REAL TIME |

ΗΠΑ 1 Αυγούστου 2024

ΗΠΑ: Στήθος με στήθος Χάρις και Τραμπ σε κρίσιμες πολιτείες

ΗΠΑ: Στήθος με στήθος Χάρις και Τραμπ σε κρίσιμες πολιτείες

Δημοσκόπηση Bloomberg

Μάχη σώμα με σώμα φαίνεται ότι δίνουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult, καθώς η Κάμαλα Χάρις εξάλειψε το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ σε επτά κρίσιμες πολιτείες για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, ο 48% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Χάρις, που κερδίζει τη στήριξη της νεολαίας, και το 47% δήλωσαν πως προτιμούν τον Τραμπ, ποσοστό που βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Σε ποιες πολιτείες προηγούνται οι δύο υποψήφιοι

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν άνετο προβάδισμα σε μία κρίσιμη πολιτεία, ενώ στις υπόλοιες το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Πρόκειται για ένα καινούριο δεδομένο καθώς η προηγούμενη δημοσκόπηση των Bloomberg/ Morning Consult στις αρχές Ιουλίου, έφερνε τον Τραμπ μπροστά από τον Τζο Μπάιντεν με συνολικό ποσοστό 2% και του έδινε το πάνω χέρι σε πέντε από τις επτά πολιτείες-κλειδιά.

Αντίθετα, η νέα δημοσκόπηση δίνει στη Χάρις μια διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ στο Μίσιγκαν, +2% στη Νεβάδα, όσο και στην Αριζόνα και στο Ουισκόνσιν.

Από τη μεριά του, ο Τραμπ προηγείται της Χάρις με 4% στην Πενσυλβάνια και 2% στη Βόρεια Καρολίνα.

Οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται ισόπαλοι στην Τζόρτζια εξασφαλίζοντας έκαστος από 47% στην πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση με δείγμα σχεδόν 5.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (4.973 για την ακρίβεια) διενεργήθηκε στο διάστημα 24-28 Ιουλίου και το περιθώριο στατιστικού λάθος είναι στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι η τελευταία ένδειξη της σημαντικής ώθησης που έχει λάβει η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις στον απόηχο της απόφασης του Μπάιντεν να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο. Λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, η αντιπρόεδρος κατάφερε να εδραιώσει την υποστήριξη πολλών Δημοκρατικών και συγκέντρωσε πάνω από 200 εκατ. δολάρια από δωρητές κατά την πρώτη της εβδομάδα ως προεδρική υποψήφια, ενώ χθες ξεκίνησε διαφημιστική εκστρατεία, ύψους 50.000.000 δολαρίων.

Κι άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η μάχη της Χάρις με τον Τραμπ θα είναι αμφίρροπη, μολονότι η ίδια υποστηρίζει ότι είναι το αουτσάιντερ. «Η δυναμική είναι με το μέρος μας. Πρέπει όμως να αγωνιστούμε, είμαστε αουτσάιντερ σε αυτήν την κούρσα», τόνισε προ ημερών σε εκδήλωση των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη.

O Τραμπ αμφισβήτησε ότι η Κάμαλα Χάρις είναι μαύρη

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβήτησε αν η Δημοκρατική αντίπαλός του Κάμαλα Χάρις είναι «μαύρη» σε μια εριστική εμφάνισή του στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο μαύρων δημοσιογράφων των ΗΠΑ, στο Σικάγο.

«Είναι Ινδή ή είναι μαύρη;» ρώτησε ο Τραμπ για την αντίπαλό του, προκαλώντας χλευαστικά σχόλια από τους παριστάμενους. «Ήταν Ινδή μέχρι τώρα και ξαφνικά έκανε στροφή και έγινε μαύρη», πρόσθεσε.

Η Χάρις, η μητέρα της οποίας ήταν Ινδή και ο πατέρας της μαύρος Τζαμαϊκανός, είναι η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος και η πρώτη ασιατικής καταγωγής. Αφού ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της για τον Λευκό Οίκο, αντιμετωπίζει μπαράζ σεξιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων στο διαδίκτυο, μολονότι η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προέτρεψε τους βουλευτές και τους γερουσιαστές να αποφεύγουν τα προσωπικά σχόλια και να επικεντρώνονται σε θέματα πολιτικής.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «προσβλητικά» τα σχόλια του Τραμπ για τη φυλετική ταυτότητα της Χάρις.

Η συνέντευξη, ενώπιον περίπου 1.000 δημοσιογράφων, ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα, όταν η δημοσιογράφος του ABC News Ρέιτσελ Σκοτ ζήτησε από τον Τραμπ να εξηγήσει γιατί πρέπει να τον στηρίξουν οι μαύροι ψηφοφόροι παρά το ιστορικό των ρατσιστικών σχολίων του. Απαντώντας, ο Τραμπ χαρακτήρισε την ερώτηση «φρικτή», «εχθρική» και «ντροπιαστική» και αποκάλεσε fake το δίκτυο ABC. «Ήμουν ο καλύτερος πρόεδρος για τον μαύρο πληθυσμό μετά τον Αβραάμ Λίνκολν», υποστήριξε.

Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων προκάλεσε αντιδράσεις και ένας από τους συμπροέδρους του συνεδρίου παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μιλώντας στους συνέδρους, ο Τραμπ είπε ότι, μολονότι εξασφάλισε την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της εταιρείας Tesla, Ίλον Μασκ, τάσσεται κατά του να έχουν όλοι ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Είπε επίσης ότι εφόσον εκλεγεί θα δώσει χάρη στους «διαδηλωτές της 6ης Ιανουαρίου» που εισέβαλαν στο Κογκρέσο προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν, επειδή «καταδικάστηκαν από ένα πολύ σκληρό σύστημα».

Όσον αφορά τη μετανάστευση, είπε ότι το μήνυμά του είναι ότι θα σταματήσει εκείνους που εισβάλλουν στη χώρα και ότι την πρώτη ημέρα της προεδρίας του θα κλείσει τα σύνορα.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube