Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι Ζελένσκι με την εισβολή στο Κουρσκ

Δημοσιεύτηκε στις

Ο ασύμμετρος πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας

Βάσει αυτών, η Ουκρανία φαίνεται να διατηρεί τα νέα εδάφη προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης σε μία μελλοντική διαπραγμάτευση με τη Μόσχα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εικάζουν πως το Κίεβο θα ήταν ανοιχτό σε μία ανταλλαγή αυτών των εδαφών, με εκτάσεις που κατέκτησε ο ρωσικός στρατός κοντά στο Χάρκοβο την άνοιξη.

Στο μεταξύ, η εισβολή της Ουκρανίας στα ρωσικά εδάφη απειλεί την εικόνα του Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μάλιστα, επιλέγει προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιεί, αποφεύγοντας τη λέξη «εισβολή». Αντί αυτής, κάνει λόγο για «κατάσταση στην παραμεθόριο περιοχή» ή «τα γεγονότα που διαδραματίζονται», χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την ουκρανική εισβολή.

Στόχος, πλέον, του Πούτιν, είναι μόνο «η εκδίωξη της Ουκρανίας από το ρωσικό έδαφος», δίχως καμία φωνή στη Ρωσία να υποστηρίξει ότι για αυτή (σ.σ την εισβολή στο Κουρσκ) είναι υπαίτιος ο ίδιος για τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Σε Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ έχουν επεκταθεί οι μάχες

Σε περισσότερο από 33 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Ρωσίας είχαν προωθηθεί τα ουκρανικά στρατεύματα, όπως ισχυρίστηκε την Πέμπτη (15/8) ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος ανέλαβε ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο.

Οι ισχυρισμοί δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα, αν και αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times εκτιμούν ότι η Σούντζα είναι πιθανότατα υπό πλήρη ουκρανικό έλεγχο. Οι μάχες τώρα έχουν επίσης επεκταθεί στις γειτονικές περιοχές Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ, όπου η Ρωσία λαμβάνει τώρα «αντιτρομοκρατικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον Guardian, η εισβολή του ουκρανικού στρατού στα ρωσικά εδάφη έγινε με τεθωρακισμένα οχήματα δυτικών κρατών, χωρίς μάλιστα να τεθούν περιορισμοί στη χρήση τους από τις χώρες που τα προσέφεραν. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται τα αμερικανικά Stryker και τα γερμανικά Marder, με ανώτατη ταχύτητα περίπου 97 χιλιόμετρα/ώρα και 65 χιλιόμετρα/ώρα αντίστοιχα. Στην εισβολή φαίνεται ακόμα να χρησιμοποιήθηκαν και 13 άρματα Challenger 2 της Βρετανίας, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για τη χρήση αμερικανικού πυραυλικού πυροβολικού Himars.

Θα διατηρήσει η Ουκρανία τα νέα εδάφη;

Με την αιφνιδιαστική εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στη Ρωσία να βρίσκεται σε εξέλιξη, το Κίεβο φαίνεται να κάνει σχέδια για να διατηρήσει αυτά τα εδάφη, σύμφωνα με αναλυτές. Ο Σίρσκι ανακοίνωσε την Πέμπτη (15/8) ότι η Ουκρανία έχει δημιουργήσει το πρώτο της στρατιωτικό γραφείο στο Κουρσκ. Ενώ, ένας αναπληρωτής πρωθυπουργός συζήτησε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα εκτείνεται από την περιοχή του Κουρσκ νότια μέχρι την ουκρανική συνοριακή περιοχή του Σούμι.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (15/8), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προστατεύουν τους Ρώσους πολίτες και ακολουθούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό, καθώς, μέχρι στιγμής τα ουκρανικά στρατεύματα δεν φαίνεται να αναπτύσσουν οχυρωματικές γραμμές, όπως αυτές παρατηρούνται στην ανατολική Ουκρανία – τάφροι και πυραμιδοειδή εμπόδια για να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε εχθρικά άρματα.

Ένα τέτοιο οχυρωματικό έργο ενέχει κινδύνους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας, Σερχίι Κουζάν (σ.σ. μιας μη κυβερνητικής ερευνητικής ομάδας). Οποιαδήποτε σταθερή θέση θα ήταν εκτεθειμένη σε δυνητικά καταστροφικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και θα ήταν δύσκολο να αντέξει σε επιθέσεις από διαφορετικές πλευρές, δεδομένου ότι η Ρωσία διατηρεί την υπεροχή της σε δυνάμεις και όπλα.

Ο Κουζάν είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει, αντ’ αυτού, να συνεχίσει να εκτελεί «εξαιρετικά ευέλικτες πολεμικές επιχειρήσεις», επιτιθέμενη σε σημεία όπου η Ρωσία δεν το περιμένει, πραγματοποιώντας επιδρομές με μικρές μονάδες για να διερευνήσει και να αποσταθεροποιήσει τη ρωσική άμυνα.

Μοχλός πίεσης τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας στη Ρωσία;

«Δεν μπορούμε να διεξάγουμε έναν συμμετρικό πόλεμο –άρμα εναντίον άρματος, στρατιώτης εναντίον στρατιώτη– επειδή οι Ρώσοι έχουν μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων», δήλωσε ο Κουζάν παρόλο που η Ουκρανία δεν έχει βρει μεγάλη αντίσταση από τις ρωσικές δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή. Σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times, η Μόσχα έχει αργήσει να οργανώσει μια αποτελεσματική άμυνα και δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ.

Υποστηρίζεται ότι τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μεταφέρει στην Ουάσιγκτον ότι το Κίεβο θέλει να έχει «βέλη στη φαρέτρα του» για μία μελλοντική διαπραγμάτευση με τη Μόσχα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εικάζουν πως το Κίεβο θα ήταν ανοιχτό σε μία ανταλλαγή αυτών των εδαφών, με εκτάσεις που κατέκτησε ο ρωσικός στρατός κοντά στο Χάρκοβο την άνοιξη.

Στο μεταξύ, ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε την Παρασκευή (16/8) ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν υποστεί «σημαντικές τακτικές ήττες». Στο Κουρσκ, ο στρατός χρησιμοποιείται «για να πειστεί η Ρωσία» να προσέλθει σε «μια δίκαιη διαδικασία διαπραγμάτευσης», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται επίσης ότι έχει αιχμαλωτίσει εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι που φρουρούσαν τα συνοριακά φυλάκια στο Κουρσκ ήταν κυρίως στρατεύσιμοι, που υπηρετούν στο πλαίσιο της επιστράτευσης της Ρωσίας, σε αντίθεση με τους «σκληροτράχηλους» συμβασιούχους και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας.

Η έκθεση αυτών των κληρωτών σε κίνδυνο αποτελεί πολιτικό κίνδυνο για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και, στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για ένα «απόθεμα» για ανταλλαγές που ολοένα μεγαλώνει.

Το Κίεβο θέλει να αλλάξει την αφήγηση του πολέμου

Οι πραγματικοί στόχοι της επιχείρησης μπορεί να μην αφορούν καν το πεδίο της μάχης και το Κίεβο ίσως θέλει να στείλει εκ νέου ένα μήνυμα. Μετά την περσινή αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης της Ουκρανίας και τις συνεχιζόμενες απώλειες στα ανατολικά, το Κίεβο φαίνεται ότι προσπαθεί να αλλάξει την αφήγηση του πολέμου.

Οι Ουκρανοί μπορεί να προσπαθούν να πείσουν τη Δύση ότι δεν θα τα παρατήσουν και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν κατευθυνόμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν: κατά τη διάρκεια των 30 μηνών αυτού του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ορισμένα είδη όπλων ή να δώσουν άδεια χρήσης με ορισμένους τρόπους, υποχωρώνταςστη συνέχει στα αιτήματα του Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότο την τελευταία εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε το ζήτημα πληγμάτων στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η Δύση τουλάχιστον τέσσερις φορές στις νυχτερινές βιντεοσκοπημένες ομιλίες του.

«Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες άδειες από τους εταίρους μας για να χρησιμοποιήσουμε όπλα μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε τη Δευτέρα. «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να προωθήσει σημαντικά το δίκαιο τέλος αυτού του πολέμου».

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

DW: Ανησυχία στο Ισραήλ! “Τυφλώθηκαν” ξανά τα Arrow – Αναθερμαίνεται το μέτωπο με τους Χούθι

Οι Χούθι βρίσκονται στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 Δυσλειτουργίες του αντιβαλλιστικού συστήματος αεράμυνας Arrow προβληματίζουν τα στρατιωτικά επιτελεία στο Ισραήλ. Οι Χούθι βρίσκονται στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle

Προβληματισμός επικρατεί στον ισραηλινό στρατό για την αποτελεσματικότητα του υπερσύγχρονου αντιβαλλιστικού συστήματος αεράμυνας Arrow, καθότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα δεν κατάφερε να αποκρούσει πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Σήμερα, λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), πύραυλος των Χούθι έπληξε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Γιάφα, παραλιακό προάστιο του Τελ Αβίβ. Από θαύμα δεν αναφέρθηκαν θύματα, παρότι ο πύραυλος των Χούθι κατέπεσε σε ανοικτό χώρο ανάμεσα σε πλήθος συγκροτημάτων πολυκατοικιών. Λόγω της προχωρημένης ώρας, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόλαβαν να προστατευθούν στα καταφύγια, με αποτέλεσμα πάνω από είκοσι πολίτες να τραυματιστούν από σπασμένα τζάμια, να ξεσπάσει πυρκαγιά και στο σημείο της έκρηξης να δημιουργηθεί κρατήρας.

Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, για ακόμα μια φορά τα ισραηλινά ραντάρ απέτυχαν να εντοπίσουν ακόμα έναν πύραυλο των ανταρτών της Υεμένης, που κατάφερε να καταστρέψει σχολικό κτήριο στο προάστιο Ραμάτ Εφάλ, βορειοανατολικά του κέντρου του Τελ Αβίβ, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. Από την άλλη, ο δεύτερος πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι το ίδιο βράδυ, καταρρίφθηκε επιτυχώς στα ανοικτά των μεσογειακών ακτών του Τελ Αβίβ. Επίσημη εξήγηση για την δυσλειτουργία του συστήματος Arrow δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αυξάνοντας την ανησυχία των κατοίκων του κεντρικού Ισραήλ, που είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της χώρας.

Από την άλλη, όμως, οι ισραηλινές αρχές διαψεύδουν τον ισχυρισμό των Χούθι ότι – τόσο κατά την επίθεση της περασμένης, όσο και σήμερα τα ξημερώματα – φέρονται να έχουν πλήξει στρατιωτικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν

ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ συντονίζονται κατά των Χούθι

Όπως είχαν διαρρεύσει ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τριήμερη επίσκεψη εργασίας του υποστράτηγου Μάικλ Κερίλα, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύει στην περιοχή (CENTCOM), η ισραηλινή αεροπορία φαίνεται πως ήδη επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του οπλοστασίου και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Χούθι.

Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά τους εκτεταμένους αμερικανικούς βομβαρδισμούς ποικίλων στόχων των ανταρτών της Υεμένης, την σκυτάλη πήρε το Ισραήλ, όταν προχθές τα ξημερώματα (19/12) έπληξε τρία λιμάνια που χρησιμοποιούν οι Χούθι στις ακτές της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, επιτελικά κέντρα της οργάνωσης στην πρωτεύουσα Σανάα και στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες οπλισμού σε διάφορες επαρχίες της χώρας.

Μάλιστα, όπως προειδοποίησε ο ισραηλινός στρατός με σημερινή του ανακοίνωση, σειρά έχουν στο άμεσο μέλλον και άλλες υποδομές των Χούθι. Από την άλλη, πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν ότι ηγετικά στελέχη των Υεμενιτών ανταρτών, που εξοπλίζονται από το Ιράν, έχουν ήδη διαφύγει από την χώρα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, αναμένοντας περισσότερα κύματα ισραηλινών, αμερικανικών και βρετανικών συντονισμένων βομβαρδισμών κατά των βάσεων και του οπλοστασίου τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Διπλό το κακό με Τουρκία!

Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργούνται προϋποθέσεις συροτουρκικού μνημονίου, το οποίο αφαιρεί ΑΟΖ από την Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γεώργιος Καμπάς: Διπλό το κακό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με την Τουρκία! Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργούνται προϋποθέσεις συροτουρκικού μνημονίου, το οποίο αφαιρεί ΑΟΖ από την Κύπρο. Ο Ερντογάν δεν υπολογίζει τίποτα. Γνωστή φιλοσοφία να μην υπολογίζει Κύπρο και Ελλάδα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα4 ώρες πριν

Εμβαθύνεται η τουρκική οικονομική διείσδυση στην Ευρώπη! Η τουρκική εταιρεία Baykar εξαγόρασε την ιταλική Piaggio Aerospace

τουρκική εταιρεία κατασκευής drones, Baykar, εξαγόρασε την ιταλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, Piaggio Aerospace, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Βιομηχανίας της...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Από το Άουσβιτς στη Γάζα, με ενδιάμεση στάση στη Χάγη

Γράφει ο Γκιντεόν Λέβι Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα ταξιδέψει στην Πολωνία τον επόμενο μήνα για την κύρια τελετή για...

Διεθνή5 ώρες πριν

Nordic Monitor: Απάτη με διαβατήρια! Η κυβέρνηση Ερντογάν αθώωσε δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρώπων που στέλνει Τούρκους στη Γερμανία

Πώς ένα Δίκτυο Λαθρεμπορίου Ανθρώπων συνδεδεμένο με το Κόμμα του Ερντογάν διέφυγε της δικαιοσύνης στην Τουρκία

Άμυνα6 ώρες πριν

Handelsblatt : Φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και Iron Dome! Η Ελλάδα εξοπλίζεται.

Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει περισσότερο από ποτέ στις ένοπλες δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του τον «αιώνιο...

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Το μέλλον της Συρίας μετά την ανατροπή του Άσαντ!

Το τελευταίο διάστημα η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει βυθιστεί στο πολιτικό χάος με τα παιχνίδια πολλών δρώντων του διεθνούς...

Δημοφιλή