Ντόμινο επιπτώσεων σ’ όλο το οικονομικό και πολιτικό φάσμα των κατεχομένων επιφέρουν οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά των σφετεριστών Ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Οι ενέργειες της Δημοκρατίας οδηγούν πολλούς ξένους επενδυτές σε μια άτακτη φυγή από τα κατεχόμενα, γεγονός που πλήττει την τουρκοκυπριακή οικονομία η οποία επένδυε πολλά στην παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών. Οι τιμές των ακινήτων χάνουν από την αξία τους λόγω της φυγής επενδυτών, προκαλώντας οργή των Τουρκοκυπρίων πρωτίστως κατά του Ερσίν Τατάρ για τη στάση του στο Κυπριακό.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε εδώ και μήνες καταστρώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο στοχεύοντας στους ξένους επενδυτές που εκμεταλλεύονταν κατά παράνομο τρόπο τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Επενδυτές που πηγαινοέρχονταν μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας. Παρά τις πιέσεις να αποκαλύψει τις κινήσεις της η κυβέρνηση κράτησε κλειστά τα χαρτιά της, αποφεύγοντας να πει ο,τιδήποτε ακόμα και όταν υπήρξαν αμφισβητήσεις ως προς το κατά πόσο λαμβάνει όντως μέτρα για αντιμετώπιση της παράνομης εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Οι ενέργειες των αρχών της Δημοκρατίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και την καταγγελία ξένων που είχαν επιχειρηματικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα άρχισαν να δείχνουν σημαντικά αποτελέσματα. Ήδη ένεκα των συγκεκριμένων ενεργειών ένας σημαντικός αριθμός ξένων επενδυτών είτε επιστρέφουν στις περιουσίες που αγόρασαν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (developers), είτε προχωρούν οι ίδιοι στην πώλησή τους σε χαμηλότερη τιμή, ενώ παράλληλα εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα.

Ως εκ τούτου:

  • Οι τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα μειώνονται και κατ’ επέκταση καθίσταται αρνητική και η αξία της εκτίμησής τους.
  • ΟΙ ξένοι επιλέγουν να πωλούν τις περιουσίες που έχουν αποκτήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτού αυτό συνεπάγεται λιγότερη απώλεια κέρδους. Εν ολίγοις προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί.
  • Ο τομέας των ακινήτων στα κατεχόμενα βάλλει, παράλληλα, εναντίον του κατοχικού καθεστώτος και της «κυβέρνησης» καθότι επιρρίπτουν ευθύνες για τους χειρισμούς που έχουν γίνει.

Στο πλαίσιο φυγής ξένων επενδυτών, και δη Ισραηλινών, εμπίπτει και πρόσφατο δημοσίευμα περί αποχώρησης της εταιρείας «Trust Group», του Βρετανού επενδυτή εβραϊκής καταγωγής David Lewis, που προέβη στην ανάπτυξη του «Karpaz Gate Marina» στο Ριζοκάρπασο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι:

  • Πρώτον: Οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση για τη μη συνέχιση των εργασιών, ήταν η σύλληψη του Ισραηλινού επενδυτή Simon Aykut και το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται στα κατεχόμενα έναντι Ισραηλινών.
  • Δεύτερον: Η διαχειρίστρια της μαρίνας Lisa Singer, συναίνεσε εντέλει στην απόφαση για αποχώρηση (παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε για παραμονή του Trust Group στα κατεχόμενα), εξαιτίας του κινδύνου που διέτρεχε η ίδια να συλληφθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τις συχνές αφίξεις της στην Κύπρο.

Προκλήθηκε μπάχαλο με τους «νόμους»

Το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να σώσει την παρτίδα και ήδη προχώρησε σε μία «νομοθετική» ρύθμιση με την ψήφιση του «τροποποιητικού νόμου περί πώλησης και ενοικίασης περιουσιών σε ξένους», εξέλιξη για την οποία σημαντικό ρόλο είχε η πολιτική για δίωξη όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου «νόμου», παρέχεται χρονικό διάστημα 70 ημερών για ολοκλήρωση όσων συμβολαίων πώλησης περιουσιών σε ξένους δεν ολοκληρώθηκαν ή των οποίων οι αγοραστές δεν έλαβαν ακόμα «τίτλο ιδιοκτησίας».  Σε αντίθετη περίπτωση, οι εν λόγω αγοραπωλησίες θεωρούνται ως μη γενόμενες (null and void).

Ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακί (γνωστός από τη δράση του σε θέματα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα) σημείωσε (μιλώντας στην Κίπρις Ποστασί) την προσφυγή στο λεγόμενο «ανώτατο δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος προκειμένου να τροποποιηθεί εκ νέου ο του «περί απόκτησης και μακροχρόνιας ενοικίασης ακίνητης περιουσίας (ξένοι υπήκοοι) νόμος».

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο επίσης δικηγόρος, Μπουρτσίν Σερτμπάι, ο οποίος ανέφερε ότι ο τροποποιημένος «νόμος» προκάλεσε χάος στα γραφεία του «κτηματολογίου», έθεσε τον τομέα των ακινήτων σε αδιέξοδο και προκάλεσε πανικό στον κατασκευαστικό τομέα. Πρόσθεσε ότι ο «νόμος» δεν προβλέπει την πώληση και μεταβίβαση ακίνητων περιουσιών μετοχικού «τίτλου ιδιοκτησίας» και διερωτήθηκε τι γίνεται με τις πράξεις μεταβίβασης που έγιναν προηγουμένως. «Οι αγοραστές δεν ξέρουν τι πρέπει να πράξουν. Ο νόμος ενδέχεται να προκαλέσει κατάρρευση του τομέα», ανέφερε, για να επικρίνει στη συνέχεια τη διαδικασία καταρτισμού και «θέσπισης» του «νόμου» από την «βουλή». Καταλήγοντας, ο Sertbay είπε ότι ο «νόμος» ενδέχεται να απομακρύνει τον ξένο επενδυτή από την «τ.δ.β.κ.».

Χιλιάδες στρέμματα στα χέρια Ισραηλινών

Άκρως αποκαλυπτικό, ως προς τις κινήσεις των Ισραηλινών στα κατεχόμενα, ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Turkiye» νωρίτερα αυτό το μήνα (7 Αυγούστου 2024). Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως «οι Ισραηλινοί οι οποίοι απέκτησαν χιλιάδες στρέμματα γης στο «βόρειο τμήμα» του νησιού μέσω «πλαστών εγγράφων» και «εταιρειών» βρίσκονται σε κατάσταση πανικού εξαιτίας της «τροποποίησης» στη «νομοθεσία» που αφορά την απόκτηση και την ενοικίαση ακίνητης περιουσίας από ξένους υπηκόους.

Στο δημοσίευμα της «Turkiye» αναφέρει πως η τροποποίηση της «νομοθεσίας» οδήγησε τους Ισραηλινούς οι οποίοι απέκτησαν με εκατοντάδες «εταιρείες κέλυφος», γη στην Ακανθού, τον Καραβά, τα Καζιβερά, το Τρίκωμο και τον Άγιο Αμβρόσιο, να αναζητήσουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος που έχει προκύψει.

Θα πρέπει την ίδια ώρα να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινοί ιδιοκτήτες «εταιρειών κέλυφος» και γης στα κατεχόμενα, είχαν συναντήσεις με δικηγόρους, οικονομικούς σύμβουλους και «συμβολαιογράφους» και ότι, πρότασή τους, είναι η μεταβίβαση της γης που κατέχουν σε Τ/κύπριους με αντάλλαγμα ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Προστίθεται μάλιστα ότι, όπως έγινε γνωστό, οι Ισραηλινοί οι οποίοι ήθελαν εμπορικά χρεόγραφα με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση, έθεσαν τα τεμάχια γης που κατέχουν προς πώληση σε δημοπρασίες σε εξευτελιστικές τιμές.

ΟΙ στρατηγικές συλλήψεις προκάλεσαν σοκ

Οι ενέργειες των αρχών της ΚΔ  είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί ο κατασκευαστικός τομέας των κατεχομένων ο οποίος είχε, μέσω του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, βρει φλέβα χρυσού. Ο Χουσεΐν Σαντεκχί, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «συνδέσμου κτηματομεσιτών» στα κατεχόμενα  σημείωσε (σε δηλώσεις του στην τ/κ Κίπρις) πως την ώρα που ο κατασκευαστικός τομέας σημείωνε άνοδο δέχθηκε ένα πλήγμα λόγω των «στρατηγικών συλλήψεων στις οποίες προέβη η ε/κ διοίκηση». Ανέφερε ακόμα ότι μειώθηκε ο αριθμός των αγοραστών για νέες κατοικίες και πως υπήκοοι τρίτων χωρών, προχωρούν με πώληση των υφιστάμενων κατοικιών τους.

Πρόσθεσε ότι σε περιοχές όπως το Τρίκωμο, όπου υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον αγοραστών, τώρα παρουσιάζεται μείωση. Επί τούτου σημείωσε ότι η μείωση που επήλθε στις τιμές των ακινήτων, έδωσε στους Τ/κύπριους την  ευκαιρία να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία σε χαμηλότερη τιμή, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για περιοχές όπως η Κερύνεια, το Μπογάζι, ο Γερόλακκος και το Σπαθαρικό στην Αμμόχωστο.

Εξέφρασε και την άποψη ότι, ένεκα του γεγονότος πως οι Τούρκοι υπήκοοι μπορούν να αγοράσουν μέχρι και τρία διαμερίσματα, πρέπει να γίνουν εκστρατείες στην Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση και να ενθαρρυνθούν οι αγοραστές.

Η έκταση του πλήγματος

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης καταδεικνύουν και την έκταση του πλήγματος που δέχθηκε ο τομέας των κατασκευών στα κατεχόμενα, ο οποίος στηριζόταν στην παρανομία της εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών.

Σε δημοσίευμα της Γενί Μπακίς (τον περασμένο Ιούλιο) αναφερόταν πως σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, τον Ιούνιο του 2024 σημειώθηκε αύξηση 1,21% στον αριθμό των κατοικιών και επαύλεων και αύξηση 4,91% στον αριθμό των διαμερισμάτων που ήταν προς πώληση σε σύγκριση με τον Μάϊο του 2024. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2024 υπήρχαν προς πώληση συνολικά 23,594 οικιστικές μονάδες, εκ των οποίων οι 7,690 επαύλεις και κατοικίες και οι υπόλοιπες 15,904 διαμερίσματα, ενώ τον Μάιο του 2024 υπήρχαν προς πώληση συνολικά 22,757 οικιστικές μονάδες.

Δείχνουν προς Τατάρ και την πολιτική του στο Κυπριακό

Το δεύτερο πλήγμα που δέχθηκε η τουρκοκυπριακή οικονομία ήταν η απόφαση του Γερμανικού τουριστικού κολοσσού TUI να αφαιρέσει από τα πακέτα του τις επισκέψεις στα κατεχόμενα. Πακέτα τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί χρηματοδοτούνταν και μέσω της συμφωνίας που είχε η ΚΔ με τον τουριστικό οργανισμό.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν νέο κύμα αντιδράσεων στα κατεχόμενα, με την πολιτική ηγεσία πρωτοστατούντος του Ερσίν Τατάρ να επιτίθεται κατά της κυπριακή κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησαν μέχρι και για παρεμπόδιση «ελεύθερης διακίνηση»!

Πέραν όμως της προσπάθειας που καταβάλλεται για νέο κύμα κατηγοριών κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, κάνοντας ένα βήμα πιο πίσω και βλέποντας την ευρύτερη εικόνα των εξελίξεων οι Τουρκοκύπριοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι κύρια πηγή όλων αυτών είναι η πολιτική που ακολουθεί ο Ερσίν Τατάρ στο Κυπριακό.

Ο Σαμί Οζουσλού (λεγόμενος «βουλευτής» του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος) δήλωσε πως τα προβλήματα στον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα οφείλονται πρωτίστως στην πολιτική Τατάρ ο οποίος μετέτρεψε τα κατεχόμενα σε «πίσω αυλή της Τουρκίας». Σε ανάρτησή του στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Οζοσλού επέκρινε (πηγή Χαλκίν Σεσί) την πολιτική Τατάρ στο Κυπριακό και θεωρεί πως τα περί «κυριαρχικής ισότητας» αποτελούν ουσιαστικά τη γενεσιουργό αιτία των όσων βιώνουν σήμερα στα κατεχόμενα.

Έγραψε συγκεκριμένα ο Οζουσλού: «Έφερε σε δύσκολη θέση και τον τομέα του τουρισμού μετά από τον τομέα των ακινήτων ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μετέτρεψε σε ‘πίσω αυλή’ το βόρειο τμήμα του νησιού, αντί να προσπαθεί για να εισέλθει αυτό εντός του διεθνούς δικαίου. Προβάλλονται εμπόδια και στην έλευση τουριστών από τον νότο λόγω του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν δίνει έστω και το παραμικρό σημάδι ότι θέλει λύση, πόσο μάλλον να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δίδει την ευκαιρία στον Χριστοδουλίδη να παίζει τον ρόλο του ‘απόστολου της ειρήνης’ με αυτή τη στάση του. Ναι, αυτή την απόφαση την έλαβε ο Χριστοδουλίδης, όμως ο ίδιος ο Τατάρ είναι αυτός που ετοίμασε το έδαφος».

Ο Ερσίν Τατάρ, ανεξαρτήτως του τι μπορεί να δείχνει δημοσίως, άρχισε να αισθάνεται το χαλί να φεύγει κάτω από τα πόδια του. Το πρόσφατο άρον-άρον ταξίδι του στην Τουρκία είναι δείγμα της όλης κατάστασης. Έφυγε – χωρίς το συνηθισμένο θόρυβο που κάνει προαγγέλλοντας κάθε ταξίδι – και πήγε στην Τουρκία όπου είχε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις με διάφορους επιχειρηματίες προκειμένου να τους πείσει να έρθουν στα κατεχόμενα για να αγοράσουν και να επενδύσουν.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί η κατεύθυνση προς την οποία κινήθηκε ο Τατάρ. Πήγε σε πόλεις στη βόρεια Τουρκία και όχι προς τα ανατολικά όπου βρίσκεται ο όγκος του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου. Δείγμα κι αυτό ότι αναζητεί μια σανίδα για να πιαστεί να επιβιώσει πολιτικά καθώς αισθάνεται το ρολόι να κτυπά αντίστροφα.

Φιλελεύθερος