REAL TIME |

«Η πρώτη τουρκική εισβολή έγινε με τη υποστήριξη των Σοβιετικών όχι των Αμερικανών»

«Η πρώτη τουρκική εισβολή έγινε με τη υποστήριξη των Σοβιετικών όχι των Αμερικανών»

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

History is a set of lies that people have agreed upon” 

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρθρο του καθηγητή Θεόδωρου Χαραλάμπους με τίτλο « 50 χρόνια μετά – Η Σοβιετική Ένωση και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974». 

Ξεκινώντας το άρθρο του ο συγγραφέας τονίζει ότι στο πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου (Φ.Α βλέπε αναξιόπιστο) στην ενότητα «ΡΟΛΟΣ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» αυτό δεν αναφέρεται στη στάση της τότε Σοβιετικής Ένωσης πριν, κατά και μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολήκαι χαρακτηρίζει(πολύ επιεικώς) την έλλειψη αυτή ως να «παρασιωποιήθηκε αφελώς».

Ο καθηγητήςΧαραλάμπους με αμερικανικά επίσημα έγγραφα και αναφορές του σοβιετικού πρακτορείου ειδήσεων TASS ξεσκεπάζει το ρόλο της Σοβιετικής Μόσχας, η οποία υποστήριξε όπως κα το Λονδίνο την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Όπως έχω ήδη γράψει στο βιβλίο μου «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019».Το TASS αναφερόταν σε «ηρωικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (που) έκαναν επιτυχημένη απόβαση… « και ότι οι Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να δράσουν εις υποστήριξη της Τουρκίας…

Ακριβώς αυτός ήταν ο κύριοςλόγος που σκόπιμα «παρασιωποιήθηκε»,η στάση της τότε Σοβιετικής Ένωσης.Καιαντ΄αυτού ο Μαρίνος Σιζόπουλος επι κεφαλής της επιτήδειας συγγραφής του αναξιόπιστου «Φακέλου Κύπρου» της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεντρώθηκε επιλεκτικά με ένα patch work στο να απομονώσει και να επιρρίψειόλες τις ευθύνες στο «ρόλο» των ΗΠΑ/ΝΑΤΟκαι του Δρ. Χένρι Κίσινγκερ. Παράλληλα παρασιωπώντας και τον άθλιο ρόλο των Βρετανών συνεργών του ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ Μπουλέντ Ετσεβίτ, της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ του Ηνωμένου Βασιλείου,Βρετανού Πρωθυπουργού Χάρολτ Γουίλσον και τρισάθλιου ΥΠΕΞ Τζέιμς Κάλαχαν. Για να διατηρηθείτο παραπλανητικό αφήγημα που ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 1974. Καταδέχτηκε να χρησιμοποιήσει μέχρι καιΠΛΑΣΤΑ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ ως τάχατες … του ΝΑΤΟ.Και ακόμα η περιβόητη Βουλή των Αντιπροσώπων(μετά και την επιβεβαίωση από το Αρχείο του ΝΑΤΟ που εξασφαλίσαμε) να πετάξει το αναξιόπιστο «πόρισμα» στο κάλαθο των αχρήστων. ΄Ισως και ξεπλύνει τη ντροπή που την καλύπτει για τέτοια σκευωρία καλύπτοντας το ρόλοΜόσχας, Λονδίνου και του ιδίου του Αρχ. Μακαρίου…

Το άρθρο Θεόδωρου Χαραλάμπους θα το βρείτε στους πιο κάτω συνδέσμους:…

https://politis.com.cy/apopseis/analyseis/826296/i-sovietiki-enosi-kai-i-eisvoli-toy-1974

https://www.onisilos.gr/?p=44675

Προσθέτω:

1964 – 65 Ρωσική υποστήριξη τουρκικών απαιτήσεων για ομοσπονδία

Η Σοβιετική Ένωση υποστήριξετρεις φορές την ύπαρξη «δύο εθνικών κοινοτήτων» στην Κύπρο.Α) Σε ανακοινωθέν της τον Νοεμβρίου 1964, β) σε δήλωσητου υπ. Εξωτερικών της Andrei Gromyko και γ) στην ομιλία του Nikolai Podgorny, επικεφαλής ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας,στην τουρκική εθνοσυνέλευση στις 5 Ιανουαρίου 1965.Στις 21 Ιανουαρίου 1965 ο A. Gromyko δήλωσε ότι η ομοσπονδία είναι μια πιθανή μορφή συντάγματος για την Κύπρο.Όταν παράλληλατο Λονδίνο είχε ήδη αρχίσει σχέδια ανασύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο συνιστώντα κράτη ένα ελληνικό και ένα τουρκικό από τις 3.1.1964.

‘Όταν τελικά οι εφημερίδες άρχισαν να επικρίνουν τη στάση της Μόσχας, η σοβιετική πρεσβεία στην Λευκωσία εξοργίστηκε γιατί τόλμησαν κάποιοι να τους επικρίνουν…

Στις 23 Ιανουαρίου 1965 αντιδρώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε: «Εκφράζω όχι μόνο τη λύπη μου αλλά και την έκπληξή μου για τη δήλωση του σοβιετικού υπ. Εξωτερικών, γιατί στην Κύπρο οι προϋποθέσεις για Ομοσπονδία δεν υπάρχουν. Η απόδειξη τούτου είναι ξεκάθαρη λόγω των αριθμών. Το σύνολο της τουρκοκυπριακής μειονότητας στην Κύπρο είναι μόνο 18%… Η Κύπρος είναι μια μεγάλη ελληνική νήσος στην οποία βρίσκεται μια μικρή τουρκική κοινότητα, η οποία οπωσδήποτε έχει το δικαίωμα προστασίας που παραχωρείται σε μειονότητες. Γι΄αυτό η λύση Ομοσπονδίας είναι απαράδεκτη στην Κύπρο».Αφού την προηγούμενηείχε ήδη επικρίνει λέγοντας « Οι προτάσεις του Gromyko δε λύνουν το πρόβλημα… Μήπως προσυπογράφει ο κ. Gromyko, τις απαράδεκτες θεωρίες της Άγκυρας για καταναγκαστική μετακίνηση πληθυσμώνγια να επιτευχθεί μια τεχνητή πλειοψηφία;Γνωρίζει ότι αν δεν εκδιωχθούν διά της βίας Έλληνες από τα σπίτια τους, δε φθάνει η μετακίνηση Τούρκων από τα χωριά τους που επιδιώκουν οι Τούρκοι τρομοκράτες; Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι σε μια εποχή που, στην ίδια τη Σοβιετική Ένωση ο γερμανικός πληθυσμός των Ουραλίων, που είχε διά της βίας ξεριζωθεί την εποχή του Στάλιν, τώρα επιστρέφει στα σπίτια του, στην Κύπρο θέλουν να επιβληθούν πρωτόγονες μέθοδοι που είναι αναχρονιστικές με τα σημερινά δεδομένα».(Βιβλίο Φ.Α «Συνωμοσία» Λευκωσία 1996).

Στις 19 Αυγούστου 1965 ο πρώτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, κ. Vorovief, είπε στους συναδέλφους του της βρετανικής ΄Υπ. Αρμοστείας, πως « όταν τα πράγματα φθάσουν στο κτένι η Τουρκία ήταν μεγαλύτερης σημασίας για ιστορικούς και στρατηγικούς λόγους για την Ρωσία παρά η Ελλάδα ή η Κύπρος ή αμφότερες μαζί».

Στις 5 Ιουλίου 1967 ο Ρώσοςπρέσβης στο Λονδίνο προέβη σε ένα δριμύ κατηγορητήριο εναντίοντης ελληνικής κυβέρνησης (σε συνάντησή του στο Φόρειν ΄Οφις)ότι σχεδίαζε πραξικόπημα στην Κύπρο για να επιβάλει την Ένωση και ότι το ΝΑΤΟσχεδίαζε ενάντια στα συμφέροντα των Κυπρίων. Οι ψίθυροι ήταν κακόβουλοι, υποδαυλίζονταν από σοβιετικές εφημερίδες, όπως και από το ΑΚΕΛ στην Κύπρο.Η Ένωση δεν ήταν προς το κομματικό συμφέρον του ΑΚΕΛ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του διεθνούς Κομμουνισμού. Η Μόσχα με παντιέρα την υποστήριξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, στήριζε το τουρκικό αίτημα γιααποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας για τα δικά της συμφέροντα, που δεν ήθελε με κανένα τρόπο την ΄Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το Νοέμβριο του 1967 η Τουρκία εκβιάζοντας ότι θα εισέβαλε στην Κύπρο απαίτησε την άμεσηαποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας. Παράλληλα η Μόσχα βοηθούσε τους Τούρκους με ψιθύρους για πραξικόπημα από την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρέσβη της Σοβιετικής Ένωσης στην Άγκυρα στις 23 Νοεμβρίου 1967  μετά από συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Demirelείπε:

«Έδωσα το μήνυμα της σοβιετικής κυβέρνησης… Αναφέρεται στην Κύπρο Συζητήσαμε και άλλα θέματα, περιλαμβανομένων και των εγκληματικών πολιτικών των μοναρχικών και φασιστών Ελλήνων. Την αιτία των απωλειών που υπέστησαν οι αθώοι Τουρκοκύπριοι με τις πολιτικές των χουντικών Ελλήνων…Τις πολιτικές που η ελληνική κυβέρνηση εκτέλεσε εναντίον των αθώων Τούρκων και η καταστροφή των χωριών τους, προκάλεσε την αντίδραση της σοβιετικής κοινής γνώμης. Ως σοβιετική κυβέρνηση επικρίνουμε τους Έλληνες για ότι έλαβε χώρα».

Στις 27 Νοεμβρίου μετά από συνάντηση με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών İhsan Sabri Çağlayangil είπε: «Η σοβιετική κυβέρνηση θέλει επιτυχή λύση του κυπριακού προβλήματος με ειρηνικά μέσα, προστασία της ανεξαρτησίας της Κύπρου, αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και εγγύηση των δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου». (Εννοούσε βέβαια την Ελληνική Μεραρχία). Ερωτηθείς εάν εννοούσε ότι έπρεπε να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, είπε: «Ξέρετε καλά ποιους στρατιώτες εννοούμε – εκείνους που μπήκαν στη νήσο παράνομα»…

Στις 4.12.1967 οβρετανός ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία έγραψε πωςοι τουρκικές απειλές για εισβολή είχαν ενθαρρυνθεί από τη Μόσχα. 

Ρωσική υποστήριξη στις «επιχειρήσεις εισβολής» τουΕcevit.Bρετανικό έγγραφο επιβεβαιώνει το αμερικανικό που ανέφερε ο καθηγητής Χαραλάμπους.

«Το ρωσικό πρακτορείο Tass στις 20 Ιουλίου 1974(σε αγγλόφωνο ειδησεογραφικό του), έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στη διάσκεψη τύπου που είχε δώσει ο
Τούρκος πρωθυπουργός B. Ecevit, περιλαμβανομένων και των ισχυρισμών του ότι οι επιχειρήσεις ήταν επιτυχείς και ότι «αυτές δεν ήταν πράξεις εισβολής αλλά πράξεις εναντίον μιας εισβολής η οποία είχε ήδη λάβει μέρος». 

Έγγραφο της CIA ημερ. 22 Ιουλίου 1974 αποδεσμεύθηκε το 2007

«Οι Σοβιετικοί έχουν εγκρίνει την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά έχουν επίσης τονίσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή του πολιτικού στάτους της Κύπρου. Η Μόσχα ανησυχεί ότι η εισβολή θα οδηγήσει στη διχοτόμηση της νήσου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

»Ανακοίνωση της σοβιετικής κυβέρνησης, που εκδόθηκε το Σάββατο, επέκρινε έντονα την ελληνική ‘επιθετικότητα’, αλλά δικαιολόγησε την τουρκική επέμβαση ως αναγκαία για την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η δήλωση στόχευε στο να παρουσιάσει την Τουρκία ως να είχε σκοπό να επαναφέρει την κυπριακή ανεξαρτησία και επαναφορά στη ‘νόμιμη κυβέρνηση’. Ο κομματικός αρχηγός Brezhnev επιβεβαίωσε αυτούς τους στόχους κατά την ομιλία του στην Πολωνία.»

 Το έγγραφο της CIA, 22 Ιουλίου 1974.

Η πρώτη τουρκική εισβολή στη Κύπρο ήταν με την συγκατάθεση της Μόσχας!

 Φώτο από το βίντεο του ΡΙΚ  Ο Arif Hasan Tahsin 

Κατάθεση/ομολογία Ali Han Tahsin (Ari Hodja) , ΡΙΚ, πρόγραμμα Biz, 22.3.2011

Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του που  βρίσκονται στο διαδίκτυο,  ο Arif Hasan Tahsin (Arif Hodja) πρώην διοικητής της ΤΜΤ, δάσκαλος, συγγραφέας και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Αφρίκα» στα κατεχόμενα. (Αυτό βέβαια είπε και ο Δρ. Χ. Κίσινγκερ «Η Μόσχα είπε στους Τούρκους να εισβάλουν» (Σημερινή 14.1.1999).

«… Να σας πω και κάτι άλλο γιατί συχνά λέγεται ότι η εισβολή έγινε με τη στήριξη των ΗΠΑ. Η πρώτη εισβολή έγινε με τη στήριξη των Σοβιετικών. Δεν ξέρω γιατί.Όταν η Τουρκία αποφάσισε να επέμβει επικοινώνησε με τους Σοβιετικούς και ο πρέσβης της Σ. Ένωσης ρώτησε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά πόσο μετά την εισβολή η Κύπρος θα παρέμενε μέλος του κινήματος των Αδεσμεύτων. ΄Όταν πήρε θετική απάντηση έδωσε την συγκατάθεσή του για την επέμβαση… Η Τουρκία δεν είχε αρκετό πετρέλαιο και ζήτησε βοήθεια από την Βουλγαρία. Ένας που δούλευε στην τουρκική πρεσβεία στη Βουλγαρία έγραψε βιβλίο στο οποίο περιγράφει όλα αυτά… Αυτά για την πρώτη εισβολή. Η Αμερική μετά αναμείχθηκε…» είπε μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος της ΤΜΤ. Μεταδόθηκε στις 22.3.2011 από το δίγλωσσο πρόγραμμα του ΡΙΚ  Biz.

Με αγγλικούς υποτίτλους  https://www.youtube.com/watch?v=YJTaJPF8o6M

Με ελληνικούς υποτίτλους https://www.youtube.com/watch?v=CsTmIa6cSRw

Η αναφορά τουArif Hasan Tahsin από τα 31’.

Και βέβαια αμφότερες οι εισβολές έγιναν με την προ συνεννόηση Ετσεβίτ με την «εγγυήτρια» Βρετανία που του έδωσε το πράσινο φώς το βράδυ της 17ης Ιουλίου 1974 και ενημέρωσε την Υπ. Αρμοστεία της Αυστραλίας αυθημερόν στις 20.7.74,άκρως μυστικά ότι το Φόρειν ΄Οφις δεν είχε αντίρρηση η Τουρκία να άρπαζε το 1/3 της νήσου… Δέστε έντυπη «Σημερινή» 11.8.2024 και εδώ –

https://www.onisilos.gr/?p=44565Οι Προδομένοι υπερασπιστές της Αμμοχώστου.

Δρ Henry Kissinger: «Οι Σοβιετικοί ζήτησαν της Τουρκίας να επέμβει» 

Στις 14 Ιανουαρίου 1999 η εφημερίδα «Σημερινή» στην Κύπρο, δημοσίευσε μια είδηση από το ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) που αναφερόταν σε αποδεσμευμένο απόρρητο αμερικανικό έγγραφο που κάλυπτε συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του Κινέζου ομόλογου του που έλεγε:

«… Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο που αποδεσμεύθηκε από το αρχείο του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής, αναφέρεται σε πρακτικά συνάντησης που είχε ο Δρ Χένρυ Κίσινγκερ με τον Κινέζο ομόλογό του στις 2 Οκτωβρίου 1974. Απαντώντας σε ερώτηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών ως προς το γιατί η Αμερική δεν σταμάτησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Κίσινγκερ αποκάλυψε ότι οκύριος στόχος του 6ου αμερικανικού στόλου τότε ήταν να κρατήσει τους Σοβιετικούς μακριά από τηνΚύπρο και ότι ήταν η Σοβιετική Ένωση που είχε ζητήσει από τους Τούρκους να εισβάλουν».

Leonid Brezhnev      Harold Wilson               Αρχ. Μακάριος Brezhnev και Wilson έδωσαν το πράσινο φώς στον Ecevit μαζί και ο Μακάριος με τις «ψευδαισθήσεις» του…

Οι πιο πάνω αναφορές στα βιβλίατης γράφουσας « Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019 και «Συνωμοσία» 1996.

Για το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης το 1974 και όχι μόνο,βλέπε καιπρόσφατο τρίτομο βιβλίο Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη « Εμφύλιος Πόλεμος – ΕΟΚΑ Β Παρακράτος και Χούντα» 2024.

Επίσης είχε προηγηθεί και έρευνα του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη για το θέμα βλέπε άρθρο15.4.2011 «Υποστήριζε το ΄74 ότι η Τουρκία έκανε “ειρηνευτική επιχείρηση” – O σκοτεινός ρόλος της Μόσχας στο Κυπριακό».

http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=4944&-V=history

Σημειώνωότι ενώ συμφωνώ με τον ΜΔ ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου,η Βρετανία είχε. Τόσο την δεκαετία του 1950 όσο και μετά την Ανεξαρτησία ξεκινώντας από τις 3.1.1964 για δύο συνιστώντα κράτη και προετοιμασία για το πώς θα γινόταν κατορθωτή μια τουρκική εισβολή βλέποντας 10 χρόνια μπροστά με υπογραφή του Sir Crispin Tickell.

«Απεβίωσε ο Sir Crispin Tickell, εκ των πρωτεργατών της διχοτόμησης» Φ.Α. 14.2.2022

https://simerini.sigmalive.com/article/2022/2/14/apebiose-o-sir-crispin-tickell-ek-ton-protergaton-tes-dikhotomeses/

Ναι, επείγει να ξαναγραφτεί η ιστορία αμερόληπτα. Να σβηστούν τα στημένα αφηγήματα των 50 χρόνων να μην επικρατήσει το ΝαπολεόντειοHistory is a set of lies that people have agreed upon. ” («Η Ιστορία είναι ένα μάτσο ψέματα που συμφώνησαν άνθρωποι»).

Το αναξιόπιστο πόρισμα της Βουλής αυτό είχε στόχο.Η Κύπρος μπήκε στον «κυκλώνα των fake news και της παραπληροφόρησης» εδώ και δεκαετίες δυστυχώς

Το αυστραλιανό τηλεγράφημα 22.7.1974 Το Φόρειν Όφις υποστήριζε η Τουρκία να άρπαζε το 1/3 της Κύπρου ΠΡΟΤΟΥ ΔΕΧΘΕΙ  ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ! 

 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

 

 ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 24/8/2024

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube