Ομολογία Ισραήλ! Αποσύρει στρατεύματα από Αζερμπαϊτζάν
Το Ισραήλ αποσύρει τους στρατιώτες του από το Αζερμπαϊτζάν. Το Τελ Αβίβ ανακάλεσε το στρατιωτικό του προσωπικό από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, όπως μετέδωσε το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων ΚΑΝ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ιράν είναι πιθανό να στοχεύσει Ισραηλινούς στρατιώτες που υπηρετούν σε χώρες του Νοτίου Καυκάσου. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το Ισραήλ επιβεβαιώνει έτσι ουσιαστικά την παρουσία της στρατιωτικής του παρουσίας στο Αζερμπαϊτζάν.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν πρότεινε να επιτεθούν σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και του ιρακινού Κουρδιστάν.
Στο φόντο της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν και της πιθανής αντεπίθεσης που αναμένεται στη συνέχεια, στους ιρανικούς κύκλους και πάλι έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις σχετικά με την τοποθέτηση των μυστικών ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα κατεχόμενα τμήματα του Αρτσάχ και τις πραγματικές απειλές που αποτελούν.
Η δήλωση-πρόταση του Ιρανού προέδρου Πεζεκιάν για επίθεση σε μυστικές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί ίσως να αξιολογηθεί ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων.
Αποκαλύφθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε στους στρατιώτες του να παραμείνουν στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία λόγω της απειλής επίθεσης από το Ιράν.
Οι στρατιώτες έλαβαν εντολή να επιστρέψουν αμέσως στο Ισραήλ.
Οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτό επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έχει πράγματι στρατιωτική παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο ειδικός σε θέματα Ανατολής Αρμέν Πετροσιάν λέει:
” Εξετάζουν επίσης πιθανές ιρανικές επιθέσεις του Ιράν στον ισραηλινό στρατό ή σε ισραηλινές μυστικές εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες ως πιθανό σενάριο αντίδρασης. Και σε αυτό το πλαίσιο, ειδικότερα, επιλέγονται οι πιο ευαίσθητες χώρες όπου υπάρχει κάποια ιρανική πρόσβαση. Και εδώ υπάρχει μια πιο ενεργή ισραηλινή παρουσία, φυσικά, πρώτα απ’ όλα στο Αζερμπαϊτζάν. Είναι επίσης δυνατόν να υπάρχει μια ορισμένη παρουσία στη Γεωργία και την Τουρκία”.
Σύμφωνα με τον Καρέν Χοβανισιάν, ειδικό σε περιφερειακά θέματα, το Ισραήλ κατονομάζει τη Γεωργία απλώς για να διατηρήσει την ισορροπία, αντί να χρησιμοποιεί τον όρο “εκπρόσωποι του στρατού” για να δημιουργήσει κατά κάποιο τρόπο αβεβαιότητα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι βρίσκονται σε ιδιωτική επίσκεψη στη Γεωργία. Εάν ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε ιδιωτική επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, γιατί είναι οι μόνοι που καλούνται να εγκαταλείψουν το Αζερμπαϊτζάν και όχι οι ισραηλινοί πολίτες, αναρωτιέται ο Χοβανισιάν και στη συνέχεια καταλήγει:
“Αυτό σημαίνει ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν όχι για μια ιδιωτική επίσκεψη και απλά διάσπαρτα, αλλά με ένα συγκεκριμένο καθήκον, με συγκεκριμένες συστοιχίες. Νομίζω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Σοϊγκού, έπεισε το Μπακού να μην εμπλακεί στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ και να μην δώσει στο Ισραήλ την αφορμή για να επιτεθεί στο Ιράν”.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αν και οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να φαίνονται περιπετειώδεις εκ πρώτης όψεως, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να «πουλήσει ακριβά τον εαυτό του στους εχθρούς του Ιράν».
Το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατοχή του Αρτσάχ και ιδιαίτερα του νότιου τμήματός του κοντά στο Ιράν σημειώνει και ο βουλευτής και ειδικός σε πολιτικά Τιγκράν Αμπραχαμιάν.
«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο γεγονός και τονίζεται η στρατιωτικοπολιτική υποστήριξή τους στο Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε ο Αμπραχαμιάν στην ανάρτησή του στο Facebook.
Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος κατά του Αρτσάχ και η κατοχή του Αρτσάχ είχε επίσης γεωπολιτικό χαρακτήρα για όλες εκείνες τις δυνάμεις που προσπαθούσαν να συσφίξουν τον κρύκο κατά του Ιράν και να επεκτείνουν το μέτωπο, και σήμερα ο παράγοντας του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιείται περισσότερο από ποτέ σε επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, από πληροφορίες έως την προετοιμασία πιθανών επιχειρήσεων».
Λόγω αυτής της συγκυρίας, το Ιράν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτεθεί σε ισραηλινές μυστικές βάσεις στο Αζερμπαϊτζάν ως απάντηση στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγα στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είχε κάνει νωρίτερα μια τέτοια πρόταση. Ο κόσμος περιμένει την απάντηση της Τεχεράνης για περισσότερες από 10 ημέρες. Ο Άρμεν Πετροσιάν πιστεύει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οριστική διευκρίνιση σχετικά με τη μορφή αυτής της απάντησης.
“Η πρόσκληση για απάντηση έχει φυσικά ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η ιρανική πλευρά προσπαθεί να συμφωνήσει σχετικά με τη μορφή της απάντησης μέσω των έμμεσων, παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, ιδίως με τις ΗΠΑ και ορισμένες σημαντικές χώρες της περιοχής.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει απάντηση. Εάν δεν υπάρξει απάντηση, σημαίνει ότι δεν έχει καθοριστεί η μορφή, σημειώνει ο Πετροσιάν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί θεωρούν αξιοσημείωτη την εσωτερική πολιτική ζωή της Τεχεράνης. Ο νεοεκλεγείς Ιρανός πρόεδρος παρουσίασε τη σύνθεση της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος με τη σύνθεση που παρουσίασε ο Πεζεσκιάν.
Ο Αρμέν Πετροσιάν λέει: “Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η παραίτηση δεν οφείλεται σε εξωτερικές πραγματικότητες, αλλά σε εσωτερικές πραγματικότητες, διότι είμαστε μάρτυρες και η αυτή τη στιγμή σχηματίζεται ιρανική κυβέρνηση ο Ζαρίφ έχει κάποιες ευθύνες και δικαιώματα σε αυτή τη θέση και σε αυτή τη διαδικασία.
Νομίζω ότι η απομάκρυνσή του εδώ σχετίζεταιι με τις διαφωνίες στην επιλογή των υποψηφίων για βασικές θέσεις, και δεν συνδέεται με τα σημερινά προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής. Διότι αυτή τη στιγμή η κύρια ενασχόληση και η ευθύνη του είναι η διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η παραίτηση του Αντιπροέδρου Στρατηγικών Υποθέσεων του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας μεταξύ 2013 και 2021 και ήταν υπέρ των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαίνει ότι το Ιράν δεν έχει την τάση να διαπραγματευτεί, και αυτό επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα να δώσει μια σκληρή απάντηση. Οι άμεσες δηλώσεις του Ιράν υποστηρίζουν επίσης αυτή την άποψη: η απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ πρέπει να είναι αξιοπρεπής και σκληρή, ένα συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει ομόφωνα όλοι οι πολιτικοί άνδρες.
Ομολογία από Ισραήλ
Ο ειδικός σε θέματα του Ισραήλ Αρμάν Χαχατριάν θεωρεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με την έκκληση για την επιστροφή των ισραηλινών στρατευμάτων από το Αζερμπαϊτζάν που εμφανίστηκαν στο κρατικό κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης αποτελούν ομολογία.
“Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα ισραηλινά κρατικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να θεωρηθούν ως αναγνώριση της παρουσίας του Ισραήλ τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στη Γεωργία”, δήλωσε ο Χατσατριάν σε συνέντευξή του στην Armenpress. Ο αναλυτής τονίζει το γεγονός ότι η Αρμενία και το Ιράν θα αναγνωρίσουν την παρουσία του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία, ενώ ο εμπειρογνώμονας δεν βιάζεται να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει αυτή η αναγνώριση.
“Εάν με αυτή τη δήλωση το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι έχει δυνάμεις στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, αυτό σημαίνει ότι τόσο το Ιράν όσο και η Αρμενία θα πρέπει να κάνουν το θέμα αυτό ως αντικείμενο συζήτησης”, είπε. Οι συνέπειες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς το διπλωματικό σώμα της Αρμενίας και του Ιράν θα προσπαθήσει να μετατρέψει αυτή τη δήλωση σε “πολιτικό όπλο”, σε πολιτικό σκάνδαλο. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε στους στρατιώτες του να παραμείνουν στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία λόγω των απειλών του Ιράν να τους επιτεθεί. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε απότομα μετά τη δολοφονία στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς, και το θάνατο ενός από τους διοικητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό, ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης. Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια και δήλωσαν ότι δεν θα την αφήσουν να περάσει αναπάντητη.
Σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να μην πουλήσει πετρέλαιο στο Ισραήλ
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην πόλη Jeddah ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Mohammad Ishaq Dar κάλεσε σε εμπάργκο πετρελαίου και εμπορίου κατά του Ισραήλ, ανέφερε η Irantoday.
Εξέφρασε την αλληλεγγύη του Πακιστάν προς το Ιράν και την Παλαιστίνη, υποστηρίζοντας την έκκληση της Τεχεράνης για μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
“Είναι καιρός να λογοδοτήσουν οι Σιωνιστές και ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να προχωρήσει πέρα από δηλώσεις και καταδίκες. Εάν το Ισραήλ δεν συμφωνήσει σε μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να υποστηρίξουν το μποϊκοτάζ του εμπορίου πετρελαίου στο Τελ Αβίβ”, είπε στην ομιλία του.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Mohammad Ishaq Dar δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ κατά των αμάχων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών, είναι γενοκτονία. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την “πείνα ως όπλο” κατά των Παλαιστινίων.