Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Κύπριος ΥπΕξ, Κόμπος, τι οφείλει να ρωτήσει τον Τούρκο πράκτορα, Φιντάν, στις Βρυξέλλες;

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Κύπριος ΥπΕξ οφείλει να καταγγείλει έντονα και την υποκριτική πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας

Γράφει ο Σάββας Ιακωβίδης

Ο Κύπριος ΥπΕξ οφείλει να καταγγείλει έντονα και την υποκριτική πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας. Να ερωτήσει τους ομολόγους του αν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές. Αν ανέχονται ένα ευρωπαϊκό κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, να παραμένει υπό κατοχή. Αλλά τι λέγομεν… Ο Κ. Κόμπος δεν πρόκειται να ερωτήσει τα πιο πάνω, για να μη χαλάσει το… κλίμα ανύπαρκτων συνομιλιών. Τα καλόπαιδα δεν προκαλούν, δεν ερωτούν, δεν ενοχλούν, κατευνάζουν και εναβρύνονται εξευτελιζόμενα…

Στην κορύφωση των συνομιλιών στη Λωζάννη, ο Βενιζέλος ρώτησε τους επιτελείς του για την ενδεδειγμένη ελληνική πολιτική έναντι της αρπακτικότητας της Τουρκίας. Από τον τότε ειδικό σύμβουλό του, Άγγελο Ιωαννίδη, παλαιό Κωνσταντινουπολίτη, πήρε την εξής τολμηρή αλλά θυμόσοφο εισήγηση, που εκφράζει επακριβώς και διαχρονικά την πεμπτουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Το πρόβλημα των σχέσεών μας προς την Τουρκίαν είναι πρόβλημα ανδρισμού. Αν τους δείξωμεν τον ανδρισμόν μας, μας δείχνουν τα οπίσθιά των. Αν τους δείξωμεν τα οπίσθιά μας, μας δείχνουν τον ανδρισμόν των» (Αντί της λέξης «ανδρισμός», ο Ιωαννίδης χρησιμοποίησε άλλη, κυριολεκτικότερη). Η Αθήνα και η Λευκωσία επιμένουν να μη μελετούν τον Τούρκο. Νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με τον Δούκα του Νόρφολκ και όχι με Μογγόλους ληστές και κατακτητές.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, παρά τις σπουδές του και στην Ιστορία, επιμένει να εμφανίζεται ανιστόρητος και αδαής περί την Τουρκία, την πολιτική στοχοθεσία της έναντι της νήσου και των εφιαλτικών κινδύνων που επικρέμανται για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ακολουθώντας την ολέθρια πολιτική του προκατόχου του, εμμένει στην καταστροφική πρακτική του κατευνασμού του τουρκικού θηρίου. Χωρίς να διδαχθεί απολύτως τίποτε από την τουρκική στρεψοδικία και θρασύτητα, επιμένει να δίνει διαπιστευτήρια καλού παιδιού στους ξένους και, φυσικά, στον Αττίλα. Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έχει καταλάβει ότι, στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις, κανένας δεν σέβεται εκείνον που δεν σέβεται τον εαυτό του αλλά τον εξευτελίζει, τον ποδοπατάει και τον υποτάσσει.

Έτσι η Τουρκία ενεργεί έναντι της Κύπρου. Γνωρίζει την ηγεσία μας όπως τον «παρά τον κάλπικο». Και την εκβιάζει ανάλογα, επειδή είναι σίγουρη ότι ξανά και ξανά θα υποκύπτει στις τουρκικές αξιώσεις. Τελευταίο θλιβερό παράδειγμα καλοπαιδισμού, κατευνασμού και τουρκολιγουρισμού, η συναίνεση της Λευκωσίας για τη συμμετοχή του Τούρκου ΥπΕξ, αρχιπράκτορα Χακάν Φιντάν, στην άτυπη σύνοδο των ΥπΕξ της ΕΕ, στις 29 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες. Γιατί η Λευκωσία άναψε το πράσινο φως; Ιδού η γελοία εξήγηση που δόθηκε από τον Κυβ. Εκπρόσωπο, Κ. Λετυμπιώτη (16/8/2024): Η απόφαση της Λευκωσίας «αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας»! Μιλώντας στο ΡΙΚ, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ενέργεια καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

Απορεί κάθε νοήμων Έλληνας της Κύπρου: Για 50 χρόνια η ελληνική πλευρά δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εκφράζει ποικιλοτρόπως την καλή θέλησή της, να προβαίνει σε συνεχείς παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, σε σημείο που ξεπέρασε τις τουρκικές αξιώσεις. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε στον ελληνικό καλοπαιδισμό; Όχι! Εκτίμησε τον ελληνικό κατευνασμό; Όχι! Προέβη σε κίνηση καλής θέλησης; Ποτέ! Έδωσε, έστω, ένα δείγμα υποχώρησης από τις θέσεις της; Κανένα! Γιατί, λοιπόν, ο Ν. Χριστοδουλίδης συναινεί στην παρουσία του ΥπΕξ της κατοχικής Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα; Έτσι έμαθε τη διπλωματία; Τόσα χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών, ενάμιση χρόνο στην Προεδρία, σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις, αλλά, εμφανώς και δυστυχώς, δεν έμαθε τίποτε. Από την άλλη, εμφανίζεται ανακόλουθος και αλλοπρόσαλλος.

Η ΕΕ – και η Κυπριακή Δημοκρατία – σκίζουν υποκριτικά τα ιμάτιά τους, επειδή ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Όρμπαν, και προεδρεύων της ΕΕ, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν, με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ και συμμετείχε σε σύνοδο τουρκοφώνων κρατών, στην παρουσία του ψευδοκράτους. Καλώς η ΕΕ και η Λευκωσία καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Ούγγρου ηγέτη. Αλλά… δεν είναι η Λευκωσία που καταγγέλλει συχνά την άθλια, φαρισαϊκή πολιτική τής ΕΕ των δύο μέτρων και των δύο σταθμών έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής στην Κύπρο; Πώς, αίφνης, ο Ν. Χριστοδουλίδης ξεχνά αυτά και συναινεί στη συμμετοχή του Φιντάν στη σύνοδο των ΥπΕξ; Α, λέγει, είναι «στρατηγική κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας». Και κάγχασαν μέχρι λιποθυμίας όλα τα προβατοειδή και κατσικοειδή της Κύπρου. Κι από κοντά, ακούστηκαν ηχηρά τα χάχανα του σουλτάνου: «Μπρε, αυτοί είναι ντιπ για ντιπ μπουνταλάδες»!

Όμως, ας δεχθούμε ότι η συναίνεση της Λευκωσίας είναι… «στρατηγική κίνηση». Ο Κύπριος ΥπΕξ θα βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον Φιντάν. Τι θα του πει; Τι θα τον ρωτήσει; Είμαστε βέβαιοι ότι με… βρετανική ευγένεια θα του υποβάλει ότι θέλουμε συνομιλίες «από εκεί όπου μείναμε στο Crans Montana» και ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι «πανέτοιμος, ακόμα και σήμερα», να ξεκινήσει συνομιλίες. Αν θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των ΥπΕξ της ΕΕ, ο Τούρκος ΥπΕξ θα κοιτάξει παγερά τον Κύπριο ΥπΕξ και, εις επήκοον των άλλων 26 εταίρων μας, θα απαιτήσει ωμά λύση δύο κρατών και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Τι θα απαντήσει ο Κ. Κόμπος; Θα επιμείνει στην τουρκοδιζωνική που, ήδη, από ετών οι Τούρκοι την έχουν απορρίψει επειδή δεν εξυπηρετεί πλέον τους στόχους τους; Ή θα μηρυκάσει τα ψηφίσματα και τις αρχές της ΕΕ, που η Τουρκία ποδοπατεί ατιμώρητα;

Αν ο Φιντάν, τελικά, εμφανιστεί στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος ΥπΕξ οφείλει να τον ερωτήσει: Πότε η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η ΕΕ αξίωσε με την Αντιδήλωσή της στις 21/9/2005; Πότε θα εφαρμόσει τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου 10, που απαιτεί από την κατοχική χώρα να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία; Πότε θα αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους; Πότε θα σταματήσει την τουρκοποίηση-ισλαμοποίηση των κατεχομένων; Πότε θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, στην οποία θέλει να ενταχθεί; Γιατί αρνείται να συναινέσει σε βιώσιμη και λειτουργική, ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό; Γιατί δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο;

Ο Κύπριος ΥπΕξ οφείλει να καταγγείλει έντονα και την υποκριτική πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας. Να ερωτήσει τους ομολόγους του αν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές, αν οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ εφαρμόζονται επιλεκτικά. Αν ανέχονται ένα ευρωπαϊκό κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, να παραμένει υπό κατοχή. Και γιατί δεν επιβάλλουν κυρώσεις στον Τούρκο εισβολέα, όπως ακριβώς στον Ρώσο. Αλλά τι λέγομεν… Ο Κ. Κόμπος δεν πρόκειται να ερωτήσει τα πιο πάνω, για να μη χαλάσει το… κλίμα ανύπαρκτων συνομιλιών. Τα καλόπαιδα δεν προκαλούν, δεν ερωτούν, δεν ενοχλούν, κατευνάζουν και εναβρύνονται εξευτελιζόμενα…

Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Θέλουν με… ταύρους να χτυπήσουν την Ταυρίδα! Για την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας θέλουν οι Ουκρανοί τους γερμανικούς πυραύλους Taurus

Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κάπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ολομέτωπη επίθεση, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Ήδη, ο πρόεδρος Ζελένσκι ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του στη σημερινή τελετή απονομής στο Ααχεν, του Βραβείου Καρλομάγνου στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  και υποχρεώθηκε να επιστρέψει απευθείας, από το Βερολίνο στο  Κίεβο.

Στο Βερολίνο, ο Ζελένσκι φαίνεται πάντως να πήρε το πράσινο φως για την παράδοση στην Ουκρανία δεκάδων πυραύλων κρουζ Taurus, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις , βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Είναι καλό νέο ότι ήρθησαν οι περιορισμοί στη χρήση των πυραύλων», γράφει η εφημερίδα Kyiv Independent .

Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας Γέφυρα της Κριμαίας. «Η γέφυρα, που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, αποτελεί για τους Ουκρανούς, σύμβολο κατοχής και σημαντική οδό ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το καλύτερο δυτικό όπλο

Η Ουκρανία έχει επιτεθεί στη γέφυρα αρκετές φορές, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να την καταστρέψει ολοσχερώς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να το πετύχουν. «Ο Taurus είναι το καλύτερο οπλικό σύστημα στα δυτικά οπλοστάσια για την καταστροφή γεφυρών», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα όπλων Φάμπιαν Χόφμαν, στην Kyiv Independent .

Η κατασκευάστρια εταιρεία των Taurus, MBDA Germany,  εξέφρασε επίσης την προθυμία να αναλάβει δράση, σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε στην ουκρανική εφημερίδα. «Παρακαλούμε να είστε βέβαιοι ότι η MBDA είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ουκρανία με την απαραίτητη εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη, μόλις ληφθεί πολιτική απόφαση», ανέφερε η εταιρεία.

Οι κινήσεις αυτές πάντως έχουν σημάνει συναγερμό στη Μόσχα, που δεν θα διστάσει να απαντήσει σκληρά, ειδικά αν επιχειρηθεί ουκρανική επίθεση με Taurus στην γέφυρα της Κριμαίας.

Προς το παρόν πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  πρότεινε νέα  Ρωσο-Ουκρανική συνάντηση, την προσεχή Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη. «Η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα υπόμνημα που καθορίζει τη θέση της  Μόσχας σχετικά με όλες τις πτυχές μιας αξιόπιστης υπέρβασης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης».

Η Ουκρανία συμφώνησε να συναντηθεί ξανά με τους διαπραγματευτές της Μόσχας, αλλά θέλει πρώτα να δει τους ρωσικούς όρους ειρήνης, όπως έγραψε στο Χ, ο  υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ.

«Γραπτή δέσμευση»

Για να καθίσει η Μόσχα  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν θέλει μια» γραπτή δέσμευση» από τις κύριες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, να μην επεκτείνουν το ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, σύμφωνα με ρωσικές «διαρροές».

Το θέμα προφανώς δεν είναι καινούργιο, αλλά η μέθοδος είναι καινούργια: Για πρώτη φορά, το Κρεμλίνο «διαρρέει» πέρα ​​από τα όρια και την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων, το αίτημα για γραπτή δέσμευση σε ένα αποφασιστικό στρατηγικό σημείο.

«Μια οριστική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο μέσω της πλήρους και μη αναστρέψιμης εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών της», δήλωσε στο Tass η επικεφαλής του Τμήματος Συνεργασίας με την Αφρική του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τατιάνα Ντοβγκαλένκο.

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστες, νομικά δεσμευτικές συμφωνίες, μηχανισμούς που εγγυώνται τα εθνικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας και της αποτροπής της επανέναρξης της κρίσης», δήλωσε η Ντοβγκαλένκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής από διπλωματικές πηγές στη Μόσχα,  στις ρωσικές απαιτήσεις περιλαμβάνεται «η ουδετερότητα της Ουκρανίας, καθώς και ο αποκλεισμός ένταξης στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας, της  της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών»

Η Μόσχα αξιώνει επίσης την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων και την επίλυση της διαμάχης για τα» παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η υπόσχεση στον Γκορμπατσόφ

Οι όροι της Μόσχας για το ΝΑΤΟ ,δεν έχουν μόνο πολιτική αλλά και συμβολική αξία: ο Πούτιν θέλει να καταγραφεί γραπτώς η υπόσχεση που δόθηκε το 1989 στον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη, Μιχαήλ  Γκορμπατσόφ- η οποία αργότερα αθετήθηκε- να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ «ούτε κατά μία ίντσα», προς την Ανατολή.  «Δεδομένου ότι η διεύρυνση αποτέλεσε το έναυσμα και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα απαιτεί τώρα να μην υπάρχουν άλλες ασάφειες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η επιμονή  της Μόσχας άλλωστε, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, έχει επίσης συμβολική αξία: Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και με αυτόν τον τρόπο, ο Πούτιν σηματοδοτεί  ότι η ειρήνη δεν μπορεί να είναι μόνο με την Ουκρανία, αλλά με την Ατλαντική Συμμαχία στο σύνολό της.

Τα σύνορα του ΝΑΤΟ

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πάντως να ενισχύσουν τα βορειοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ειδικά στη Βαλτική. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο από τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου για να παρακινήσουν τους Αμερικανούς να αναλάβουν το ρίσκο, με την έννοια ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή. Αλλά όλα είναι πολύ μπερδεμένα», σημειώνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με απροσδιόριστες εξελίξεις, μάλιστα οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα φινλανδικά σύνορα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβουμε εάν οι πράξεις θα ακολουθήσουν τα λόγια. Αλλά εδώ επιστρέφουμε στον Τραμπ. Για ποιον Τραμπ μιλάμε; Εκείνου που ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρώπη, μεταφέροντας ανθρώπους και πόρους αλλού, ή εκείνου που υποστηρίζει τη θέση των δυτικών χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου;», διερωτώνται οι διπλωμάτες.

Ποια θέση θα επικρατήσει; Όπως λένε χαρακτηριστικά,  «αυτή που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτή του συμβούλου που βγαίνει τελευταίος από το Οβάλ Γραφείο».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

«Κομμουνιστικό κίνδυνο» από τους Κινέζους φοιτητές βλέπει η κυβέρνηση Τραμπ και ανακαλεί τις βίζες

Η Κίνα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντιδρά το Πεκίνο στο σχέδιο Τραμπ να ανακαλέσει τις βίζες των Κινέζων φοιτητών και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδιώξει περισσότερο εποικοδομητική στάση προς την κατεύθυνση σταθερών διμερών σχέσεων.

Η Κίνα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν ιδεολογικούς λόγους και ζητήματα ασφαλείας ως «πρόφαση» για την απόφασή τους, κάτι που πλήττει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των φοιτητών μας, δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα ανακαλέσει «επιθετικά» τις βίζες που έχουν χορηγηθεί σε φοιτητές από την Κίνα.

Το ΥΠΕΞ θα «συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να ανακληθούν επιθετικά οι βίζες Κινέζων φοιτητών», ιδίως όσων «συνδέονται με το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» ή «σπουδάζουν σε κρίσιμα πεδία», τόνισε ο Ρούμπιο.

Πάνω από 277.000 Κινέζοι ήταν εγγεγραμμένοι σε αμερικανικά πανεπιστήμια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Τον αριθμό τους ξεπέρασαν αποκλειστικά –για πρώτη φορά εδώ και χρόνια– οι φοιτητές και φοιτήτριες από την Ινδία, σύμφωνα με έκθεση του Institute of International Education (IIE) εγκεκριμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Nέο θρίλερ με το ρωσικό μνημόνιο για τον νέο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι αναμένει την απάντηση του Κιέβου σχετικά με την πρόταση της Μόσχας να διεξαχθεί δεύτερος γύρος απευθείας συνομιλιών προκειμένου να του παρουσιάσει τους όρους του για μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ το Κίεβο δηλώνει ότι η άρνηση της Μόσχας να υποβάλει το έγγραφο αποδεικνύει ότι αυτό ειναι γεμάτο από ανεδαφικά τελεσίγραφα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε νέο θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ρωσικού μνημονίου που αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για ενδεχόμενο νέο γύρο διαπεραματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Δευτέρα.

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι αναμένει την απάντηση του Κιέβου σχετικά με την πρόταση της Μόσχας να διεξαχθεί δεύτερος γύρος απευθείας συνομιλιών προκειμένου να του παρουσιάσει τους όρους του για μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ το Κίεβο δηλώνει ότι η άρνηση της Μόσχας να υποβάλει το έγγραφο αποδεικνύει ότι αυτό ειναι γεμάτο από ανεδαφικά τελεσίγραφα.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απάντηση (…) Πρέπει να περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ουκρανία δεν έχει απορρίψει τη συνάντηση, αλλά τόνισε χθες, Τετάρτη, ότι θέλει να γνωρίζει από πριν το περιεχόμενο του ρωσικού μνημονίου, όπως λέγεται, που θα παρουσιάσει τους όρους της Μόσχας προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη.

Σήμερα, ωστόσο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε αυτή την «απαίτηση» του Κιέβου.

Η Ρωσία πρότεινε χθες, Τετάρτη, έναν νέο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων, που θα αποσκοπεί στο να παρουσιάσει στην Ουκρανία ένα μνημόνιο το οποίο θα περιγράφει σημεία-κλειδιά ώστε να «ξεπεραστούν οι ριζικές αιτίες» της σύγκρουσης.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραδώσει αμέσως το μνημόνιο, ο Πεσκόφ απέρριψε την ιδέα ως «μη εποικοδομητική».

«Εδώ, πρέπει είτε να επιβεβαιώσεις την ετοιμότητά σου να συνεχίσεις τις διαπραγματεύσεις ή να κάνεις το αντίθετο», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε χθες πως το Κίεβο υπέβαλε ήδη το μνημόνιό του για μια ενδεχόμενη διευθέτηση και κάλεσε τη Ρωσία να ετοιμάσει αμέσως τη δική της εκδοχή, παρά να περιμένει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι προηγούμενες συνομιλίες στις 16 Μαΐου απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να επιτευχθεί προτού εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Ερντογάν: Είμαστε σε επαφή

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να μην «κλείσουν την πόρτα» στον διάλογο, λέγοντας ότι ελπίζει ότι θα επαναληφθούν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, σύμφωνα με δηλώσεις που μεταδόθηκαν σήμερα.

«Είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία και την Ουκρανία (…) Τους λέμε ότι δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα όσο είναι ανοικτή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από μία επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν την Τετάρτη, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

«Σε κάθε συνάντησή μας, υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει αυτή η ευκαιρία», πρόσθεσε ο Ερντογάν, εκτιμώντας πως «το σβήσιμο μιας μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή μας είναι (…) ανθρωπιστικό καθήκον».

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον οικισμό Στοΐβκα στην ουκρανική περιφέρεια Χάρκοβο, καθώς και το Σεβτσένκο Πέρσε και τη Χνατίφκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα13 λεπτά πριν

Δένδιας: «Kερκόπορτα» το SAFE – Τι λέει για Τουρκία και ΕΕ

Αιχμές για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον κανονισμό SAFE για την ευρωπαϊκή άμυνα αφήνει ο Νίκος Δένδιας, την ώρα που...

Διεθνή28 λεπτά πριν

Θέλουν με… ταύρους να χτυπήσουν την Ταυρίδα! Για την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας θέλουν οι Ουκρανοί τους γερμανικούς πυραύλους Taurus

Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας

Διεθνή43 λεπτά πριν

«Κομμουνιστικό κίνδυνο» από τους Κινέζους φοιτητές βλέπει η κυβέρνηση Τραμπ και ανακαλεί τις βίζες

Η Κίνα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Διεθνή58 λεπτά πριν

Nέο θρίλερ με το ρωσικό μνημόνιο για τον νέο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι αναμένει την απάντηση του Κιέβου σχετικά με την πρόταση της Μόσχας να διεξαχθεί δεύτερος γύρος απευθείας...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Καταιγιστικές εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα

Εκπομπή Geopolitics στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής με τον Σάββα Καλεντερίδη.

Δημοφιλή