Άλλες δύο μέρες. Σήμερα ο Γουόλς και αύριο, μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, η ομιλία της Κάμαλα Χάρις. Αμφότερες, λογικά,  θα συντηρήσουν τo πανηγυρικό κλίμα στις τάξεις των Δημοκρατικών και το Συνέδριό τους.

Από κει και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Διότι μόλις τα φώτα του Συνεδρίου σβήσουν, τα φώτα όλης της χώρας θα πέσουν στην Κάμαλα Χάρις και τον Τιμ Γουόλς. Και σε αυτήν τη μεγάλη σκηνή θα είναι είναι μόνοι τους.

«Άγνωστοι», σε μεγάλο βαθμό, σε ευρύτατες περιοχές της χώρας, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλς ουδέποτε έχουν βιώσει τίποτε που να μοιάζει με τη θύελλα της επικείμενης εκλογικής σύγκρουσής τους με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και πλέον δεν μπορούν να ελπίζουν σε περισσότερη βοήθεια από τους «γίγαντες» του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ένας πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν, έριξε αυλαία σε μια 50χρονη πολιτική καριέρα, χαρίζοντας όλη του την στήριξη στη Κάμαλα Χάρις, παρά την αρχική του απροθυμία να αποχωρήσει.

Οι δικοί μας δεσμοί στοργής

Ένας πρώην πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε τα ξημερώματα της Τετάρτης από το ένθερμο πλήθος να ανανεώσει αυτό που ο Αβραάμ Λίνκολν είχε κάποτε αποκαλέσει «τους δικούς μας δεσμούς στοργής» και να ενωθεί πίσω από την Χάρις.

Η Χίλαρι Κλίντον -όσο και αν κάποιοι διαφωνήσουν στη συμπερίληψή της στη χορεία των γιγάντων– που έφτασε τόσο κοντά στο να σπάσει το ανδρικό μονοπώλιο της αμερικανικής προεδρία, οραματίστηκε τη Χάρις να ορκίζεται πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Χωρίς ίχνος φθόνου, έδειξε να κοιτάζει απλά στην ημέρα που η Χάρις θα μπορέσει να ξεπεράσει το τελευταίο εμπόδιο για τις γυναίκες στην αμερικανική πολιτική.

«Για τις επόμενες 78 ημέρες, πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά από ποτέ. Πρέπει να ανατρέψουμε τους κινδύνους που θέτουν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του για το κράτος δικαίου και τον τρόπο ζωής μας. Μην αποσπάτε την προσοχή και μην εφησυχάζετε», είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Και μια άλλη πρώην πρώτη κυρία, η Μισέλ Ομπάμα, δήλωσε ότι «η ελπίδα επιστρέφει», ενώ σχεδόν ικέτευσε τους ψηφοφόρους να «κάνουν κάτι» για να αποτρέψουν την επάνοδο Τραμπ.

Δουλειά για μαύρους

Μια επισήμανση εδώ: Από όλες τις -υπέρ Κάμαλα και Γουόλς- ομιλίες, ίσως η πιο αγρίως προειδοποιητική στο περιεχόμενό της, προήλθε από το ζεύγος Ομπάμα. Από το ζεύγος δηλαδή που υπέμεινε «τον πόνο της παράδοσης του Λευκού Οίκου στον Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017. Και οι ομιλίες τους το βράδυ της Τρίτης έδειξαν πώς θα έμποιαζε εάν αυτός ο τρόμος επαναλαμβανόταν», σχολιάζει το CNN.

Το κατηγορώ της Μισέλ Ομπάμα εναντίον του Τραμπ ήταν διατυπωμένο ως εξής:

«Η περιορισμένη και στενή άποψή του για τον κόσμο τον έκανε να αισθάνεται ότι απειλείται από την ύπαρξη δύο εργατικών, με υψηλή μόρφωση, επιτυχημένων ανθρώπων που ήταν επίσης μαύροι», είπε, αναφερόμενη στον εαυτό της και στον σύζυγό της.

«Ποιος θα του πει ότι η δουλειά που γυρεύει να πάρει αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι απλώς μια «δουλειά για μαύρους;» διερωτήθηκε.

«Κάντε κάτι»

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, με την αύρα του ανθρώπου που «έχει κάνει τη δουλειά», τόνισε ότι η Χάρις έχει όλα τα προσόντα για να είναι πρόεδρος και χαρακτήρισε τον Γουόλς ως έναν εντελώς αυθεντικό άνθρωπο. «Λατρεύω αυτόν τον τύπο. Ο Τιμ είναι το είδος του ανθρώπου που θα έπρεπε να είναι στην πολιτική. Γεννημένος σε μια μικρή πόλη, υπηρέτησε τη χώρα του, δίδαξε παιδιά, προπόνησε ποδοσφαιριστές, φρόντιζε τους γείτονές του, ξέρει ποιος είναι και ξέρει τι είναι σημαντικό».

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε: «Παρόλη την απίστευτη ενέργεια που δώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός θα είναι ακόμα ένας σκληρός αγώνας σε μια πολύ διχασμένη χώρα».

Αλλά το διακύβευμα φαινόταν πιο έντονο για τη Μισέλ Ομπάμα, η οποία προειδοποίησε: «Η νίκη εξαρτάται από εμάς. Όλοι μας πρέπει να είμαστε η λύση που αναζητούμε. Είναι στο χέρι όλων μας να είμαστε το αντίδοτο στο σκοτάδι και τον διχασμό».
«Κάνε κάτι».

Οι γέροντες

Οι γέροντες του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν επίσης ενωθεί στην ίδια στρατηγική. Γουόλς και Χάρις «πουλάνε» αισιοδοξία και ελπίδα μετά από μια ζοφερή δεκαετία που τη στιγμάτισαν γεγονότα από την πανδημία έως το δόγμα τoυ «American Carnage» που επινόησε ο Τραμπ για να περιγράψει με μελανά χρώματα γκέτο από το έγκλημα, μια πολιτικής ελίτ που έχει ξεχάσει τους απλούς ανθρώπους και ενός τοπίου γεμάτο σκουριασμένα εργοστάσια σαν ταφόπλακες.

Και εκείνοι, οι γέροντες, προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν ένα τόξο προόδου που το βλέπουν άλλοτε ως εξιλέωση και άλλοτε ως το υπέρτατο στοιχείο που μπορεί να τους ενώσει.

Αλλωστε, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, απέδειξε ξανά ότι είναι η πιο έξυπνη παίκτρια του κόμματος, βοηθώντας αν όχι υπαγορεύοντας τον παραμερισμό του Μπάιντεν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα γενιά.

Χτυπήματα

Η πλευρά Τραμπ αναγνωρίζει την απειλή.

Ο Γουόλς θα δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις για το πότε επέλεξε να αποχωρήσει από Εθνική Φρουρά του Στρατού λίγο προτού η μονάδα του σταλεί στο Ιράκ. Ο ίδιος απαντά ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για το τι σχεδιαζόταν.

Αυτός και η σύζυγός του Γκουέν ήδη δέχονται προσωπικές επιθέσεις από τον υποψήφιο Ρεπουμπλικανό αντιπρόεδρο Βανς για τον τρόπου που χειρίστηκαν το πρόβλημα γονιμότητας, αναγκάζοντάς τους σε διευκρινίσεις. O Βανς βεβαίως ρισκάρει να συνεχίσει να χάνει γυναίκες ψηφοφόρους.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται απόψε να ακούσουν τον της Μινεσότα, έναν βετεράνο του στρατού, πρώην δάσκαλο, προπονητή ποδοσφαίρου, κυνηγό και πατέρα, προερχόμενο από τη μεσαία τάξη.

Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι δεν κρίνουν τις εκλογές, αλλά ο Γουόλς με την αύρα του, θεωρούν πολλοί Αμερικανοί αναλυτές, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη υποψηφιότητα Χάρις που ίσως ενοχλεί ακόμη ορισμένους ψηφοφόρους που αντιστέκονται στην πιο ριζική αλλαγή.

Ο Γουόλς άλλωστε προσφέρει ένα ζωντανό παράδειγμα στους άνδρες της μεσαίας τάξης ότι έχουν μια πολιτική εναλλακτική στον συντηρητισμό του Make America Great Again.

Οι επικεφαλής της καμπάνιας των Δημοκρατικών ελπίζουν ότι ο Γουόλς μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμος στο να φλερτάρει τους ψηφοφόρους της υπαίθρου και να φθείρει τον Τραμπ σε περιοχές όπου ο εκείνος είναι πιο δυνατός, μη εξαιρουμένων των swing States.

Στο αποψινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του Δημοκρατικού κόμματος, όπως ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Οι αξίες της μικρής πόλης

Αλλά θα είναι η ομιλία Γουόλς που θα του δώσει την ευκαιρία να συστηθεί σε ένα ευρύτερο κοινό ψηφοφόρων, καθώς οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνώριζαν πολλά για τον κυβερνήτη της Μινεσότα προτού η Χάρις τον επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της.

Αυτό που περιμένουν οι επιτελείς του είναι να «συστηθεί στον αμερικανικό λαό, τονίζοντας τις αξίες της μικρής πόλης που διαμόρφωσαν τη ζωή του και τη δέσμευσή του στη διαφύλαξη των ελευθεριών που όλοι αγαπάμε»,

Tα memes του χαρωπού πολεμιστή

Ο Γουόλς τα πάει περίφημα στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι θαυμαστές του κυβερνήτη έχουν πλημμυρίσει τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με memes που τον απεικονίζουν ως την πατρική φιγούρα που χρειάζεται η Αμερική αυτή τη στιγμή.

Και στις προεκλογικές της ομιλίες, η Χάρις παρουσιάζει συχνά τον υποψήφιό της ως τον «προπονητή Γουόλς» για να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους το παρελθόν του.

Τις δε πρώτες δύο ημέρες του συνεδρίου, ο Γουόλς ενίσχυσε την εικόνα του «χαρωπού πολεμιστή».

Αλλά καθώς ξεκινά η πιο κρίσιμη δουλειά του συνεδρίου, η πρόκληση προς την Χάρις και τον Γουόλς παραμένει:

Είναι η ώρα να μετατρέψουν την ευφορία σε ψήφους.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από CNN, Guardian