Απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν καθώς σύμφωνα με πηγές από την Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ, ενημέρωσε τρίτη χώρα, στην Ευρώπη, πως αν το Ιράν επιτεθεί σε μη στρατιωτικούς στόχους,  θα καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να πλήξει το Ιράν  με προληπτικό χτύπημα.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρχουν «αδιάσειστες» αποδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει επίθεση προτού πραγματοποιήσει το προληπτικό χτύπημα.

Εντωμεταξύ το Τελ Αβίβ,  βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Μετά από  συνάντηση την Κυριακή μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των επικεφαλής αξιωματούχων ασφαλείας από το υπουργείο Άμυνας, τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), τη Μοσάντ και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet, τοπικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι γίνονται προετοιμασίες σε περίπτωση που εξαπολυθεί επίθεση από το Ιράν ή τις τρομοκρατικές οργανώσεις που το εκπροσωπούν.

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, εξάλλου, επισκέφθηκε ένα κέντρο διοίκησης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), όπου εξετάστηκε η  ετοιμότητα της αεράμυνας του Ισραήλ και οι επιθετικές δυνατότητές της, επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ στο Fox News Digital.

«Οι εχθροί είναι πολύ προσεκτικοί για τα επόμενα βήματά τους, Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα – συμπεριλαμβανομένης μιας ταχύτατης επίθεσης», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Οι συνοριακές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ έχουν επίσης τεθεί σε συναγερμό, καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Οι δήμαρχοι φέρεται να έλαβαν έναν «επικαιροποιημένο οδηγό»  από τις IDF που αναλύει πώς θα μπορούσε να μοιάζει το ξέσπασμα του πολέμου. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για τριήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης, διακοπές στην  παροχή νερού, αποσυνδεδεμένων σταθερών γραμμών για έως και οκτώ ώρες, διακοπή των επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας για έως και 24 ώρες και των σταθερών γραμμών για οκτώ ώρες, όπως ανέφεραν οι Times of Israel.

Προβλέπεται επίσης ότι έως και το 40% του εργατικού δυναμικού του Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εργαστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και οι πάροχοι υπηρεσιών από περιοχές εκτός των συγκρούσεων αναμένεται να καταστούν απρόσιτοι.

Το έγγραφο δεν περιλαμβάνει πάντως εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για το πόσο αναμένεται να διαρκέσει μια τέτοια σύγκρουση.

Ναυτεμπορική