Διεθνή
Κυπριακό: Επιμένουν για τριμερή το Σεπτέμβριο

Ο διεθνής παράγοντας δεν τα βάζει κάτω παρά την απογοήτευση από το φιάσκο Αυγούστου
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Επιμένουν σε διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα για να τιθασεύσει τον Ερσίν Τατάρ – Επιχειρούν συμφωνία στην ασφάλεια και τη διακυβέρνηση και σφυγμομετρούν την πιθανότητα αποφυγής δημοψηφισμάτων από την αρχή
Θα μπορούσε η σχεδιαζόμενη τριμερής της… περασμένη Τρίτης (13/8) να λειτουργούσε ως απαρχή μιας νέας ουσιαστικής προσπάθειας στο Κυπριακό; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο οποιαδήποτε απάντηση δεν προσφέρει κανένα ρεαλιστικό αποτύπωμα για την τύχη του προβλήματος αλλά και τις διαθέσεις των πλευρών. Δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί δεν έχουμε γεγονός. Οι λόγοι είναι γνωστοί και μάλλον ποσώς είναι παραγωγικό για όλους τους εμπλεκομένους, είτε φανατικά δοτικούς στην προσπάθεια όπως είναι ο διεθνής παράγοντας είτε ολιγότερο πρόθυμους όπως είναι οι δύο πλευρές, να επαναλαμβάνεται μια συζήτηση γιατί η περασμένη Τρίτη δεν αποτέλεσε μια ακόμη σημαντική στιγμή στην προσπάθεια να διαρρηχθεί το πολυετές τέλμα στο Κυπριακό.
Μέσα από τις διαρρέουσες πληροφορίες και ενδείξεις σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα της προοπτικής, δεν είναι νοητό να μην εντοπισθούν ορισμένα σοβαρά στοιχεία τα οποία διατηρούν τη συζήτηση σε υψηλούς τόνους με στίγματα επαναφοράς εκ νέου, με ένταση μάλιστα, σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, συνεπικουρούμενων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους ισχυρούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση διατηρείται σε υψηλούς τόνους παρά την τεράστια απογοήτευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της απεσταλμένης του για τον εξοστρακισμό της αυγουστιάτικης επιχείρησης.
Και αυτό ως αποτέλεσμα για μια ακόμη μια φορά των άστοχων χειρισμών των δύο πλευρών, με διαβαθμίσεις βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι. Ωστόσο για τον Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει καμία σημασία το επίπεδο ευθύνης των πλευρών αλλά το γεγονός ότι οι διάφορες κινήσεις προκάλεσαν τη δυσμενή εξέλιξη.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως τα Ηνωμένα Έθνη διά του Γενικού Γραμματέα αλλά και της απεσταλμένης του, παρά το γεγονός ότι βιώσαν μια μεγάλη απογοήτευση αλλά και ενόχληση από τα παιγνίδια στο εσωτερικό μέτωπο τα οποία δυστυχώς οι ίδιοι δεν έχουν διαβαθμίσει, εντούτοις, στέλνουν το σαφές μήνυμα: Αυτό το οποίο δεν άρχισαν την περασμένη Τρίτη, οι πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να το αρχίσουν στο τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», όλα τα στοιχεία και οι σχεδιασμοί του διαλόγου και πολύ πιθανόν μιας τριμερούς συνάντησης βρίσκονται στον κλειστό φάκελο που θα καθόριζε την ακυρωθείσα τριμερή συνάντηση:
• Το αρχικό πλαίσιο δράσης ήταν ή είναι μια συζήτηση σε πρώτη φάση να γίνει με άξονα δύο βασικά ζητήματα, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια. Δυο ζητήματα τα οποία θα επανέλθουν από τη στιγμή κατά την οποία ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως διαβεβαίωνε τον Γενικό Γραμματέα και την Αθήνα, «δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω τη διακυβέρνηση αν ικανοποιηθώ από τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
•Τα υπόλοιπα 4 βασικά κεφάλαια του Πλαισίου Γκουτέρες να διέλθουν μέσα από τις συζητήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων, οι οποίες δεν θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
• Η νέα φόρμουλα την οποία εξετάζουν τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι όπως σε πρώτη φάση αποφευχθούν τα ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Με λίγα λόγια η κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί είναι πως δεν θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων από την πρώτη στιγμή η συνολική λύση, όπως αυτό έγινε στο παρελθόν με το Σχέδιο Ανάν ή όπως σχεδιάζετο να γίνει μεταγενέστερα αν υπήρχε τελική συμφωνία το 2017. O χρόνος διεξαγωγής δημοψηφισμάτων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην εφαρμογή των πρώτων συμφωνιών.
• Εν ολίγοις τίθενται πρώτα τα δύο βασικά ζητήματα (ασφάλεια και διακυβέρνηση) και τα υπόλοιπα εντός ενός όχι παρατεταμένου χρονοδιαγράμματος.
Η επιμονή των παικτών
Γιατί ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να αφήσουν την ευκαιρία να κάνει φτερά με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν μια νέα προσπάθεια σε έναν περίπου μήνα από τώρα; Γιατί προφανώς έχουν πειστεί πως:
Α) Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών από τη στιγμή κατά την οποία τα ΗΕ θέτουν πλέον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αποστολής τους στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα έχουν πλήρως δεσμεύσει υπό τις περιστάσεις τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει περιθώρια ελιγμών, υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, ούτε μπορεί να χρησιμοποιεί συνεχώς το γνωστό παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΝΧ έχει κινηθεί τις προηγούμενες ημέρες με λογικές επίρριψης ευθυνών. Ο Πρόεδρος έχει προφανώς συνειδητοποιήσει αυτή τη «νέα τάξη πραγμάτων».
Β) Θεωρούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις διαβεβαιώσεις, τις οποίες έδινε στα τέλη Ιουλίου, ότι υπάρχει τρόπος για να πειστεί ο Ερσίν Τατάρ: «Δώστε μας μερικές μέρες και θα βρεθεί ο Τατάρ στη Νέα Υόρκη», διαβεβαίωνε τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας θεώρησε καθησυχαστικές τις τουρκικές υποσχέσεις, ωστόσο η στάση Τατάρ τους προκάλεσε απογοήτευση αλλά και θυμό.
Γ) Έχουν ενθαρρυνθεί από το νέο κλίμα που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο γεγονός ότι οι σχέσεις αυτές αλλά και η στάση του Χακάν Φιντάν και της τουρκικής διπλωματίας ευρύτερα δεν αφήνουν στον Ερσίν Τατάρ πολλά περιθώρια ελιγμών. Τα ΗΕ αναμένουν σε πρακτικό επίπεδο να διαφανεί πως η Άγκυρα θα χειραγωγήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Κάτι που οδηγήσει σε τελεσίδικα συμπεράσματα για την πραγματική στάση της τουρκικής πολιτικής τη δεδομένη στιγμή.
Δ) Προκαλεί εντύπωση η επιμονή της Γενικής Γραμματείας να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όπως σημείωναν στον «Π» διπλωματικές πηγές, είναι πρωτόγνωρο, ως πρακτική, εν μέσω ενός μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη, αλλά και εν μέσω μιας απειλής σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος, η διεθνής κοινότητα να επιμένει στην ανάγκη διευθέτησης του Κυπριακού στο φόντο των γενικότερων προσπαθειών για επαναφορά της Τουρκίας στον άξονα της δυτικής συμμαχίας. Η ανάγνωση ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε έναν τέτοιο σχεδιασμό θεωρείται ως μια σημαντική στιγμή, ίσως η τελευταία για την Κύπρο και την ενότητά της.
Το διακύβευμα για την επαναφορά της Τουρκίας σε συνεργασία με τους σωστούς συμμάχους, και όχι με τους λάθος συμμάχους, είναι πολύ μεγάλο, σε σχέση με τους όποιους ελιγμούς επιχειρούν οι ηγεσίες στην Κύπρο. Δεν αφήνονται περιθώρια για να υπάρξουν παιγνίδια σε αυτό το αντιφατικό και πρωτοφανές περιβάλλον όταν η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα με τα σημερινά δεδομένα. Γιατί αύριο ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το διεθνές περιβάλλον.
Πηγή: Πολίτης

Διεθνή
ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη στο 2% και πληθωρισμός στο 2,4% το 2025

Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ και οι γεωπολιτικές εντάσεις, «βλέπει» το ΔΝΤ.
Στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Ταμείο διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα για φέτος και την επόμενη χρονιά και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, θα κινηθεί πτωτικά υποχωρώντας κάτω από το 10% τόσο φέτος όσο και το 2026. Ο στόχος για πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, το Ταμείο εκτιμά ότι θα επιτευχθεί το 2026, για την Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2025 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 2%. Όσον αφορά το 2026, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2025, στο 1,8%. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι χαμηλότερες έναντι των εκτιμήσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς με βάση τον προϋπολογισμό του 2025 η ελληνική οικονομία φέτος εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος.
Στην ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,8% και στο 1,2% το 2026.
Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2025 θα διαμορφωθεί στο 2,4%, στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί λίγο υψηλότερα σε σχέση με την ευρωζώνη δηλαδή στο 2,1% έναντι 1,9% στην ευρωζώνη.
Όσον αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα έτη, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 10%. Πιο συγκεκριμένα η ανεργία θα μειωθεί στο 9,4% φέτος και στο 9% το 2026.
Διαβάστε ακόμη:
Διεθνή
Το ΔΝΤ εκπέμπει SOS για την παγκόσμια οικονομία: Νέα φάση αστάθειας – Τι βλέπει για εμπόριο, τιμές ενέργειας

Σε μια νέα φάση επιβράδυνσης και αστάθειας εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες προοπτικές.
Μετά από μια σύντομη περίοδο σταθεροποίησης μέσα στο 2024, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων που προκλήθηκαν από τα νέα δασμολογικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και λόγω μιας σειράς γεωπολιτικών πιέσεων.
Η επιβράδυνση είναι γενικευμένη
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024 σε 2,8% το 2025, πριν ανακάμψει ελαφρώς στο 3% το 2026. Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι χαμηλότερες κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο για το 2025 και κατά 0,3 για το 2026, αντανακλώντας τις άμεσες επιπτώσεις των δασμών, την αυξημένη αβεβαιότητα και την κάμψη της εμπιστοσύνης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και παραμένουν σε θετική τροχιά, βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται από το 2,8% στο 1,4% το 2025. Η Ευρωζώνη ακολουθεί με ακόμα πιο χαμηλές επιδόσεις (1,2% το 2025), ενώ η Κίνα αναμένεται να κινηθεί με ρυθμό 4,6% το 2025, παρά τα κίνητρα που προσφέρει το Πεκίνο.
Ταραχή από τους δασμούς – και όχι μόνο
Το νέο κύμα δασμών από την Ουάσινγκτον από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο 2025 άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Το αποκορύφωμα ήρθε στις 2 Απριλίου, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν καθολικό δασμό 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες εκτός Καναδά και Μεξικού, με επιμέρους συντελεστές να φτάνουν ως και το 50% για περίπου 60 χώρες. Η απάντηση από Κίνα και Καναδά ήταν άμεση, με δασμούς σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ.
Η άμεση επίπτωση ήταν ιστορική πτώση στα χρηματιστήρια και άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων. Παρά την πρόσκαιρη ανάκαμψη, το ΔΝΤ προειδοποιεί για υψηλή αβεβαιότητα που αναμένεται να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025–26.
Αναδυόμενες αγορές: μικτά σήματα
Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,7% το 2025, κάτω από το 4,3% του 2024. Η Ινδία διατηρεί ισχυρή δυναμική με εκτιμώμενη αύξηση 6,2%, όμως η Κίνα εξαρτάται έντονα από την εξωτερική ζήτηση, κάτι που την καθιστά ευάλωτη. Πολλές αναδυόμενες οικονομίες βλέπουν τη νομισματική τους σταθερότητα να απειλείται, καθώς η αρχική πίεση στις ισοτιμίες από την άνοδο του δολαρίου στο τέλος του 2024 αντιστράφηκε απότομα το 2025, οδηγώντας σε αυξημένη μεταβλητότητα.
Ανησυχία για την ανισότητα και τα ελλείμματα
Η ιδιωτική κατανάλωση στις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει διευρυμένο. Η καθαρή επενδυτική θέση των ΗΠΑ (διαφορά μεταξύ αμερικανικών επενδύσεων στο εξωτερικό και ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ) επιδεινώθηκε ξανά από το 2023, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει το 130% του ΑΕΠ το 2030.
Στην Ευρωζώνη, το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από το 88% στο 93% του ΑΕΠ έως το 2030, κυρίως λόγω αυξημένων αμυντικών και επενδυτικών δαπανών. Στην Κίνα, το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2025.
Η γεωπολιτική αλλάζει το εμπόριο
Παρά τη σταθερή συμμετοχή του εμπορίου στο παγκόσμιο ΑΕΠ, η γεωγραφική κατανομή του έχει αλλάξει. Η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη γεωοικονομική τους απόκλιση, με αμφότερες να διευρύνουν τα δίκτυα εμπορικών εταίρων τους. Η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές από Κίνα και τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι την έκθεσή της και προς τους δύο πόλους.
Ψυχροπολεμικά σενάρια για τα εμπορεύματα
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15,5% το 2025, αλλά το φυσικό αέριο θα αυξηθεί κατά 22,8% λόγω καιρού και διακοπής της ροής από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.
Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια, με τη Fed να οδηγείται στο 4% ως τα τέλη του 2025 και στην ισορροπία του 2,9% ως το 2028. Στην ΕΚΤ, αναμένονται ακόμα δύο μειώσεις φέτος, με στόχο το 2%.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε σημείο καμπής. Το σκηνικό του προστατευτισμού, η επιβράδυνση της αποπληθωριστικής δυναμικής και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες απειλούν να επιβαρύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη και να επαναφέρουν συστημικούς κινδύνους. Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα: χωρίς συντονισμένες πολιτικές, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και αυξημένης αστάθειας.
Διεθνή
Κονκλάβιο: Η ανθρωπογεωγραφία των καρδιναλίων που θα εκλέξουν τον νέο Πάπα

Λιγότερους από κάθε άλλη φορά εκπροσώπους από Ευρώπη και Ιταλία θα έχει το Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου. Απαρτίζεται από 135 καρδιναλίους με μέση ηλικία τα 70 χρόνια.
Οι περισσότεροι από τους 135 «εκλέκτορες» είχαν διοριστεί καρδινάλιοι από τον εκλιπόντα ποντίφικα.
Καθώς το ανώτατο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων είναι τα 80 χρόνια, 117 καρδινάλιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ποντίφικα που θα διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου.
Μεταξύ των εκλεκτόρων, εκείνοι που εκπροσωπούν τη Γηραιά Ήπειρο είναι συνολικά 53 (το 39%).
Το 2013, στο Κονκλάβιο που εξέλεξε τον Φραγκίσκο, οι Ευρωπαίοι καρδινάλιοι ήταν 60 σε σύνολο 115 (ποσοστό 52%).
Ανά ήπειρο
Μετά τους Ευρωπαίους, σύνμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Βατικανό, οι μεγαλύτερες ομάδες είναι εκείνες των:
- Ασιατών (23) και των Κεντροαμερικανών (21).
- Ακολουθούν οι Αφρικανοί (18),
- οι Βορειοαμερικανοί (16) και
- Εκείνοι που προέρχονται από την Ωκεανία (4).
Η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους καρδινάλιους, συνολικά 17. Το 2013 είχε εκπροσωπηθεί με 28 εκλέκτορες. Οι ΗΠΑ με 10 καρδινάλιους και η Βραζιλία με 7 συμπληρώνουν το «βάθρο» των χωρών με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Γαλλία και Ισπανία έχουν από 5 καρδινάλιους η καθεμία.
Η γενέτειρα του Φραγκίσκου, η Αργεντινή, εκπροσωπείται από τέσσερις καρδινάλιους, όπως επίσης και ο Καναδάς, η Ινδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία.
Η Ακτή Ελεφαντοστού, με δύο εκλέκτορες, είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που εκπροσωπείται με περισσότερους από έναν καρδινάλιο.
Στη λίστα των 70 ωρών θα πρέπει να προστεθεί και η Ιερουσαλήμ, που θα εκπροσωπηθεί από τον Λατίνο πατριάρχη Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, ο οποίος είχε γενέθλια χθες και έκλεισε τα 60 του χρόνια.
Από 45 έως 80
Η μέση ηλικία των εκλεκτόρων είναι 70 χρόνια και 4 μήνες. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Κάρλος Οσόρο Σιέρα, ο αρχιεπίσκοπος της Μαδρίτης, που θα κλείσει τα 80 του στις 16 Μαΐου. Ο νεότερος είναι ο αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης, Μίκολα Μπίτσοκ, 45 ετών, 2 μηνών και 69 ημερών, ο οποίος ανακηρύχθηκε καρδινάλιος από τον Φραγκίσκο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Συνολικά, από τους 135 εκλέκτορες, οι 108 διορίστηκαν καρδινάλιοι από τον Φραγκίσκο: 40 στην Ευρώπη, 20 στην Ασία, 19 στην Κεντρική και Νότια Αμερική, 15 στην Αφρική, 10 στη Βόρεια Αμερική και 4 στην Ωκεανία. Ο Βενέδικτος ΙΣτ΄ διόρισε 22 και ο Ιωάννης-Παύλος Β΄ τους υπόλοιπους πέντε.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”