Οι πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα ο Φιλελεύθερος για την καθοριστική σημασία που αποκτά όλο και περισσότερο ο γεωπολιτικός κίνδυνος (Τουρκία) που ίσως παρεμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Αυτό που επείγει σε αυτή τη φάση -κι αυτό είναι που ζητούν φορτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΑΔΜΗΕ- είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, από τις δύο κυβερνήσεις, έναντι του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης ότι, ακόμα και αν το έργο διακοπεί με ενέργειες της Τουρκίας, ο ΑΔΜΗΕ θα πληρωθεί όλα του τα έξοδα.

Σε ό,τι αφορά την ελλαδική πλευρά, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει ήδη δεσμευτεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για την έγκριση της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ όλων των δαπανών του αν το έργο ανατραπεί για λόγους για τους οποίους αποδεδειγμένα δεν θα φέρει ευθύνη ο φορέας υλοποίησης.

Αν όμως η κυβέρνηση δεν αναλάβει την ευθύνη της απόφασης για την οικονομική εξασφάλιση του φορέα υλοποίησης -με επιβάρυνση των καταναλωτών ή από το κρατικό ταμείο- είναι πολύ απομακρυσμένο το ενδεχόμενο η ΡΑΕΚ να αφαιρέσει το «ενδέχεται» και να ενσωματώσει πιο δεσμευτική αναφορά για την εξασφάλιση των επενδυτών, καθώς θεωρεί πως η συγκεκριμένη πτυχή δεν άπτεται ρυθμιστικών -ενεργειακών- θεμάτων.

Από την άλλη, ο ΑΔΜΗΕ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δεχθούν να διατηρηθεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο μία διατύπωση που παραχωρεί στη ΡΑΕΚ τη διακριτική ευχέρεια να μην επιτρέψει ανάκτηση δαπανών για τους επενδυτές σε περίπτωση ανατροπών.

Νέες έρευνες από τους Ιταλούς

Ιδιαίτερα μετά την κίνηση της Τουρκίας να αποστείλει πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή Καρπάθου – Κάσου, όταν πριν από μερικές εβδομάδες ιταλική εταιρεία επιχείρησε να κάνει βυθοσκοπήσεις και μετρήσεις σε θαλάσσια περιοχή όπου υπολογίζεται να περάσει το καλώδιο για τη διαδύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Μάλιστα, χθες, δημοσιεύματα στην Ελλάδα ανέφεραν πως τον Σεπτέμβριο η ιταλική εταιρεία θα (επιχειρήσει να) διενεργήσει νέες έρευνες ανατολικά της Καρπάθου και φαίνεται να αναζωπυρώνεται η ανησυχία για πιθανές τουρκικές κινήσεις σε αντίδραση στις έρευνες αυτές.

Κάποιες πληροφορίες από την Ελλάδα αναφέρουν πως έχουν γίνει παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Ιταλίας και Τουρκίας, ώστε οι έρευνες και οι μετρήσεις του ιταλικού πλοίου Ievoli Relume να προχωρήσουν κανονικά, νοουμένου ότι θα υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση -και έγκριση προφανώς- των τουρκικών αρχών για τις κινήσεις και τις εργασίες του πλοίου, ακόμα και σε περιοχές που το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει επισήμως οποιοδήποτε δικαίωμα στην Τουρκία.

Συνεπώς, οι νέες εργασίες του Ievoli Relume στη θαλάσσια περιοχή Καρπάθου ίσως λειτουργήσουν ως μία ακόμα πρόβα για το τι μπορεί να ακολουθήσει όταν οι εργασίες θα εισέλθουν σε πιο ουσιαστικό τμήμα.

Από την άλλη, όμως, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ αξιώνουν όπως η απόφαση της ΡΑΕΚ (και) για το θέμα της οικονομικής εξασφάλισης του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση γεωπολιτικής εμπλοκής ληφθεί εντός Αυγούστου, συνεπώς πριν από το νέο τεστ στην Κάρπαθο.

Φιλελεύθερος