Η ΔΕΥΤΕΡΗ φάση της εισβολής πριν από πενήντα χρόνια, μισό αιώνα, ολοκλήρωσε το σχέδιο Αττίλα. Η Τουρκία με αφορμή το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, εισέβαλε στο νησί, στις 20 Ιουλίου. Λιγότερο από ένα μήνα μετά, τον Αύγουστο του 1974, προχώρησε στην κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου.

ΟΙ συνομιλίες, η Διάσκεψη της Γενεύης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως κινήσεις παραπλάνησης. Η συμφωνία για εκεχειρία δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ από την κατοχική δύναμη. Ήταν μέσα στους σχεδιασμούς τους. Να εξουδετερώσουν τις όποιες διπλωματικές προσπάθειες,

ΉΤΑΝ σαφές πως δεν είχαν διάθεση για συναίνεση, για οποιαδήποτε συζήτηση. Σκοπίμως είχαν οδηγήσει τις διπλωματικές κινήσεις σε αδιέξοδο. Τότε, λοιπόν, υπό φως της κατάρρευσης της Διάσκεψης  άνοιξαν το δρόμο στην κατάληψη του 37% των κυπριακών εδαφών. Εκ των υστέρων αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν το μεγάλο παιχνίδι σε βάρος της χώρας μας. Παιχνίδια της Τουρκίας με τη στήριξη των αγγλοαμερικανών. Εκείνη διαπραγματευτική τακτική της Τουρκίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Να συζητούν χωρίς να θέλουν να προκύψει αποτέλεσμα. Να συζητούν και παράλληλα να εδραιώνουν τα κατοχικά δεδομένα.

ΜΙΣΟΣ αιώνας μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη έκτοτε τουρκική κατοχή το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Κι αυτό οφείλεται στην κατοχική Τουρκία. Όποια λάθη και να έγιναν από την ελληνική πλευρά δεν είναι αυτή που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και την ιστορία.

ΘΑ το επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι αμετακίνητος στόχος μας παραμένει η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και η απελευθέρωση. Η ανατροπή μπορεί να επιτευχθεί με εξουδετέρωση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών σε βάρος του ελληνισμού.  Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις που θα αναδεικνύουν την κατοχή, να στριμώχνουν την Τουρκία.

ΘΑ πρέπει συνεχώς να τίθενται εφεξής ενώπιον της Τουρκίας τα αυτονόητα. Τίποτε περισσότερο αλλά τίποτε λιγότερο. Αυτά τα αυτονόητα που έχουν ξεχαστεί ακόμη και στην Κύπρο. Ξεχάστηκαν, όμως και από το Διεθνή παράγοντα.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως τα τουρκικά σχέδια δεν ξεκίνησαν το 1974 αλλά πολύ πριν, από τη δεκαετία του ΄’50, με την ενθάρρυνση και ενίοτε και με τη συνδρομή κι άλλων χωρών. Αυτά τα σχέδια καλούμαστε να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε. Κι αυτό θα επιτευχθεί με όραμα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό του ελληνισμού στο σύνολό του.