Μετά από 50 χρόνια στη δημόσια ζωή ο Τζο Μπάιντεν παραδίδει τη σκυτάλη. Η ομιλία του στο Συνέδριο των Δημοκρατικών ήταν για τον ίδιο μια από τις τελευταίες του ευκαιρίες να υποστηρίξει την κληρονομιά του και το όραμά  του για τη χώρα.

Μεταξύ άλλων αναγνώρισε «λάθη», τονίζοντας ωστόσο ότι έδωσε «την καρδιά και την ψυχή» του στη χώρα.

«Θέλω να ξέρετε ότι είμαι ευγνώμων σε όλους σας. Είμαι πιο αισιόδοξος από ό,τι στα 29 έτη, όταν εξελέγη πρώτη φορά Γερουσιαστής. Αυτή είναι η Αμερική. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να καταφέρουμε». Με τα λόγια αυτά που έκλεισε την ομιλία του, έδωσε συνολικά το στίγμα.

Μέλη του κόμματος τον υποδέχθηκαν στη σκηνή του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο με ένα συγκινητικό, παρατεταμένο χειροκρότημα. Τον καλωσόρισε η κόρη του, Άσλεϊ, η οποία μίλησε αμέσως μετά την πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.

Όταν ανέβηκε στη σκηνή, ο Μπάιντεν αγκάλιασε την Άσλεϊ και φάνηκε να σκουπίζει τα δάκρυά του.«Η οικογένεια είναι η αρχή, η μέση και το τέλος. Και σας αγαπώ όλους», είπε ο Μπάιντεν. «Αμερική, σε αγαπώ».

Ήταν μια επίδειξη οικογενειακής υποστήριξης για τη συμβολική στιγμή που παρέδωσε τη δάδα στην αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, με το πλήθος να επευφημεί τον Μπάιντεν για περισσότερα από 4 λεπτά πριν τελικά ξεκινήσει την ομιλία του, με ένα «ευχαριστώ» στη σύζυγό του, την οποία αποκάλεσε τον «βράχο της οικογένειάς μας».

Στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο άρχισαν να φωνάζουν «αγαπάμε τον Τζο» κρατώντας πλακάτ με τη συγκεκριμένη φράση. Μεταξύ αυτών και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Ο πρόεδρος απευθύνθηκε στο δικό του πολιτικό κόμμα λίγες εβδομάδες αφότου νομοθέτες, δωρητές και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και ψηφοφόροι, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία. Δεν άφησε καμία αιχμή και καμία πικρία.

Δεν έκρυβε τη συγκίνησή του ο πρόεδρος Μπάιντεν – REUTERS/Craig Hudson

Είναι προφανές ότι έχει ο ίδιος πάνω από όλα κατανοήσει πως ήταν απαραίτητο να αποσυρθεί για να δώσει στο κόμμα του την ευκαιρία μίας νίκης απέναντι στον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η μάχη για την ψυχή της Αμερικής

«Η δημοκρατία πρέπει να διατηρηθεί. Είμαστε σε μια μάχη για την ίδια την ψυχή της Αμερικής», τόνισε ο Μπάιντεν, μιλώντας για τις ταραχές που προκάλεσαν οπαδοί της λευκής υπεροχής στο Σάρλοτσβιλ τον Αύγουστο του 2017 και οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο μίας γυναίκας.

Ήταν «τόσο θράσος τους από αυτό που είδαν στον Λευκό Οίκο, που δεν μπήκαν καν στον κόπο να φορέσουν τις κουκούλες τους», σχολίασε ο Μπάιντεν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ. «Υπήρξα υποψήφιος για πρόεδρος το 2020 εξαιτίας αυτού που είδα».

Ξαναχτίζοντας τη ραχοκοκαλιά

«Κατέβηκα επίσης στη μάχη για να ξαναχτίσω τη ραχοκοκαλιά της Αμερικής, τη μεσαία τάξη», συνέχισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και υποστήριξε ότι ηγήθηκε της οικοδόμησης αυτού που αποδείχθηκε «η ισχυρότερη οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο στον απόηχο της πανδημίας Covid-19».

Τις επισημάνσεις αυτές δεν τις συμμερίζεται πάντως σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόστος ζωής και ο πληθωρισμός ήταν από τα πλέον σημαντικά «αγκάθια» για τον Μπάιντεν και εξακολουθούν να είναι και για τη Χάρις.

REUTERS/Mike Segar

Είστε έτοιμοι να εκλέξετε τη Χάρις και τον Γουόλς;

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στο κοινό, τόνισε: Θέλω να σας ρωτήσω.

  • Είστε έτοιμοι να ψηφίσετε για την ελευθερία;
  • Είστε έτοιμοι να ψηφίσετε για τη Δημοκρατία και την Αμερική;
  • Είστε έτοιμοι να εκλέξετε την Κάμαλα Χάρις και τον Τιμ Γουόλς για πρόεδρο και αντιπρόεδρο;
REUTERS/Craig Hudson

Ψηφίστε μία εισαγγελέα όχι έναν καταδικασμένο εγκληματία

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στα ζητήματα της εσωτερικής ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά της εγκληματικότητας έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 50 χρόνια. Δεν έχασε δε την ευκαιρία για ακόμη μία επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζοντας ότι έχει καταδικαστεί για κακουργήματα. «Και θα συνεχίσουν να υποχωρούν (τα ποσοστά της εγκληματικότητας) αν βάλουμε στο Οβάλ Γραφείο μία εισαγγελέα αντί για έναν καταδικασμένο εγκληματία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν επέκρινε τη στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το ζήτημα της οπλοκατοχής. «Περισσότερα παιδιά σκοτώνονται στην Αμερική από πυροβολισμούς από οπουδήποτε αλλού», είπε. Γι’ αυτό η Κάμαλα και εγώ είμαστε περήφανοι που ψηφίσαμε τη σημαντική νομοθεσία για τα όπλα. Τώρα είναι ώρα να απαγορεύσουμε τα όπλα επίθεσης», υπογράμμισε.

Οι διαδηλωτές για τη Γάζα έχουν ένα δίκαιο

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε και σε ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα για το κόμμα του, τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών θέλουν η αμερικανική κυβέρνηση να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Μπάιντεν χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους έξω από τον χώρο του Συνεδρίου.

«Αυτοί οι διαδηλωτές έξω στο δρόμο έχουν ένα δίκαιο», είπε ο Μπάιντεν, αφού παραδέχτηκε τα «βάσανα» των αμάχων στη Γάζα.«Πολλοί αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε, αναφερόμενος σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς.

Πηγή: Ναυτεμπορική