Η Κάμαλα Χάρις είναι πλέον και επισήμως η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχοντας αποδεχθεί το χρίσμα, με μία ομιλία που επικεντρώθηκε στην ενότητα, τις φιλοδοξίες της εργατικής τάξης και την ετοιμότητα των ΗΠΑ «να προχωρήσουν μπροστά».

Η Χάρις δεσμεύθηκε ότι εφόσον εκλεγεί θα είναι πρόεδρος «για όλους τους Αμερικανούς» και θα δημιουργήσει μια «οικονομία ευκαιριών»

Ήταν μία ομιλία με την οποία συνόψισε τα βασικά σημεία που θέλει να προτάξει η εκστρατεία της: την προσωπική της ιστορία, τις εκκλήσεις της για ενότητα, τους στόχους της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που προσανατολίζονται στη μεσαία τάξη και τις επικρίσεις της στον Ντόναλντ Τραμπ.

Υποσχέθηκε επίσης έναν «νέο δρόμο προς τα εμπρός» για την Αμερική, χωρίς να πει όμως κάτι νέο σε σχέση με όσα είχε επισημάνει τον τελευταίο μήνα. Ήταν απλώς ένας νέος τρόπος να προσεγγίσει μεγαλύτερο. Έδωσε επίσης σε μεγάλο βαθμό έμφαση στην προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση – ένα θέμα που φαίνεται να παρακινεί πολλούς στο να ψηφίσουν.

Το καυτό ζήτημα των αμβλώσεων

Εξαπέλυσε πυρά κατά του Τραμπ για τομ διορισμό ενός συντηρητικού δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αργότερα ανέτρεψε τη νομοθεσία Roe v Wade, που προστάτευε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση για δεκαετίες.«Τώρα καμαρώνει για αυτό…Με απλά λόγια, έχουν ξεφύγει», σχολίασε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Η μεσαία τάξη

Στο μέτωπο της οικονομίας, η Χάρις υπογράμμισε ότι «η στήριξη της μεσαίας τάξης θα είναι καθοριστικής σημασίας κατά την προεδρία μου».

Είναι κάτι που συχνά  και από τον Μπάιντεν, ο οποίος μιλούσε για την οικοδόμηση της οικονομίας «από κάτω προς τα πάνω».

Η Χάρις πρόσθεσε μια προσωπική πινελιά στη δέσμευση: «Από τη μεσαία τάξη κατάγομαι. Η μητέρα μου κρατούσε έναν αυστηρό προϋπολογισμό», σημείωσε.

«Τώρα είναι η ώρα για κατάπαυση πυρός»

Η Χάρις είπε ότι θα υπερασπίζεται πάντα τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ, αλλά ζήτησε  να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Τώρα είναι η ώρα να επιτευχθεί μια συμφωνία ομήρων και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε αγγίζοντας ένα θέμα που διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα. Αν και τόνισε ότι πάντα θα υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στη Γάζα και καταδίκασε την «ανείπωτη» βία που στην τρομοκρατική επίθεση της 7 Οκτωβρίου, πρόσθεσε επίσης πως «αυτό που συνέβη στη Γάζα τους τελευταίους 10 μήνες είναι καταστροφικό».

Στήριξη στην Ουκρανία

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι προωθεί την «κινητοποίηση μιας παγκόσμιας απάντησης» για την υπεράσπιση της χώρας ενάντια στη Ρωσία.

Σημείωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει «την Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Ποιοι στηρίζουν τον Τραμπ; Οι απολυταρχικοί ηγέτες

Σε μία σφοδρή επίθεση στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, η Χάρις τόνισε ότι οι χώρες που καθοδηγούνται από αυταρχικούς και αυταρχικούς ηγέτες «πανηγυρίζουν για τον Τραμπ» επειδή πιστεύουν ότι «είναι εύκολο να τον χειραγωγήσουν με κολακεία και χάρες».

«Γνωρίζουν ότι ο Τραμπ δεν θα ζητήσει από τους αυταρχικούς να λογοδοτήσουν γιατί θέλει να είναι ο ίδιος αυταρχικός», είπε σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε.

100.000 μπαλόνια

Η Χάρις κάλεσε τους ψηφοφόρους να «καθοδηγούνται από αισιοδοξία» καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Τόνισε ότι το να είσαι να είσαι Αμερικανός είναι το «μεγαλύτερο προνόμιο στη γη».«Ας παλέψουμε για αυτό», είπε, κλείνοντας την ομιλία της. Εκείνη τη στιγμή 100.000 μπαλόνια γέμισαν τον χώρο του συνεδρίου.

REUTERS/Mike Segar/Pool
REUTERS/Mike Segar
REUTERS/Mike Segar

Και οι … αντιδράσεις

Την ώρα της ομιλίας της έξω από το συνέδριο πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις κατά της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Μια ομάδα φιλοπαλαιστίνιων αντιπροσώπων που δεν είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στο συνέδριο οργάνωσε καθιστική διαμαρτυρία έξω από την αρένα.

REUTERS/Seth Herald

Εν τω μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την ομιλία Χάρις, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Γιατί δεν έκανε κάτι για τα πράγματα για τα οποία παραπονιέται;»

Σχολίασε επίσης ότι δεν αναφέρθηκε σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η Κίνα και η βιομηχανία πετρελαίου.

Ναυτεμπορική