REAL TIME |

Μπαγκλαντές , Πακιστάν 17 Αυγούστου 2024

Κίνδυνος στο Πακιστάν να συμβούν παρόμοια γεγονότα με το Μπαγλαντές! Αγκάθι για το Ισλαμαμπάντ ο Απελευθερωτικός Στρατός του Βελουχιστάν

Κίνδυνος στο Πακιστάν να συμβούν παρόμοια γεγονότα με το Μπαγλαντές! Αγκάθι για το Ισλαμαμπάντ ο Απελευθερωτικός Στρατός του Βελουχιστάν

Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στρατηγός Asim Munir προειδοποίησε πρόσφατα όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος στο Πακιστάν και είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα κινηθούν γρήγορα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα.

Τα σχόλια του Αρχηγού Στρατού ήρθαν μετά από πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προειδοποιούσαν ότι το Πακιστάν, που βρίσκεται σε δεινή θέση σήμερα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μοίρα παρόμοια με το Μπαγκλαντές, όπου οι λαϊκές αναταραχές ανέτρεψαν τον καθήμενο πρωθυπουργό Σεΐχη Χασίνα. Κατά ειρωνικό τρόπο, παρ’ όλη την ανδρεία που επιδεικνύει δημόσια ο στρατηγός Munir, ελάχιστα έχει καταφέρει να κάνει ο στρατός στο Μπαλουχιστάν ενόψει των ολοένα και πιο περίπλοκων επιθέσεων από δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων των Baloch Liberation Army (BLA) και Baloch Liberation Front. (BLF), σε στόχους που συνδέονται με τον στρατό και το κράτος του Πακιστάν στο Μπαλουχιστάν.

Πρόσφατα, τόσο η BLA όσο και η BLF ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονται πίσω από το κύμα επιθέσεων κατά των πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές Mashkay, Zamuran και Kolwah τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Τζέιαντ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της BLA, είπε ότι οι μαχητές είχαν στοχεύσει πακιστανικά στρατιωτικά φυλάκια και ένα όχημα κατασκευαστικής εταιρείας σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις. Μια γρήγορη έρευνα των επιθέσεων στο Μπαλουχιστάν φέτος αποκαλύπτει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και ικανότητα των ομάδων υπέρ της ανεξαρτησίας, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανές για πολλά περισσότερα από το να έχουν μόνο ενοχλητική αξία.

Μαχητές της BLA επιτέθηκαν πρόσφατα (20 Ιουνίου) σε φυλάκια ασφαλείας στο πακιστανικό στρατόπεδο στην περιοχή Nokjo του Mashkay με εκτοξευτές χειροβομβίδων και αυτόματα όπλα. Η BLA ισχυρίστηκε ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και προκάλεσε ζημιές στο στρατόπεδο.

Πιο πρόσφατα, η BLA πυρπόλησε (3 Αυγούστου) ένα όχημα στο Zamuran που ανήκε σε μια στρατιωτική κατασκευαστική εταιρεία. Ο εργολάβος, ο οποίος συμμετείχε σε έργα περίφραξης κατά μήκος των συνόρων Ιράν-Πακιστάν (γνωστά ως Goldsmith Line), άφησε το όχημά του και προσπάθησε να διαφύγει. Το BLA περιέγραψε αυτά τα έργα ως υποστήριξη «δυνάμεων κατοχής».

Νωρίτερα, στελέχη της BLF είχαν επιτεθεί (15 Ιουνίου) σε στρατόπεδο του στρατού στη Σχολή Σαχάκι στην περιοχή Μπαλγκατάρ της περιφέρειας Κετς του Μπαλουχιστάν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο «εκπρόσωπος» του BLF Ταγματάρχης Gorham Baloch. Την ίδια μέρα, στελέχη της BLA στόχευσαν ένα όχημα που μετέφερε προμήθειες για αυτό που η BLF αποκαλεί το «εκμεταλλευτικό» έργο Saindaik στην περιοχή Kalat.

Ο εκπρόσωπος της BLA, Jeeyand Baloch, δήλωσε ότι μαχητές της BLA πυροβόλησαν το όχημα με εκτοξευτή χειροβομβίδων, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο όχημα και στο φορτίο του. Σε ξεχωριστή δήλωση, η BLF ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια επίθεση (3 Αυγούστου) σε στρατιωτικό στρατόπεδο στην περιοχή Kolwah του Kech. Το BLF ισχυρίζεται ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων τριών σοβαρά. Και οι δύο ομάδες επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τέτοιες επιθέσεις μέχρι να αποσυρθούν όλες οι πακιστανικές δυνάμεις από το Μπαλουχιστάν.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η PNS Siddique , η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική αεροπορική βάση του Πακιστάν, δέχτηκε επίθεση από την Ταξιαρχία Majeed του BLA. Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν και τους πέντε επιτιθέμενους, η επίθεση έδειξε την ικανότητα των δυνάμεων των Μπαλόχ υπέρ της ανεξαρτησίας να στοχεύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν κατά βούληση και σε βάθος.

Η επίθεση στη βάση Turbat ήταν επίσης σημαντική καθώς κινεζικά drones παρακολούθησης ήταν σταθμευμένα εκεί. Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση από μαχητές των Μπαλόχ σε στρατιωτική εγκατάσταση αυτόν τον μήνα. Στις 20 Μαρτίου, αυτονομιστές των Μπαλόχ επιτέθηκαν στο συγκρότημα της Λιμενικής Αρχής του Γκουαντάρ. Και πάλι, η Ταξιαρχία Majeed ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Αυτή η διευκόλυνση αποτελεί σημαντικό μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν. Σύμφωνα με την Dawn , ο ιστότοπος φιλοξενούσε αρκετές δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών.

Νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, η BLA ξεκίνησε την Επιχείρηση  Dara-e-Bolan  στην πόλη Mach, στην περιοχή Kachhi. Η πόλη Mach, η οποία ήταν ο στόχος της BLA, απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Κουέτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπαλουχιστάν. Στην επίθεση Mach συμμετείχαν περισσότεροι από 380 μαχητές από διάφορες ελίτ μονάδες BLA. Ως αποτέλεσμα, το BLA μπόρεσε να διεκδικήσει τον έλεγχο του Mach City για περισσότερες από σαράντα ώρες, με όλα τα στρατηγικά σημαντικά σημεία εισόδου και εξόδου να βρίσκονται υπό την κατοχή του. Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης βρισκόταν στον συντονισμό των επιθέσεων της BLA, που περιελάμβαναν στόχευση των αρχηγείων του παραστρατιωτικού Συνοριακού Σώματος, έντονες ρουκέτες στην κεντρική φυλακή, ενέδρες σε αστυνομικά κέντρα, βομβαρδισμό σε σιδηροδρομική γραμμή και πυρπόληση ξενοδοχείου και πολλών καταστημάτων. Τέσσερα μέλη του προσωπικού ασφαλείας, δύο πολίτες και περισσότεροι από 20 μαχητές φέρεται να σκοτώθηκαν στην επιχείρηση.

Είναι σημαντικό ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις των Μπαλώχ έχουν επίσης δείξει μεγαλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ τους στη διεξαγωγή επιθέσεων. Μια πτυχή του συντονισμού έγινε σαφής μετά τον σχηματισμό το 2018 του Baloch Raaji Aajoi Sangar (BRAS).

Είναι ένας συνασπισμός τριών μαχητών ομάδων: BLA, BLF και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς των Μπαλόχ. Ο σχηματισμός αυτού του συνασπισμού οδήγησε στην ενότητα και ενίσχυσε τη δύναμη των αυτονομιστικών ομάδων του Μπαλουχιστάν. Είναι λοιπόν προφανές ότι ένας συνδυασμός αιφνιδιασμού, βελτιωμένης συνεργασίας, καθώς και η χρήση σύγχρονων και βαρέων όπλων έχει αυξήσει την ένταση των βίαιων επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν στο Μπαλουχιστάν.

Ο υψηλός αριθμός νεκρών και η ένταση ορισμένων επιθέσεων το αποδεικνύουν. Η επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση Turbat τον Φεβρουάριο του 2024 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Τον Ιανουάριο του 2022, μια επίθεση εναντίον ενός σταθμού ελέγχου του στρατού στο Turbat του Μπαλουχιστάν, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα στρατιωτών. Τέτοιες επιθέσεις κατέδειξαν την ανάπτυξη τόσο της ικανότητας όσο και της ικανότητας συντονισμού των ανταρτών υπέρ της ανεξαρτησίας των Μπαλόχ.

Το τρέχον κύμα εξέγερσης των Μπαλόχ έχει γίνει ολοένα και πιο εξελιγμένο στις επιθέσεις του τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας νέες τακτικές και στοχεύοντας ένα ευρύτερο φάσμα στόχων υψηλής αξίας. Καθώς το πακιστανικό κράτος κατακλύζεται από ένα νέο κύμα βίας από τους «Πακιστανούς Ταλιμπάν», οι αυτονομιστές Μπαλώχ βλέπουν μεγαλύτερη επιτυχία στις επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης και των κινεζικών συμφερόντων στη χώρα.

Οι τελευταίες επιθέσεις των BLA και BLF υπογραμμίζουν την εξελισσόμενη δυναμική της εξέγερσης στο Μπαλουχιστάν όσον αφορά την πολυπλοκότητα, την υιοθέτηση νέων τακτικών και την επιλογή διαφορετικών στόχων υψηλής αξίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο πακέτο για το πακιστανικό κράτος. το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι κωφοί σε αυτήν την πραγματικότητα.

 

ΠΗΓΗ: Khaama Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube