Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βολιδοσκόπησε τους δύο ηγέτες για μια τριμερή συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Θετικός από την αρχή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος συζήτησε με τα Ηνωμένα Έθνη και για τις πιθανές ημερομηνίες.

Ο Ερσίν Τατάρ δεν έδωσε κάποιο στίγμα προθέσεων, αλλά από τις εκ των υστέρων δηλώσεις του έδειξε ότι παραμένει πιστός στην άρνησή του για την πραγματοποίηση της όποιας συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Γενικό Γραμματέα χωρίς εκ των προτέρων να ικανοποιηθεί η αξίωσή του για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσο διεθνές καθεστώς.

Η πρωτοβουλία αυτή του Γενικού Γραμματέα φαίνεται ότι ναυάγησε πριν καν ανακοινωθεί επισήμως η πραγματοποίησή της. Και το γιατί ναυάγησε και πως, θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων εκατέρωθεν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Γιατί από τη μια είναι εκείνοι που θεωρούν πως η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον Ερσίν Τατάρ ο οποίος έσπευσε να απορρίψει τη συνάντηση πριν καν αυτή ανακοινωθεί ή πριν ακόμα προσκληθούν οι δύο ηγέτες από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη, όμως, είναι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν καχύποπτα (και θα το δούμε να διατυπώνεται τις επόμενες ημέρες πιο ανοικτά) την όλη διαχείριση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Βλέπουν μια «ύποπτη σκιά» πίσω από την έκφραση ετοιμότητας για να πάει αμέσως στη Νέα Υόρκη και να παρακαθίσει σε μια Τριμερή με Γκουτέρες και Τατάρ.

Αυτό μπορεί να δώσει άλλοθι στον Ερσίν Τατάρ να αρνείται τη συμμετοχή του σε συνομιλίες; Σίγουρα όχι. Κανένα άλλοθι δεν μπορεί να υπάρξει στον αρνητισμό του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εμφανώς δεν έχει ούτε διάθεση ούτε πρόθεση να συνομιλήσει για οτιδήποτε, εάν προηγουμένως δεν τον αναγνωρίσουν.

Η ανακοίνωση από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη, το βράδυ του Σαββάτου κατά την εκδήλωση για την Αμμόχωστο, για την ύπαρξη βολιδοσκόπησης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, για Τριμερή, ήταν το πρώτο θετικό μήνυμα εδώ και καιρό. Ο ίδιος βεβαίως είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από ομιλίες και δηλώσεις, να προετοιμάσει το έδαφος ότι κάτι έρχεται στο Κυπριακό.

Υπάρχει κάτι μεμπτό για το ότι ανακοίνωσε την βολιδοσκόπηση σε μια συγκέντρωση ; Όχι. Αντίθετα ο χώρος ήταν κατάλληλος για να βγει ένα μήνυμα ελπίδας ότι κάτι κινείται στο Κυπριακό.

Ωστόσο, η σπουδή να ανακοινώσει ο ίδιος την ύπαρξη βολιδοσκόπησης και μάλιστα μετά από δική του πρωτοβουλία, δίνει αφορμή για έκφραση αμφισβήτησης ως προς τις προθέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτή η αμφισβήτηση μπορεί να προέρχεται από τους «γνωστούς κύκλους». Πλην όμως αποτελεί γεγονός και άρχισε ήδη να ακούγεται και θα ακουστεί ακόμα περισσότερο η προσέγγιση ότι με την κίνησή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε φροντίσει να διασφαλίσει την αρνητική αντίδραση του Ερσίν Τατάρ.

Που το στηρίζουν αυτό; Στο ότι βιάστηκε να το πει πριν διασφαλιστεί μια θετική απάντηση του Ερσίν Τατάρ. Αλλά και στο ότι είχε προσθέσει πως ήταν με δική του πρωτοβουλία που ήρθε η κίνηση από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που για ορισμένους κύκλους δεν άφηνε περιθώρια για τον Τατάρ να απαντήσει θετικά. Γιατί θα εμφανιζόταν ο Τατάρ όχι σύρεται σε πρωτοβουλία των Ελληνοκυπρίων.

Η Τριμερής ναυάγησε πριν ξεκινήσει, πριν καν ανακοινωθεί. Η άρνηση του Τατάρ να πάει σε μια οποιαδήποτε συνάντηση είναι καταγραμμένη εδώ και καιρό και ουδείς μπορεί να αμφισβητεί γι’ αυτό. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν οι διάφοροι τρίτοι που καθορίζουν την γενική εικόνα στο Κυπριακό, θα το παραδεχθούν αυτό. Μάλλον θα βρουν πάτημα στην ομιλία Χριστοδουλίδη για να δικαιολογήσουν τον αρνητισμό της τουρκικής πλευράς, συνεχίζοντας παράλληλα να στέλνουν μηνύματα και να ζητούν «νέες ιδέες».

Φιλελεύθερος