Κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και κανένας δεν εύχεται να γίνει η οποιαδήποτε έκρηξη, η έκταση της οποίας μπορεί να είναι καταστροφική για ολόκληρη την περιοχή. Ίσως ακόμα και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Επίσης κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ζητούσε ή δεν θα υποστήριζε με σθένος την εμπλοκή της χώρας του σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ επιθυμητός σε κανένα σημείο του κόσμου.

Στην περιοχή μας εξελίσσεται μία πολύ δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Η Μέση Ανατολή είναι μία μπαρουταποθήκη που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ταυτόχρονα όμως, παίζεται και μια παρτίδα σκάκι με απρόβλεπτες ισορροπίες και αποτελέσματα. Τα πάντα ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σχοινί και η προσοχή ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένη σε αυτό το σημείο της γης. Το ποιο θα είναι το αύριο που θα ξημερώσει δεν μπορεί κανένας με βεβαιότητα να πει.

Το σίγουρο είναι ότι η μετά την 7η Οκτωβρίου κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή δεν είναι η ίδια. Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς πυροδότησε την αντίδραση του Ισραήλ και η ιστορία εξελίσσεται πλέον με τρόπο που προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία υπό τον φόβο μιας γενικευμένης σύρραξης με την εμπλοκή του Ιράν σε ένα πόλεμο με τον Ισραήλ.

Με το σκηνικό αυτό να βρίσκεται σε εξέλιξη, η περιοχή γίνεται το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Θα μπορούσε η Κύπρος να παραμένει παντελώς αμέτοχος σε αυτήν την κατάσταση πραγμάτων; Και πώς ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό ως η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στην περιοχή; Θα έκλεινε όλες τις πόρτες και τα λιμάνια της; Δεν θα συζητούμε με κανένα για τα όσα συμβαίνουν και δεν θα έδειχνε προθυμία συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Βρετανία, ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ποιος άραγε θα ήταν ο ρόλος μας ως κράτους της περιοχής που θέλει να αναδείξει την γεωπολιτική του σημασία;

Επιπλέον, ποιος θα μπορούσε να ήταν ο προσανατολισμός μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η εξωτερική της πολιτική είναι μονόδρομος και πρέπει να είναι ξεκάθαρη πέραν από ιδεολογικές ή άλλες αγκυλώσεις. Η χώρα κοιτάζει και πορεύεται προς τη δύση. Η εξωτερική πολιτική άλλων εποχών έχουμε δει που μας έχει οδηγήσει.

Η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί σε «παίχτη» της περιοχής προβάλλοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με την κρίση στην περιοχή μας.

Το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί σε γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης είναι το πιο σημαντικό και δηλώνει τη σημασία του στρατηγικού ρόλου της χώρας μας. Η Κύπρος θεωρείται πλέον ως ασφαλής και αξιόπιστη για να αναλάβει την ευθύνη να γίνει η γέφυρα μεταφοράς των πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη στις χώρες τους.

Με την εφαρμογή του σχεδίου Εστία, εκτιμάστε ότι θα φτάσουν στην Κύπρο γύρω στις 100 χιλιάδες άτομα. Πολίτες οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες και θα μεταφερθούν στην χώρα μας για ένα χρονικό διάστημα μερικών ωρών, μέχρι την μεταφορά τους στη χώρα τους. Αυτό τι σημαίνει;

Η Κύπρος μέσα από αυτή την κρίση, αναδεικνύεται ως χώρα που μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της δύσης και της Μέσης Ανατολής. Αυτό δεν συνεπάγεται συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις και δεν συνιστά εμπλοκή σε πόλεμο. Αντίθετα, με την προσοχή του πλανήτη να είναι στραμμένη στην περιοχή και με την παγκόσμια διπλωματική κοινότητα να βρίσκεται σε εγρήγορση, η Κύπρος γίνεται μέρος της εξίσωσης ως θετικός πρωταγωνιστής στην κρίση. Ως χώρα η οποία διατηρώντας καλές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής και ως αξιόπιστος πλέον σύμμαχος της δύσης,  μπορεί να συνδράμει στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις μεταφοράς πολιτών. Αυτή είναι η ουσία της όλης ιστορίας και τίποτε άλλο.

Φιλελεύθερος