REAL TIME |

AI , ΗΠΑ 19 Αυγούστου 2024

ΗΠΑ: Προειδοποίηση από επιχειρηματικούς «κολοσσούς» για τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΗΠΑ: Προειδοποίηση από επιχειρηματικούς «κολοσσούς» για τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τι αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times

Πάνω από τις μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ θεωρούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως δυνητικό κίνδυνο για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η αναδυόμενη τεχνολογία θα μπορούσε να επιφέρει ένα σαρωτικό βιομηχανικό μετασχηματισμό.

Συνολικά, το 56% των εταιρειών του Fortune 500 χαρακτήρισαν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως «παράγοντα κινδύνου» στις πιο πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα της Arize AI, μιας ερευνητικής πλατφόρμας που παρακολουθεί τις δημόσιες ανακοινώσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί εντυπωσιακό άλμα από το μόλις 9% του 2022. Αντίθετα, μόνο 33 εταιρείες από τις 108 που συζήτησαν ειδικά τη γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη – τεχνολογία ικανή να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει να έχει συνταχθεί από άνθρωπο και ρεαλιστικές εικόνες – την είδαν ως ευκαιρία. Τα δυνητικά οφέλη περιλαμβάνουν αποδοτικότητα κόστους, λειτουργικά οφέλη και επιτάχυνση της καινοτομίας, ανέφεραν οι εν λόγω όμιλοι στις ετήσιες εκθέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, πάνω από τα 2/3 αυτής της ομάδας προσδιόρισαν τη γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη ως κίνδυνο.

Οι γνωστοποιήσεις καταδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος της γενεσιουργού ΤΝ είναι ήδη αισθητός σε μια σειρά κλάδων και στην πλειονότητα των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ. Η τεχνολογία προγνωστικής μηχανικής μάθησης έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε το δημοφιλές chatbot ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.

Έκτοτε, οι εταιρείες Big Tech έχουν επενδύσει δεκάδες δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και εκατοντάδες startups έχουν ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται το θετικό momentum που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες. Οι εταιρείες του Fortune 500, μεταξύ των κινδύνων του AI που αναφέρουν στις φετινές οικονομικές τους εκθέσεις, περιλαμβάνουν και την αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς τα διοικητικά συμβούλια φοβούνται ότι μπορεί να μην καταφέρουν να ακολουθήσουν τους ανταγωνιστές που εκμεταλλεύονται καλύτερα την τεχνολογία.

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ζητήματα φήμης ή επιχειρησιακά ζητήματα, όπως το να παγιδευτούν σε ηθικές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της ΤΝ στα ανθρώπινα δικαιώματα, την απασχόληση και την ιδιωτική ζωή. Ορισμένοι κλάδοι ανησυχούν περισσότερο από άλλους για την ΤΝ.

Πάνω από το 90% των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας δήλωσαν ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν επιχειρηματικό κίνδυνο φέτος. Την ίδια δήλωση έκανε και το 86% των ομίλων λογισμικού και τεχνολογίας.

Πάνω από τα 2/3 των εταιρειών τηλεπικοινωνιών του Fortune 500 και περισσότερες από τις μισές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, λιανικού εμπορίου, καταναλωτικών και αεροδιαστημικών εταιρειών απηύθυναν την ίδια προειδοποίηση στους επενδυτές.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube