REAL TIME |

ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 31 Αυγούστου 2024

ΗΠΑ: «Όχι» στην αποστολή Αμερικανών στην Ουκρανία για συντήρηση των F-16 – Ανησυχίες για την ασφάλεια

ΗΠΑ: «Όχι» στην αποστολή Αμερικανών στην Ουκρανία για συντήρηση των F-16 – Ανησυχίες για την ασφάλεια

Απορρίφθηκε η σχετική πρόταση

Απορρίφθηκε η πρόταση για την ανάπτυξη αμερικανικών εταιρειών συντήρησης στρατιωτικού υλικού (contractors) στην Ουκρανία για τη συντήρηση του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-16, από την ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, αφού η Ουκρανία έχασε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-16 που παρέλαβε από δυτικούς συμμάχους νωρίτερα αυτό το μήνα.

Στις 28 Αυγούστου, το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο επιβεβαίωσε ότι το F-26 είχε συντριβεί κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Από «φίλια πυρά» πιθανόν η συντριβή του ουκρανικού F-16
Για «φίλια πυρά» έκανε λόγο δυτικός αξιωματούχος, όσον αφορά τη συντριβή του πολεμικού αεροσκάφους F-16, μετά την αποπομπή του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Μίκολα Όλεστσουκ, από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμά τους οι New York Times αναφέρουν ότι ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την προκαταρκτική έρευνα της συντριβής είπε ότι υπήρχαν «ενδείξεις» ότι το αεροσκάφος μπορεί να καταρρίφθηκε από ουκρανικό πύραυλο Patriot, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η μηχανική βλάβη ή λάθος χειρισμός του πιλότου.

Η αποπομπή του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, υποστράτηγου Μίκολα Όλεστσουκ, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Telegram, είναι η δεύτερη αποχώρηση αξιωματούχου υψηλού προφίλ φέτος. Τον Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι απέπεμψε τον ανώτατο στρατιωτικό ηγέτη της Ουκρανίας, στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι, αντικαθιστώντας τον με τον στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι.

Ο Ζελένσκι δεν έδωσε συγκεκριμένο λόγο για την απόφαση, η οποία ήρθε μία ημέρα αφότου η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε την απώλεια του F-16, αλλά είπε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η στρατιωτική ηγεσία. «Πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί», είπε. «Και πρέπει να φροντίζουμε τους ανθρώπους. Φροντίστε το προσωπικό. Να προσέχετε όλους τους στρατιώτες μας».

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος συνετρίβη τη Δευτέρα ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση άμυνας εναντίον μιας μεγάλης αεροπορικής επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων. Η πιθανότητα συμβάντων που οφείλονται σε «φίλια πυρά» γίνεται ιδιαίτερα έντονη κατά τη διάρκεια μαζικών επιθέσεων από πυραύλους και drones, λένε στρατιωτικοί ειδικοί.

«Το να παρακολουθείς ποιος είναι ο καλός και ο κακός, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πύραυλοι που πετούν ταυτόχρονα, είναι δύσκολο», είπε ο Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Η αδελφοκτονία είναι τεράστιο πρόβλημα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν την Ουκρανία με Patriots, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα ισχυρό σύστημα από ραντάρ και κινητούς εκτοξευτές και ο ουκρανικός στρατός τους έχει χρησιμοποιήσει ως μέρος της άμυνάς του έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.

Η Ουκρανία παρέλαβε έξι F-16 μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τα πρώτα από τα συνολικά 45 που υποσχέθηκαν οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη. Η απώλεια ενός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την άφιξή τους είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενσωματώσει το αεροσκάφος στην πολεμική της προσπάθεια και να πείσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά εξελιγμένα δυτικά όπλα.

Μ.Φρεντέρικσεν: Δανικά F-16 επιχειρούν στην Ουκρανία
Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που δώρισε η Δανία «επιχειρούν στην Ουκρανία», δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν στο συνέδριο Globsec στην Πράγα στις 31 Αυγούστου.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Kyiv Independent, η Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά υπερήφανη» που τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται, προσθέτοντας ότι ήθελε να τα στείλει «από την αρχή του πολέμου».

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση σχετικά με το αν είναι καλή ιδέα ή όχι», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πολύμηνη συζήτηση μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας για το αν πρέπει ή όχι να προμηθεύσουν το Κίεβο με F-16.

Η Φρέντερικσεν δήλωσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι στα χειριστήρια των αεροσκαφών «κάνουν καλή δουλειά», αλλά πρόσθεσε: «Δυστυχώς, χάσαμε έναν από αυτούς πρόσφατα».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube