Ινδία , Ουκρανία 23 Αυγούστου 2024

Ιστορική επίσκεψη Μόντι στην Ουκρανία

Ιστορική επίσκεψη Μόντι στην Ουκρανία

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και την πολυμερή συνεργασία τους.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι θα επισκεφθεί προσεχώς την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πρώτο του ταξίδι στην εμπόλεμη χώρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία και περίπου έναν μήνα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε την ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Μόντι “στην Πολωνία και την Ουκρανία”, όπως ανέφερε, σημειώνοντας ότι λεπτομέρειες της επίσκεψής του θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα. Ινδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν ήδη αναφέρει ότι ο Μόντι ήταν πιθανόν να επισκεφθεί το Κίεβο αυτόν τον μήνα, μετέδωσαν ότι θα γίνει στη διάρκεια της εβδομάδας.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε αργότερα ότι ο Ινδός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κίεβο στις 23 Αυγούστου, ενώ πρόσθεσε ότι η ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και την πολυμερή συνεργασία τους.

“Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης στην χώρα μας στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ουκρανού προέδρου που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

Δυτικές πρωτεύουσες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, αλλά φιλικές χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα συνεχίζουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί της.

Η Ινδία απείχε από το να κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία –για την όπως την ονομάζει η Ρωσία ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία– ενώ παρότρυνε τις δύο γειτονικές χώρες να επιτύχουν τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ ήγειραν ανησυχίες για τις σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Ουάσινγκτον αναζητεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με το Νέο Δελχί ως πιθανό αντίβαρο σε μια αύξηση της επιρροής της Κίνας.

Το Νέο Δελχί επιδιώκει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με τη Δύση διατηρώντας παράλληλα ανέπαφους τους δεσμούς του με την Ρωσία, με την οποία διατηρεί παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube