Ποιοι μεγιστάνες της Wall στηρίζουν Κάμαλα Χάρις
Τι θα σήμαινε η εκλογή της για τις τράπεζες
Του Derek Saul
Η Καμάλα Χάρις έχει πολλούς υποστηρικτές υψηλού οικονομικού προφίλ στον κόσμο του επιχειρείν, παρά την αμφιλεγόμενη σχέση της στο παρελθόν με τη Wall Street, όπως την “κόντρα” με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για “φρένο” στις επιδόσεις των μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, εάν η Χάρις επικρατήσει του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.
Στους υποστηρικτές της Χάρις συγκαταλέγονται οι δισεκατομμυριούχοι Τζόναθαν Γκρέι, πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Blackstone, ο Μαρκ Λάσρι της εταιρείας πιστωτικών επενδύσεων Avenue Capital Management και ο “βαρόνος” των hedge funds Τζορτζ Σόρος, ενώ από τους εκτός Wall μεγιστάνες που φέρονται να τάσσονται υπέρ της Χάρις ξεχωρίζουν ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Μπάρι Ντίλερ και ο Μπομπ Κλαρκ, ηγετική μορφή στον κατασκευαστικό κλάδο.
Άλλες σημαντικές -οικονομικά- προσωπικότητες που φέρονται να υποστηρίζουν τη Κάμαλα Χάρις είναι ο CEO και ο πρόεδρος της τράπεζας Lazard, Πίτερ Όρτσαγκ και Ρέι ΜακΓκουάιρ αντίστοιχα, ο συνιδρυτής της επενδυτικής τράπεζας Evercore ISI, Ρότζερ Άλτμαν, και ο Ρόμπερτ Ρούμπιν, πρώην συμπρόεδρος της Goldman Sachs και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Κλίντον.
Η υποστήριξη αυτή έρχεται παρόλο που η σχέση της Χάρις με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο είναι περιορισμένη, αν και ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας κέρδισε περίπου 20 δισ. δολάρια περισσότερα για λογαριασμό των ιδιοκτητών κατοικιών στον διακανονισμό του 2012 με μεγάλες τράπεζες για τον κακό χειρισμό των ενυπόθηκων δανείων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με την ίδια -στα απομνημονεύματά της το 2019- να χαρακτηρίζει μια επικοινωνία που είχε με τον CEO της JPMorgan Chase Jamie Dimon στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον διακανονισμό ως “κυνομαχία”.
Ίσως η πιο σημαντική δράση της στην 4ετή θητεία της στη Γερουσία να ήταν η υποστήριξή της το 2019 στο νομοσχέδιο “Accountability for Wall Street Executives Act”, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στους εισαγγελείς των πολιτειών να ζητούν αρχεία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο ερευνών για οικονομικές απάτες.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, από τους δισεκατομμυριούχους της Wall που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ξεχωρίζουν ο πρώην πρόεδρος της TD Ameritrade Τζ. Τζο Ρίκετς, ο επενδυτής Τζον Πόουλσον, και ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone.
Τι θα σήμαινε η εκλογή της Χάρις για τις τράπεζες
Δεν είναι σαφές ποια πολιτική θα ακολουθήσει η Χάρις απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι η σχέση τους στο παρελθόν δεν ήταν ποτέ στενή, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα ήταν πολύ πιο φιλικός προς τις τράπεζες και, ως εκ τούτου, η εκλογή του θα έδινε ώθηση στις μετοχές τους. Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές της UBS με επικεφαλής τον Τζόναθαν Γκόλουμπ, προσδιόρισαν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο ως “λογικά τον πλέον ωφελημένο από μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ”. Κι αυτό γιατί ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υποσχέθηκε να απαλλάξει τη Wall Street από τις “επαχθείς ρυθμίσεις”, κάτι που θα βοηθήσει στο να πάρουν πάλι μπροστά οι συμφωνίες στις οποίες βασίζονται οι επενδυτικές τράπεζες για να έχουν κέρδη. Συγχωνεύσεις, εξαγορές και αρχικές δημόσιες εγγραφές πέρασαν σε φάση ύφεση επί προεδρίας Μπάιντεν, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε νομικά προσκόμματα επί της θητείας του τα οποία μετέδωσαν διστακτικότητα στην αγορά. Για παράδειγμα, οι εισαγγελείς προχώρησαν σε αριθμό-ρεκόρ ελέγχων για τις συγχωνεύσεις εταιρειών το 2023. Οι αναλυτές της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Μάικλ Ουίλσον, συμφωνούν ότι ο τραπεζικές μετοχές αναμένεται να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους εφόσον εκλεγεί στην προεδρία ο Τραμπ. Ο κλάδος συχνά βρίσκει στήριξη όταν ενισχύονται οι στοιχηματικές πιθανότητες νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
Η ύφεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι επίσης αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων -που δεν σχετίζεται με το Οβάλ Γραφείο- τα οποία εκτινάχθηκαν από το 2022. Οι εισηγμένες στη Wall θα χαίρονταν με μια χάλαρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά οι τράπεζες είχαν καλύτερες επιδόσεις στο ταμπλό επί Μπάιντεν έως τώρα παρά επί διακυβέρνησης Τραμπ. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας του S&P 500 ενισχύθηκε κατά 24% από την ημέρα των εκλογών του 2016 έως την ημέρα των εκλογών του 2020, ενώ έκτοτε έχει κάνει ράλι 75%. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 11% αμέσως μετά τη νίκη του Τραμπ το 2016.
Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Πηγή: Forbes