Η καλπάζουσα διαφθορά διασύρει ξανά την Κύπρο! Ποιοι να λογοδοτήσουν για μεγατονικά σκάνδαλα;

Η καλπάζουσα διαφθορά διασύρει ξανά την Κύπρο! Ποιοι να λογοδοτήσουν για μεγατονικά σκάνδαλα;

Οι ένοχοι των mega-σκανδάλων είναι σε πολλά επίπεδα: Πολιτικά, πολιτειακά, κομματικά, οικονομικά, επιχειρηματικά, δικηγορικά. Είναι πασίγνωστοι! Έχουν ονόματα και διευθύνσεις! Όσον αφορά, τουλάχιστον, το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, υπάρχει μια βάσιμη ελπίδα ότι οι ένοχοι θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού την έρευνα ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία!

ΗΚυπριακή Δημοκρατία και οι Κύπριοι δεν πρόκειται να ησυχάσουν αν δεν τερματιστεί διά ροπάλου η ατιμωρησία, η οποία συντρίβει το κράτος δικαίου. Η διαχρονική ατιμωρησία αιμοδοτεί το θράσος των λυμεώνων, που εκβιάζουν την ανοχή, η οποία καταλήγει στη γνωστή κυπριακή νοοτροπία, «κρύψε να περάσουμε»! Όμως, κρύβονται οι απάτες; Κρύβεται η λεηλασία του κράτους; Κρύβονται οι διεφθαρμένοι; Και πόσο ακόμα οι Κύπριοι να αντέξουν τη βρόμα και τη δυσωδία, τη σαπίλα και τη σαπρία, που αναδίδεται χρόνια τώρα δηλητηριώδης από σκάνδαλα μεγατόνων, διαρπαγή και λαμογιά, ατασθαλίες, λεηλασίες, ασωτίες πολιτικών, κυβερνώντων και δημοσίων λειτουργών; Όλα ατιμώρητα, ακαταδίωκτα, ανέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία! Λογικά, οι Κύπριοι κάθε μέρα έπρεπε να διαδηλώνουν στους δρόμους και να απαιτούν κάθαρση, τιμωρία, φυλάκιση των αρπάγων του δημόσιου πλούτου.

Στη μακαρία, δήθεν ευρωπαϊκή Κύπρο, τέτοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν… οργανώνονται. Είμαστε η τελευταία αφρικανική χώρα της Ευρώπης! Στην υπανάπτυκτη, όμως, και φτωχή Μπανγκλαντές, πρόσφατα οργανώθηκαν οργισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη διαφθορά στην Αστυνομία. Σκοτώθηκαν δεκάδες και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Στην ευρωπαϊκή Κύπρο, ούτε διαδηλώσεις, ούτε διαμαρτυρίες, ούτε οργίλες απαιτήσεις για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη πολιτικά λαμόγια, που κατασπαράζουν τον τόπο. Όλα ήρεμα, πλην κάποιων δηλώσεων από κομματικούς ηγέτες, που ζητούν να λάμψει η αλήθεια.

Μα, η αλήθεια είναι μπροστά τους και σε όλον τον κυπριακό λαό: Η προηγούμενη Κυβέρνηση προικοδότησε τον νυν Πρόεδρο Χριστοδουλίδη (άριστο μαθητή του Ν. Αναστασιάδη και άξιο συνεχιστή της πολιτικής του) με σκανδαλώδεις υποθέσεις μεγατονικών διαστάσεων, που διασύρουν ξανά την Κύπρο και την εκθέτουν διεθνώς. Να επισημάνουμε, π.χ., το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, του οποίου το κόστος, με το πλοίο αποϋγροποίησης, ξεπερνά τα 700 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με Υπουργό Ενέργειας τον Γ. Λακκοτρύπη και Υπουργό Οικονομικών τον Χ. Γεωργιάδη (νυν αν. Πρόεδρο του ΔΗΣΥ), αποφάσισε το 2019 να αναθέσει σε κινεζική εταιρεία την κατασκευή του τερματικού και του πλοίου «Προμηθέας». Στην κατακύρωση της μοναδικής προσφοράς επέμενε και ο τότε διευθυντής της ΔΕΦΑ, Σ. Κασσιανίδης.

Το έργο έπρεπε ήδη να παραδοθεί και το τερματικό να λειτουργεί, ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Κύπριο καταναλωτή. Αμ, δε! Οι Κινέζοι κατήγγειλαν τη σύμβαση και αποχώρησαν και το έργο τινάχτηκε στον αέρα. Όπως και τα 700 εκ. ή και περισσότερα, αφού θα ακολουθήσουν δικαστικοί αγώνες. Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδ. Μιχαηλίδης, ναι, αυτός που τώρα διώκεται από τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα (διορισθέντες υπό του Ν. Αναστασιάδη), για κατ’ ισχυρισμόν «ανάρμοστη συμπεριφορά», είχε κατ’ επανάληψιν προειδοποιήσει έντονα τον Αναστασιάδη να μην προχωρήσει με τους Κινέζους, διότι υπήρχαν παράνομες αποφάσεις και αξιολογήσεις από τη ΔΕΦΑ (Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου). Δεν εισακούστηκε!

Τώρα αναμένονται ραγδαίες και ελπίζουμε καταλυτικές εξελίξεις. Τον περ. Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕΡΡΟ) άρχισε έρευνα σε βάθος για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, απάτης και διαφθοράς. Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απέκρυψε την έρευνα με το κωμικό επιχείρημα ότι δεν ήθελε να… παρέμβει στις διεξαγόμενες έρευνες. Και το κερασάκι (όχι το τελευταίο…) στην τούρτα αυτού του πρωτοφανούς σκανδάλου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία την επιστροφή 68,6 εκ. ευρώ, που της χορηγήθηκαν για την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό. Πλήρης διασυρμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εμφανίζεται ξανά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο ως μια από τις διεφθαρμένες χώρες της Ένωσης.

Να υπενθυμίσουμε το μέγα σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια και τα δισεκατομμύρια που κατασπαράχθηκαν από πολιτικούς, οικονομικούς, επιχειρηματικούς και νομικούς λυμεώνες. Ήταν από τις… κορωνίδες της διεφθαρμένης διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο τέως Πρόεδρος άφησε γερή… προίκα στον μαθητή του, Ν. Χριστοδουλίδη: Πέραν του τερματικού του Βασιλικού, είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω του Ισραήλ. Το έργο, ύψους πέραν του 1,5 δισεκ. ευρώ, οδηγείται και αυτό σε κατάρρευση. Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023, ο Ν. Αναστασιάδης πανηγύριζε, για να αποδειχθεί σήμερα ότι είναι μία άκρως προβληματική επιχείρηση, με προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών.

Δεν είναι μόνο η ηλεκτρική διασύνδεση, αναγκαία και επιβαλλόμενη μεν, αλλά αποδείχτηκε μια επικοινωνιακή φούσκα και απάτη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Είναι και η περίπτωση της ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας, ένα mega-project, όπως διθυραμβικά διαφημίστηκε από την εταιρεία και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ. Τον περ. Μάιο, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ανακοίνωσε τον τερματισμό της συμφωνίας με την Kition Ocean Holdings. Να συμπληρώσουμε σε αυτά τα σκανδαλώδη και δυσώδη, και την περίπτωση του Ακάμα, τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλεως, την αντι-drone ασπίδα ευαίσθητων τομέων, κλπ. Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη κληρονόμησε κυριολεκτικά μια πρωτοφανή βορβορώδη προίκα από την προηγούμενη Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Καλείται και οφείλει να την αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και άτεγκτη επιμονή. Δεν έχει άλλη επιλογή. Η μόνη ασπίδα και το ισχυρότερο όπλο της είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία αλλά διά της καταδίωξης και προσαγωγής ενώπιον της Δικαιοσύνης όλων όσοι λεηλάτησαν τον τόπο, δι’ αποφάσεων, παραλείψεων, ύποπτων διαδικασιών και συναγελασμών με οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Ο Ν. Χριστοδουλίδης θα τολμήσει να υλοποιήσει όσα καθημερινά διακηρύσσει; Θα είναι «απόλυτα ειλικρινής» προς τους πολίτες και θα καθαρίσει τον στάβλο που του κληρονόμησε ο Αναστασιάδης;

Οι ένοχοι των mega-σκανδάλων, που συνιστούν αφόρητη λεηλασία του κυπριακού κράτους, είναι σε πολλά επίπεδα: Πολιτικά, πολιτειακά, κομματικά, οικονομικά, επιχειρηματικά, δικηγορικά. Είναι πασίγνωστοι! Έχουν ονόματα και διευθύνσεις! Όσον αφορά, τουλάχιστον, το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, υπάρχει μία βάσιμη ελπίδα ότι οι ένοχοι θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού την έρευνα ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία! Και θα εισπράξουν ανθ’ ων έπραξαν.

Η διαφθορά στην Κύπρο είναι πυώδης και δυσώδης γάγγραινα, που κατατρώγει κάθε ζείδωρη ικμάδα ανάπτυξης κα προκοπής του τόπου. Όταν ο Γ. Βασιλείου ανήλθε στην προεδρία, είχε υποσχεθεί να καταστήσει την Κύπρο, «Σιγκαπούρη της Μεσογείου». Θα μπορούσε να γίνει και να είναι υπόδειγμα σοβαρού κράτους, εύρωστης και αξιοκρατικής διοίκησης και πρότυπο ανάπτυξης. Γιατί δεν το πέτυχε; Διότι η Κύπρος υποφέρει από τη μάστιγα της κομματοκρατίας, συνθλίβεται από την αναξιοκρατία και αχρηστοκρατία και παραλύει από την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου εξαιτίας ανίκανων και ιδιοτελών κυβερνώντων. Χωρίς επαναστατικές, σωτήριες, καθαρτικές αντιδράσεις από τους πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube