ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ πολύ κοντά σε κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή. Όλα κρέμονται από μια κλωστή. Όλοι αναμένουν την απάντηση- εκδίκηση του Ιράν στο Ισραήλ. Αλλά και το  ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου στο Λίβανο με επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ και τανάπαλιν.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι άκρως επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα καθώς αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις. Όλοι οι πόλεμοι είναι καταστροφικοί και δεν μπορεί να είναι επιλογή για κανένα, ό,τι και να επικαλείται.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως διανύουμε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη εν πολλοίς περίοδο. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποκλιμάκωση ή θα ανοίξει  οριστικά και αμετάκλητα «η πόρτα του φρενοκομείου»; Είναι προφανές από τα όσα παρακολουθούμε πως οι εμπλεκόμενοι, οι πρωταγωνιστές της έντασης,  δεν ακούνε τις παραινέσεις τρίτων για να πρυτανεύσει η λογική. Την ίδια ώρα, κι αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε, συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό.

ΟΙ εξελίξεις στην περιοχή θέτουν, για μια ακόμη φορά, τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επιφυλακή για εφαρμογή του σχεδίου ΕΣΤΙΑ. Λόγω της έκρυθμης καταστάσεως που επικρατεί στην περιοχή  πολλές χώρες ετοιμάζονται για την μεταφορά των πολιτών τους μακριά από το θέατρο του πολέμου. Εγκαίρως και πριν υπάρξει κλιμάκωση. Για προληπτικούς λόγους αυτό ήδη γίνεται αλλά δεν έχει ακόμη μαζικό χαρακτήρα, ούτε και συστηματικό. Τούτο αναμένεται να γίνει όταν ξεκινήσει νέος πόλεμος, υπάρξουν επιθέσεις.

ΟΠΩΣ συναφώς επισημαίνεται η αξιοπιστία της Κύπρου έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, η χώρα μας θα αποτελέσει ξανά διακομετακομιστικό κόμβο για μεταφορά ξένων υπηκόων. Υπάρχουν οι υποδομές, που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως με την εφαρμογή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ η Κύπρος είναι σε θέση να φιλοξενήσει προσωρινά μεγάλο αριθμό πολιτών που θα μεταφερθούν από το Λίβανό ή το Ισραήλ, μέχρι την μεταφορά τους στη χώρα τους. Υπάρχουν, όπως είναι γνωστό  και χώροι υποδοχής αλλά και φιλοξενίας.

ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστεύουμε, ελπίζουμε, να μην χρειαστούν οι υποδομές αυτές και η Κύπρος να μην φιλοξενήσει ανθρώπους που μέσω της χώρας μας θα θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική. Έστω και στο παρά πέντε.