REAL TIME |

ΗΠΑ , Ιράν , Ρωσία 9 Αυγούστου 2024

Καταγγελία από Microsoft! Το Ιράν παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές με fake news και ψεύτικα προφίλ

Καταγγελία από Microsoft! Το Ιράν παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές με fake news και ψεύτικα προφίλ

Παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές από το Ιράν μέσω διαδικτυακής δραστηριότητας καταγγέλλει η Microsoft – Τον περασμένο μήνα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι βλέπουν το Ιράν να χρησιμοποιεί ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπέρνει τη διχόνοια και να δυσφημεί τον Τραμπ.

Το Ιράν έχει εντείνει τις προσπάθειές του να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και να ενισχύσει την αμερικανική πόλωση, μέσω προσπαθειών hacking και ιστοσελίδων με fake news που απευθύνονται τόσο στην άκρα αριστερά, όσο και την άκρα δεξιά, ανέφεραν ερευνητές της Microsoft.

Τα ειδησεογραφικά δίκτυα που κατασκευάστηκαν από το Ιράν περιλαμβάνουν έναν ιστότοπο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο με την ονομασία Nio Thinker, ο οποίος επικεντρώθηκε στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς προτού αρχίσει να δημοσιεύει άρθρα για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

Εχει φιλελεύθερη κλίση και αποκαλεί τον υποψήφιο του GOP και πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «οπιούχο ελέφαντα μέσα στο πορσελάνινο κατάστημα MAGA», σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ανάλυσης Απειλών της Microsoft.

Ένας σχετικός ιστότοπος που απευθύνεται σε συντηρητικούς, το Savannah Time, γράφει για τη ρεπουμπλικανική πολιτική και θέματα LGBTQ.

Ορισμένοι από τους ιστότοπους χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να «κλέβουν» περιεχόμενο από αμερικανικούς ιστότοπους, ανέφερε η εταιρεία.

«Εχουν θέσει τις βάσεις για εκστρατείες επιρροής σε θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές και έχουν αρχίσει να τις ενεργοποιούν σε μια προφανή προσπάθεια να προκαλέσουν διαμάχη ή να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους – ειδικά σε κρίσιμες πολιτείες», έγραψε ο Κλιντ Ουότς, γενικός διευθυντής του Κέντρου.

Η Microsoft δήλωσε ότι μια άλλη ομάδα, που διοικείται από την Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν, παραβίασε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός πρώην συμβούλου προεκλογικής εκστρατείας και χρησιμοποίησε τη διεύθυνση αυτή τον Ιούνιο για να επικοινωνήσει με έναν ανώτερο αξιωματούχο που εξακολουθούσε να συμμετέχει στη εκστρατεία.

Το εν λόγω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιείχε έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν να υποκλέψει άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσε η Microsoft.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν θέλησε να αποκαλύψει αν η επίθεση στέφθηκε με επιτυχία.

Μια άλλη ιρανική ομάδα κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο έναν λογαριασμό που ανήκε σε «έναν κυβερνητικό υπάλληλο σε επίπεδο κομητείας», ανέφερε η Microsoft, προσθέτοντας ότι το κίνητρό της δεν είναι σαφές.

Τον περασμένο μήνα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι βλέπουν το Ιράν να χρησιμοποιεί ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπέρνει τη διχόνοια και να δυσφημεί τον Τραμπ.

Η Microsoft δήλωσε ότι συνεχίζει να βλέπει ρωσικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων μέσω του Telegram και λογαριασμών στο X όπως το TEXASvsUSA, το οποίο χρησιμοποιεί ρατσιστικές αναφορές και καλεί σε βία. Ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων που δημιουργήθηκε με AI, με τίτλο «Hold the Line», απεικόνιζε «μια ορδή από ζόμπι μεταναστών που συγκεντρώνονται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», ανέφερε η έκθεση.

Αυτοί οι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν από τους προπαγανδιστές που συνδέονταν παλαιότερα με ένα ρωσικό «εργοστάσιο» τρολ.

Η Microsoft δεν θα υποστηρίξει κανέναν προεδρικό υποψήφιο, προχωρώντας έτσι σε μια έμμεση αντίθεση με τον ιδιοκτήτη του X και υποστηρικτή του Τραμπ, Ελον Μασκ, ο οποίος επιτρέπει την προπαγάνδα να ανθίσει στο δίκτυό του.

Πηγή: Washington Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube