο της άσκησης μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων είναι η απάντηση της Ρωσίας στην εμφάνιση του F-16 στην Ουκρανία, τόνισε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου Συνταγματάρχης Douglas McGregor.
Τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 έφτασαν στην Ουκρανία και η Ρωσία ξεκινά το τρίτο στάδιο των ασκήσεων σε μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Douglas McGregor.

TASS: Τα F-16 δεν θα αλλάξουν τίποτα – Η Ουκρανία θέλει 10πλάσιο αριθμό μαχητικών

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με τα μαχητικά F-16 που δίνει η Δύση στην Ουκρανία προχωρά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις θέσεις απόστρατων Ρώσων πιλότων.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα μαχητικά αεροσκάφη που πρόκειται να δώσει η Δύση – εκτιμάται πως σε βάθος χρόνου θα δοθούν 50, αν και έως τα τέλη του 2024 δεν αναμένονται περισσότερα από 20 – δεν επαρκούν για να αλλάξουν κατά κάποιο τρόπο σημαντικά τις εξελίξεις στο μέτωπο και στην έκβαση του πολέμου.
Σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, για να συμβεί κάποια πραγματική αλλαγή θα πρέπει ο αριθμός των μαχητικών που θα δώσει η Δύση στο Κίεβο να είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με το TASS, υπάρχει πιθανότητα τα F-16 να χρησιμοποιηθούν ως «όπλα αεράμυνας», δηλαδή για να καταρρίπτουν τους πυραύλους και τα drones που εκτοξεύει ο ρωσικός στρατός.
Παρόλο αυτά αναφέρεται πως πρόκειται για μια δύσκολη στόχευση, καθώς δεν είναι γνωστό κατά πόσο τα μαχητικά θα αποδειχθούν αποτελεσματικά σε αυτό το έργο.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι δεν είναι ακόμα σαφές τι όπλα θα φέρουν αυτά τα αεροσκάφη.
Για αυτό το λόγο, τονίζεται ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία αξιόπιστη φωτογραφία ή βίντεο του F-16 στην Ουκρανία.
Εάν τα μαχητικά σχεδιάζονται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αεράμυνας, τότε πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν πυραύλους αέρος-αέρος μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς, όπως το AIM-9 Sidewinder ή το AMRAAM AIM-120 σε κάποια από τις τροποποιήσεις τους.
Το TASS υποστηρίζει ότι το Κίεβο θα προστατεύσει τα F-16 με κάθε δυνατό μέσο και με όλες του τις δυνάμεις.
Άλλωστε το Κίεβο επιδιώκει να τα χρησιμοποιήσει και να τα παρουσιάσει αποκλειστικά για προπαγανδιστικούς σκοπούς ως «υπερόπλο».

Thomas Newdick (Ειδικός στην Αεροπορία): Μέρος των Ουκρανικών F-16 θα εδρεύει στην Ευρώπη, θα είναι άοπλα και όταν φθάνουν στην Ουκρανία θα οπλίζονται 

Τα μαχητικά F-16, τα οποία η Ουκρανία ζητιανεύει εδώ και χρόνια από το ΝΑΤΟ, έφτασαν επιτέλους στην Ουκρανία.
Όλες οι πληροφορίες για το F-16 στην Ουκρανία είναι ακόμα ανεπίσημες.
Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν ένα μαχητικό στον ουρανό της Ουκρανίας.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να καθοριστεί γεωγραφική θέση.
Δημοσίευσαν επίσης ένα πλαίσιο στο οποίο το μαχητικό είναι ορατό πάνω από το Δημαρχείο του Lviv, αλλά η αυθεντικότητα αυτής της εικόνας δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Οι Times αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν έξι αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Το Bloomberg σημειώνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα πληρώματά τους είναι έτοιμα για μάχιμες αποστολές.
Σύμφωνα με την Telegraph, τα ουκρανικά F-16 έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ως συστήματα αεράμυνας.
Στο Κίεβο της Ουκρανίας αρνούνται να σχολιάσουν οτιδήποτε.
«Για εμάς, αυτό είναι θέμα επιβίωσης», εξήγησε ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky.
Λίγα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα αλλάξουν τίποτα, λένε οι ειδικοί. Μέχρι στιγμής έχουν παράγει μόνο προπαγανδιστικό αποτέλεσμα.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο που θα τονώσει σημαντικά το ηθικό της Ουκρανίας», γράφει ο ειδικός της στρατιωτικής αεροπορίας Thomas Newdick.
Είναι αλήθεια ότι το ηθικό και ψυχολογικό υπόβαθρο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορεί να επιδεινωθεί εάν ο στόλος των αμερικανικών αεροσκαφών μειωθεί επειδή θα τα καταρρίπτουν οι Ρώσοι.
Λίγο πριν από τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια σειρά αποτελεσματικών χτυπημάτων σε ουκρανικά αεροδρόμια .
Αεροπλάνα και ελικόπτερα καταστράφηκαν.
Εάν αυτές ή άλλες μέθοδοι λειτουργήσουν ενάντια στα F-16, η Ρωσία θα κερδίσει μια σημαντική νίκη στα μέσα ενημέρωσης, παραδέχεται η Δύση.
Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τα κυνηγήσουν: ανταμοιβή 15 εκατ. ρούβλια ανακοινώθηκε στη Ρωσία για την καταστροφή αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.
Ως εκ τούτου, το Κίεβο θα πρέπει να προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού.
Μεταξύ των πιθανών επιλογών: καταφύγια από οπλισμένο σκυρόδεμα (RCS) που έχουν απομείνει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ταχεία αναδιάταξη και, κατά πάσα πιθανότητα, χρήση αεροδρομίων σε ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει ο Newdick.
«Οι πιλότοι θα εκπαιδεύονται σε κάποια αεροσκάφη εκτός Ουκρανίας
«Για παράδειγμα, θα ήταν σκόπιμο να σηκωθούν άοπλα αεροπλάνα στον αέρα από μια βάση σε μια γειτονική χώρα, να προσγειωθούν στην Ουκρανία, να τα οπλίσουν οι Ουκρανοί γρήγορα, να τα ανεφοδιάσουν και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής να επιστρέψουν πίσω», λέει ο Newdick.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη επισημάνει ότι η εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα θεωρείται από την Ρωσία ως απειλή στην πυρηνική σφαίρα.

Η Ουκρανία θα λάβει 50 F-16 θα δώσει και η Ελλάδα… 

Εάν η Ουκρανία λάβει όλα τα F-16 που υποσχέθηκαν οι δυτικοί εταίροι στον Zelensky, θα γίνει μια σοβαρή μαχητική δύναμη.
Μιλάμε για 50 F16:
24 από την Ολλανδία,
19 από τη Δανία.
Επιπλέον, το Βέλγιο, η Νορβηγία και, πιθανότατα, η Ελλάδα πρόκειται να συμβάλουν.
Οι παραδόσεις θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται 20 μαχητικά.
Οι τροποποιήσεις απέχουν πολύ από τις πιο πρόσφατες.
Από πολλές απόψεις, αυτό το αεροσκάφος είναι κατώτερο από τα ρωσικά αεροσκάφη της ίδιας γενιάς.
Ωστόσο, το F-16 έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: είναι συμβατό με αμερικανικά όπλα που αποτελούν σημαντική απειλή.
Εδώ βρίσκεται η κύρια ίντριγκα: οι δυνατότητες των «καινοτόμων δυνάμεων» εξαρτώνται από τους πυραύλους που θα παράσχει το Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι ΗΠΑ έχουν ήδη συμφωνήσει να παρέχουν AGM-88 HARM αέρος-εδάφους, AMRAAM και AIM-9X αέρος-αέρος, συστήματα καθοδήγησης βομβών ακριβείας, καθώς και βόμβες μικρής διαμέτρου.
Ωστόσο, αυτά τα όπλα έχουν εκδόσεις με διαφορετικό εύρος.
Οι πολιτικοί παράγοντες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο – για παράδειγμα, η απαγόρευση χτυπήματος βαθιά στη Ρωσία.

H Ουκρανία κατασκευάζει «μακέτες» F-16 για να αποτρέψει την καταστροφή των γνήσιων F-16 από τους Ρώσους – Αγόρασαν και φουσκωτά F-16

Η άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πολλά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτεί μια σημαντική ενίσχυση στην άμυνα της Ουκρανίας, η οποία αγωνίζεται ενάντια σε μια ολοένα και πιο δυναμική Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία είναι επίσης απασχολημένη με την κατασκευή μακετών μαχητικών αεροσκαφών F-16 ως μέρος μιας στρατηγικής παραπλάνησης των Ρώσων.
Οι μακέτες F-16 προορίζονται να μιμηθούν την παρουσία πραγματικών πολεμικών αεροσκαφών στα ουκρανικά αεροδρόμια, λειτουργώντας ενδεχομένως ως τακτική παραπλάνησης κατά των αντιπάλων.
Η παραγωγή μακετών ακολουθεί την αγορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες με υψηλής ποιότητας φουσκωτών αντιγράφων F-16 στην Ουκρανία, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε επιβεβαίωση της χρήσης τους στα αεροδρόμια της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς μακέτες και φουσκωτά δολώματα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσής τους.
Αυτή η τακτική, αν και δεν είναι νέα, έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και από τις δύο πλευρές για να εξαπατήσει τον εχθρό και να προστατεύσει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.
Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν δολώματα που μιμούνται ακριβά και κρίσιμα οπλικά συστήματα, ξεγελώντας τους αντιπάλους ώστε να σπαταλήσουν πυραύλους ακριβείας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το πρώτο ουκρανικό οπλικό σύστημα που αναπαρήχθη ως δόλωμα ήταν ο κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος Stugna.
Οι αρχικές μακέτες Stugna κατασκευάστηκαν από μέταλλο, πλαστικούς σωλήνες και ξύλο.
Η Ουκρανία αργότερα εξέπληξε τη Ρωσία χρησιμοποιώντας ξύλινες μακέτες πυραυλικών συστημάτων HIMARS.
Τον Αύγουστο του 2022, η Washington Post ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός κυνηγούσε αυτά τα ξύλινα δολώματα σε όλη την Ουκρανία, με τη Ρωσία να καυχιέται συχνά για την «καταστροφή» τους.
Σύμφωνα με την Washington Post, η Ρωσία σπατάλησε τουλάχιστον δέκα πυραύλους κρουζ Kalibr 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε αυτά τα δολώματα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ανάπτυξης της HIMARS.
Τον Αύγουστο του 2023, ο Όμιλος Metinvest, που ανήκει στον Ουκρανό ολιγάρχη Rinat Akhmetov, ανακοίνωσε την παραγωγή περισσότερων από 250 δολωμάτων συστημάτων ραντάρ και οβίδων D-20/D-30/M777 για τον στρατό.
Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Ρωσία κατέστρεψε μια μακέτα του ραντάρ Malakhit της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά δολώματα

Τον Απρίλιο του 2024, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός τους είχε αναπτύξει φουσκωτά δολώματα με τρόπο που καθιστούσε εύκολο τον εντοπισμό τους από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Στη συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις περίμεναν μερικές μέρες, αντικαθιστούσαν τα δόλωμα με αληθινά τανκς και έτσι έστηναν ενέδρα σε ανυποψίαστες ουκρανικές δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή Zaporizhzhya, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στα χαρακώματα δόλωμα για να δελεάσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.
Οι τάφροι ήταν γεμάτες με ομοιώματα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), οι οποίοι πυροδοτούνται μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις αρχίσουν να τις εκκαθαρίζουν.
Όσοι δεν σκοτώνονται ή τραυματίζονται αμέσως γίνονται στόχος επακόλουθων ρωσικών ενεδρών κοντά στη γραμμή της τάφρου.

Lieven (Cambridge): Ο Biden δεν έχει στρατηγική για την Ουκρανία – Καμία ρωσική απειλή για ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Joe Biden δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για την Ουκρανία υποστηρίζει ο Anatol Lieven, Βρετανός πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Σε άρθρο του στο Responsible Statecraft o Lieven κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υποχρέωση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας να ενημερώσουν το Κογκρέσο σχετικά με την επανέναρξη των προμηθειών όπλων στο Κίεβο κατόπιν της έγκρισης του νομοσχεδίου για βοήθεια ύψους 95 δις δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν.
«Το νομοσχέδιο του Απριλίου για την επανέναρξη των προμηθειών όπλων στο Κίεβο υποχρεώνει τον Υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας το αργότερο 45 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου να υποβάλουν στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων μια στρατηγική σχετικά με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Ουκρανίας.
Έχουν περάσει σχεδόν 100 ημέρες, αλλά η κυβέρνηση Biden δεν έχει ακόμη εφαρμόσει αυτή τη διάταξη.
Αυτό υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει στρατηγική στην πραγματικότητα» υπογραμμίζει ο Βρετανός αναλυτής, αναφέροντας πως εκτιμά ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να διευκολύνει την έναρξη μιας «σοβαρής και ειλικρινούς συζήτησης» στο Κογκρέσο διότι ενδεχομένως θα αποκάλυπτε την … προβληματική των θέσεων που διέπουν τη στρατηγική της Ουάσινγκτον για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Lieven «ούτε ένας Αμερικάνος αξιωματούχος δεν έχει καθίσει να σκεφτεί σοβαρά για το εάν η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Όπως λέει, «δεν βλέπει καμία επιβεβαίωση της θέσης ότι η «ρωσική απειλή» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι πραγματική.

Eland (Αμερικάνος αναλυτής): Η Ουκρανία δεν θα ανακτήσει ποτέ στρατιωτικά τα χαμένα εδάφη

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο των χαμένων εδαφών με στρατιωτικά μέσα, ακόμη και με τη βοήθεια που της παρέχει η Δύση υποστηρίζει ο Ivan Eland, διευθυντής του Κέντρου για την Ειρήνη και την Ελευθερία στο αμερικανικό think tank Independent Institute.
Σε άρθρο του στο περιοδικό The American Conservative ο Eland υποστηρίζει πως η πλήρης επιστροφή στο Κίεβο των χαμένων εδαφών με στρατιωτικά μέσα «μοιάζει με άπιαστο όνειρο», ακόμα και εάν Δύση εξακολουθήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, τεχνολογία και εκπαίδευση.
«Οι Ουκρανοί, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι δεν θα πρέπει να εστιάζουν σε αυτό που χάθηκε» τονίζει ο Eland.

Jacques Beau (Συνταγματάρχης Ελβετίας): Ο Ρωσικός στρατός θα καταλάβει περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία

Η άρνηση της Δύσης να διαπραγματευτεί οδηγεί στο γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να πάρει τον έλεγχο ακόμη περισσότερων ουκρανικών εδαφών, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του ΝΑΤΟ και απόστρατος συνταγματάρχης του ελβετικού Γενικού Επιτελείου Jacques Beau.
«Τώρα η Δύση, εμποδίζοντας την Ουκρανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, πιέζει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία να πετύχει μια συντριπτική νίκη…
Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει τον έλεγχο της Οδησσού», σημείωσε ο Jacques Beau.
Ο Ελβετός Συνταγματάρχης τόνισε ότι η Ρωσία, χάρη στις επιτυχίες της στο μέτωπο, θα φτάσει σε ένα σημείο που η Ουκρανία θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί.
Κατά τη γνώμη του Jacques Beau, η απροθυμία της Δύσης να επιλύσει ειρηνικά τη σύγκρουση θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες για την Ουκρανία.

Business Insider: Οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, εμποδίζοντάς στην Ευρώπη να εγκαταλείψει τα ρωσικά καύσιμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εμποδίζοντάς έτσι να εγκαταλείψει τα ρωσικά καύσιμα, γράφει το Business Insider.
«Η συνεχιζόμενη εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη οφείλεται εν μέρει στην ανακατανομή της ζήτησης καυσίμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλα μέρη το 2024», αναφέρει το Business Insider.
Όπως σημειώνεται, στα τέλη Ιουλίου, η Ευρώπη εισήγαγε 1,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανήλθαν σε 1,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους — δηλαδή ελάχιστες διαφορές…
«Το 2024, η διαφορά στους όγκους προσφοράς στην Ευρώπη μειώνεται ολοένα και περισσότερο: στα τέλη Ιανουαρίου, η Ευρώπη εισήγαγε 5,2 εκατομμύρια τόνους LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο 1,5 εκατομμύρια τόνους από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Business Insider, γενικά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν LNG εκεί που πληρώνουν περισσότερα, δηλαδή στην Ασία.
Η συνεχιζόμενη εισαγωγή ρωσικών καυσίμων έχει καταστήσει πολύ δύσκολο για την παγκόσμια αγορά ενέργειας να εγκαταλείψει πλήρως το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Η ΕΕ ανέπτυξε το σχέδιο RePowerEU τον Μάρτιο του 2022, το οποίο καθορίζει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών καυσίμων από τη Ρωσία, τη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης, προτείνοντας περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Υπουργείο Οικονομικών Ουκρανίας: Θα αυξηθούν οι φόροι για τις ανάγκες του στρατού

Οι πηγές για την αύξηση της χρηματοδότησης για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εξαντληθεί, η αύξηση των φόρων έχει γίνει απαραίτητο μέτρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Marchenko.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μάχες συνεχίζονται εδώ και τρία χρόνια και η κυβέρνηση προσπαθεί να μην αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις.
«Σήμερα αυτό το βήμα είναι αναγκασμένο όλες οι άλλες πηγές για την αύξηση της χρηματοδότησης για τις αμυντικές δυνάμεις έχουν ήδη εξαντληθεί», έγραψε ο Marchenko στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.
Η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο για την αύξηση των φόρων ως ποσοστό στρατιωτικής εισφοράς.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, Taras Melnichuk, ανέφερε στις 18 Ιουλίου ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την ασφάλεια και την άμυνα κατά 495,3 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Roksolana Pidlasa Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Verkhovna Rada, δήλωσε στις 26 Ιουλίου ότι τα κονδύλια για τον στρατό ενδέχεται να εξαντληθούν ήδη από τον Σεπτέμβριο, εάν η χώρα δεν εγκρίνει τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό για αύξηση αμυντικών δαπανών.
Όπως ανέφεραν οι Financial Times τον Μάρτιο 2024, επικαλούμενοι την Pidlasa, η Ουκρανία έχει διαθέσει σχεδόν το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, αλλά έχει μόνο 46 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.
Η Ουκρανή βουλευτής Alexandra Ustinova, οι τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό κλείνουν με την βοήθεια δυτικής χρηματοδότησης.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν να βοηθούν η Ουκρανία θα αναγκαστεί να στραφεί «με απλωμένο χέρι» στις χώρες της G7

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν χτύπημα στην Σεβαστούπολη με ATACMS – Τρύπησε στέγη ενός κτιρίου εννέα ορόφων

Το ισχυρά εκρηκτικό τμήμα του πυραύλου ATACMS που καταρρίφθηκε βρέθηκε σε σπίτι στη Σεβαστούπολη, δήλωσε ο κυβερνήτης Razvozhaev.
«Μετά από εξέταση ενός από τα σπίτια στην οδό Simonka, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μέρη του UAV που έπεσαν στην οροφή του 9όροφου κτιρίου, αλλά το κατεστραμμένο εξαιρετικά εκρηκτικό τμήμα ενός πυραύλου ATACMS αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε», έγραψε ο Razvozhaev.
Αποφασίστηκε η εκκένωση των κατοίκων του σπιτιού σε προσωρινή τοποθεσία μέχρι οι πυροτεχνουργοί να αφαιρέσουν το τμήμα του ATACMS.
Το βράδυ στις 2 Αυγούστου 2024, ο Razvozzhaev ανέφερε ότι η αεράμυνα κατέρριψε περισσότερους από τέσσερις εναέριους στόχους στη Σεβαστούπολη, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με καταστροφικά στοιχεία, και μερικά από τα συντρίμμια έπεσαν στους δρόμους της πόλης.
1957561136_0_160_3072_1888_768x0_80_0_0_8d57dbad3cd9f48e1e5520e4958f5db3.jpg
Εκρηκτική η Ρωσική προέλαση στο Pokrovsk, θα πέσει τέλη Αυγούστου – Zelensky: Σε προτεραιότητα η άμυνα στο Pokrovsk
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν, σταθερές προόδους προς την κατεύθυνση του Pokrovsk (δυτικά της Avdiivka), άπαξ και ο Ουκρανικός στρατός έχει σοβαρή έλλειψη μαχητών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προσδιόρισε την κατεύθυνση του Pokrovsk ως την τρέχουσα προτεραιότητα του ρωσικού στρατού και σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι επί του παρόντος σε θέση να προχωρήσουν σε ορισμένες περιοχές του μετώπου, επειδή η Ουκρανία εξακολουθεί να παλεύει με ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και προκλήσεις όσον αφορά τη σωστή στελέχωση και τον εξοπλισμό νέων ταξιαρχιών.
Ο Zelensky παρατήρησε ότι ορισμένες ουκρανικές ταξιαρχίες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν περιστροφές, επειδή οι ταξιαρχίες αντικατάστασής τους δεν είναι ακόμη στελεχωμένες ή εξοπλισμένες, γεγονός που δημιουργεί εκμεταλλεύσιμες αδυναμίες στις οποίες μπορούν να επιτεθούν οι ρωσικές δυνάμεις.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets σημείωσε ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές στην κατεύθυνση του Pokrovsk έχουν κατώτερο εξοπλισμό και αμυντικά μέσα και επομένως δεν είναι σε θέση να επιβραδύνουν την Ρωσική προέλαση.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία για να σημειώσουν τακτικά κέρδη βορειοδυτικά της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επιτύχουν περιορισμένη τακτική περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων ανατολικά του αυτοκινητόδρομου T0511 (O0544) Ocheretyne-Hrodivka-Myrnohrad.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει περαιτέρω εντός του Vesele προς τον δρόμο T0511, τοποθετώντας την τρέχουσα πιο απομακρυσμένη επιβεβαιωμένη ρωσική προέλαση περίπου 3,5 χιλιόμετρα από τα περίχωρα της Hrodivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται νότια του Vesele κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.
Ουκρανικές και ρωσικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Tymofiivka (βόρεια του δρόμου O0544 και της περιοχής Vesele).
Ο Mashovets χαρακτήρισε τις πρόσφατες ρωσικές προελεύσεις στην περιοχή νοτιοανατολικά του δρόμου O0544 ως τακτική διείσδυση στις ουκρανικές γραμμές άμυνας και δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει 6,5 χιλιόμετρα βάθος και 7,5 χιλιόμετρα πλάτος από το Sokil στο Serhiivka, διασχίζοντας τόσο τους ποταμούς Vovcha όσο και Kazennyi Torets (διατρέχουν Prohres-Vovche και Lozuvatske, αντίστοιχα) τις τελευταίες εβδομάδες.
Συνολικά οι Ρώσοι έχουν προελάσει περίπου 16 χιλιόμετρα σε βάθος τις τελευταίες εβδομάδες εξέλιξη εκπληκτική.

Τέλη Αυγούστου θα πέσει το Pokrovsk

Ο Mashovets προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι κοντά στην επίτευξη μιας σημαντικής επιχειρησιακής νίκης στην κατεύθυνση του Pokrovsk μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Τα ουκρανικά στρατεύματα είναι ιδιαίτερα πιο εξαντλημένα και ταλαιπωρημένα τώρα από ότι στις αρχές του 2024 όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Avdiivka, η οποία ήταν επίσης βαριά οχυρωμένη, και τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται αυτήν την πραγματικότητα για να πραγματοποιήσουν τακτικές νίκες.
Ο ρυθμός της ρωσικής προέλασης είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, ωστόσο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται σε μεγαλύτερες πόλεις και οικισμούς.
Pokrovsk_Battle_Map_Draft_August_1_2024.png

Vovchansk_Battle_Map_Draft_August_1_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_August_1_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_August_1_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_August_1_2024.png

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube