Κυπριακό: Συνένοχος χωρίς Σχέδιο Α

Κυπριακό: Συνένοχος χωρίς Σχέδιο Α

Βαδίζουν χωρίς κανένα σχέδιο προς την καταστροφή

Και τώρα, που δεν δέχεται ο Τατάρ και ο Ερντογάν να πάνε σε Τριμερή εάν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, τι θα συμβεί; Θα γίνουν γενναία βήματα ή όχι από την Αθήνα και τη Λευκωσία για να προσεγγιστούν οι τουρκικές θέσεις; Ή θα συνεχίσει η λαθροβίωση; Η ουσία είναι άλλη: Όχι μόνο σχέδιο Β΄ δεν έχουν, αλλά ούτε Α’.

Κανείς δεν πρέπει να χάνει την ουσία των όσων συμβαίνουν στο Κυπριακό. Και ποια είναι αυτή; Είτε πάει ο Πρόεδρος είτε όχι σε Τριμερή, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Κίνηση αυτοκτονίας. Οδηγούνται τα πράγματα προς τη διχοτόμηση. Γιατί; Διότι, εάν επιστρέψουμε στο Κραν Μοντανά, είναι ως να αποδέχεται ο Πρόεδρος ότι κακώς έφυγε το 2017. Τότε, ο ισχυρισμός ήταν ότι η διαδικασία θα οδηγούσε σε διχοτόμηση. Και από ποιους ελέχθη; Από αυτούς που κυβερνούν σήμερα. Δηλαδή, από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ερώτημα: Τι άλλαξε προς το θετικότερο για να είναι ο Πρόεδρος αισιόδοξος ότι, εάν συνεχιστεί η προηγούμενη διαδικασία, θα καταλήξουμε σε βιώσιμη διευθέτηση και όχι σε διχοτόμηση; Εκτός και αν σιωπηρώς αποδέχεται ότι η βιωσιμότητα ταυτίζεται με μια μορφή πολιτειακής διχοτόμησης. Γιατί επισημαίνεται κάτι τέτοιο; Διότι η τουρκική πλευρά, αφού εξασφάλισε την ομοσπονδία των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών στο Κραν Μοντανά, προχώρησε στην αξίωση για ισότιμη κυριαρχία και σε δύο κράτη.

Η όποια επανέναρξη των συνομιλιών θα στηριχθεί επί του τετραγωνισμού του κύκλου. Μεταξύ δηλαδή της ομοσπονδίας των δύο συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα, από την οποία πηγάζει η ισότιμη κυριαρχία των δύο κρατών. Εάν υπάρχει σχέδιο Α΄, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, για να περάσει από την ουτοπία στον ρεαλισμό και για να φύγουμε από το αδιέξοδο, θα πρέπει να δεχθούμε ό,τι διχοτομικό η Τουρκία αξιώνει. Και το οποίο όχι απλώς μας λέει, αλλά το φωνάζει. Τόσο ο Χριστοδουλίδης όσο και ο Μητσοτάκης προσποιούνται ότι ούτε ακούν ούτε βλέπουν. Ο μεν Γεραπετρίτης αναφέρεται σε γενναία βήματα, ο δε Πρόεδρος σε τολμηρές αποφάσεις.

Ας σταματήσει ο Πρόεδρος να κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι τον πιέζει η Αθήνα. Κανείς δεν πιέζεται εάν δεν βολεύεται. Μάλλον πρόκειται για συνενοχή. Εμπρός, Πρόεδρε, πάρε τολμηρές αποφάσεις και απάλλαξε εαυτόν και την Κύπρο από τα βαρίδια της διχοτόμησης. Υπάρχει πλούσιο διπλωματικό και νομικό οπλοστάσιο, κυρίως εντός της ΕΕ, από το Πρωτόκολλο 10 ώς την Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, τα οποία έχεις θέσει στο ράφι. Μπορείς; Πώς, όμως, θα φτάσεις στο σχέδιο Β’, όταν δεν έχεις Α’;

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube