Η τάση απορρύθμισης του πολιτικού συστήματος παραμένει έντονη στο εκλογικό σώμα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου με την εκλογή του Φειδία Παναγιώτου στην Ευρωβουλή σόκαρε και ταρακούνησε το κομματικό σύστημα.

Οι προεκτάσεις αυτού του αποτελέσματος και οι συνέπειες του, αρνητικές ή θετικές, είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία. Δεδομένο όμως αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση αυτής της τάσης αποστροφής των παραδοσιακών κομμάτων και στροφή προς άλλες επιλογές. Είτε πρόκειται για ανεξάρτητους υποψηφίους, είτε για νέους κομματικούς σχηματισμούς. Δεδομένα που προκαλούν ακόμα πιο έντονο πονοκέφαλο στα κόμματα στην προσπάθεια που κάνουν για ανασύνταξη και χάραξη νέας πορείας.

Η πρόσφατη έρευνα της Cypronetwork την περασμένη βδομάδα έδειξε ότι μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες δήλωσε έτοιμος να ψηφίσει παραδοσιακά κόμματα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνία δηλώνει ότι συμφωνεί με το γεγονός ότι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι πήραν σημαντικό ποσοστό ψήφων στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι 4 στους 10 Κύπριους δήλωσαν ότι σε επερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν οτιδήποτε άλλο εκτός των παραδοσιακών κομμάτων. Επιπλέον, σε αντίστοιχη αντίστροφη τοποθέτηση ότι «παρά τις εξελίξεις στις επερχόμενες εκλογές θα ξαναψηφίσουν ένα από τα παραδοσιακά κόμματα που ψήφισαν στο παρελθόν» διαφωνεί 1 στους 2 ερωτώμενους και συμφωνεί λιγότερο από το 1/3.

Αυτό είναι ένα στοιχείο της έρευνας που δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα πολιτικά κόμματα. Άρα το ερώτημα που τίθεται είναι πώς και οι όποιες κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς κομμάτων, θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα και πώς τα μηνύματα τους θα μπορούν να φτάσουν σε αυτή την μερίδα της κοινωνίας που είναι αρνητική εκ των προτέρων απέναντι τους και άρα δεν τους ακούει.

Με βάση επίσης τα αποτελέσματα της συγκεκραμένης έρευνας τα υψηλά ποσοστά και η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρήθηκαν ως θετική εξέλιξη από 6 στους 10 Κύπριους, με τους 7 στους 10 να εκτιμούν ότι ήταν ψήφος διαμαρτυρίας. Άρα δείχνει ότι και η επιλογή τους ήταν συνειδητή και όχι μία παρόρμηση της στιγμής.

Παράλληλα, πέραν των 6 στους 10 ερωτώμενους (64%) βλέπουν θετικά το γεγονός ότι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις Δημοτικές Εκλογές ξεπέρασαν τις 55.000 ψήφους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το εκλογικό σώματα κινείται προς άλλες κατευθύνσεις πέραν των παραδοσιακών κομμάτων.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα της Cypronetwork, στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για νέα κόμματα/κινήματα συμφωνεί το 58% και διαφωνεί το 27%. Δηλαδή, ουσιαστικά έξι στους δέκα, θεωρούν ότι δεν τους καλύπτει το υφιστάμενο κομματικό σύστημα και θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για νέα πολιτικά μηνύματα.

Αυτή η τάση, δηλαδή για δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων διαπιστώνεται και από τις εγγραφές νέων κομμάτων στο μητρώο πολιτικών κομμάτων. Την ώρα που στο πολιτικό σκηνικό φουντώνουν οι φήμες περί δημιουργίας και νέων πολιτικών χώρων για να στεγάσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, όπως έχουμε επισημάνει και σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας,  από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων πέντε νέοι κομματικοί σχηματισμοί. Συγκεκριμένα εγγράφηκαν το «Κίνημα Ενεργώ», το «ΕΛ.Π.Ι.Σ. «Ελεύθεροι Πολίτες Ισχυρή Συμμαχία», το «Ακρο- Αριστερή Αντίσταση Κομμουνισμός», το «Κίνημα Εθνική Δράσις» και «Το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου».

Όλα αυτά δείχνουν ότι η αμφισβήτηση του κομματικού συστήματος ενισχύεται και εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα.

Το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό όχι μόνο εξαιτίας της τάσης αμφισβήτησης και αποστροφής από μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος προς τα παραδοσιακά κόμματα αλλά και λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων και αδυναμιών που αντιμετωπίζουν τα ίδια τα κόμματα.

Η αντίδραση που επέδειξαν όλα τα κόμματα στο αρνητικό αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου σε ο,τι αφορά τις ευρωεκλογές είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αλλά και των αδιεξόδων στα οποία έχουν αυτοεγκλωβιστεί. Ταυτόχρονα όμως είναι εμφανείς και οι εσωκομματικές διαφωνίες που υπάρχουν, τα ανοικτά μέτωπα και τα διαφορετικά στρατόπεδα, όπως και οι διαφορετικές προσωπικές ατζέντες που θέτουν εν αμφιβόλω την ομοιογένεια και την ενότητα τους, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια επανάκαμψης τους.

Με αυτά τα δεδομένα, η πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του 2026 τροφοδοτεί σενάρια για ακόμα πιο ανατρεπτικά σενάρια στην κάλπη.

Πηγή:: Φιλελεύθερος