Επιφανής Ρεπουμπλικανός και πρώην ανώτατος δικαστής, διορισθείς από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις χαρακτηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ, ως «υπαρξιακή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία».

Ο λόγος για τον Τζον Μάικλ Λούτιγκ (John Michael Luttig), ο οποίος γίνεται ο πρώτος Ρεπουμπλικανός πρώην Δικαστής (επί δύο θητείες μάλιστα) που θα στηρίξει Δημοκρατικό υποψήφιο για την Αμερικανική Προεδρία.

«Στις προεδρικές εκλογές του 2024 υπάρχει μόνο ένα πολιτικό κόμμα και ένας υποψήφιος για την προεδρία που μπορεί να διεκδικήσει τον μανδύα του υπερασπιστή και προστάτη της αμερικανικής δημοκρατίας, του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου», αναφέρει ο Λούτιγκ σε δήλωσή του προς το CNN.

«Θα ψηφίσω χωρίς δισταγμό την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις».

Ο Λούτιγκ υπήρξε ο άνθρωπος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για τη νομική οχύρωση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, προκειμένου ο τελευταίος να αψηφήσει τον Τραμπ και να επικυρώσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Ηρθε η ώρα η Αμερική να διαλέξει»

Στο υπέρ της Κάμαλα Χάρις αιτιολογικό του, ο Λούτιγκ αναφέρει:

«Ψηφίζοντας υπέρ της Αντιπροέδρου Χάρις, καταλαβαίνω ότι οι απόψεις της για τη δημόσια πολιτική είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μου, αλλά» προσθέτει, «αδιαφορώ σε αυτές τις εκλογές για τις πολιτικές της απόψεις και για άλλα ζητήματα εκτός από τη Δημοκρατία της Αμερικής, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου, όπως πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι Αμερικανοί».

Το διακύβευμα, υποστηρίζει ο Λούτιγκ, είναι σήμερα τόσο υψηλό όσο ήταν και στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι πατέρες του εθνους και οι συντάκτες του Συντάγματος των ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένων των Αλεξάντερ Χάμιλτον και Τόμας Τζέφερσον που μεταξύ τους ήταν πολιτικοί αντίπαλοι- ενώθηκαν για να εκφράσουν την ανησυχία τους στην πιθανή επικράτηση ενός αυταρχικού δημαγωγού.

«Ήρθε η ώρα η Αμερική να διαλέξει»« γράφει ο Λούτιγκ. «Είναι καιρός όλοι οι Αμερικανοί να επιβεβαιώσουν αν πιστεύουν ή όχι στην Αμερικανική Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το Κράτος Δικαίου και αν επιθυμούν το ίδιο για την Αμερική».

Με πληροφορίες από CNN