Ευρωπαϊκή Ένωση , Ινδία 22 Αυγούστου 2024

Η Ινδία και η ΕΕ θα φιλοξενήσουν συνέδριο για τις αναδυόμενες απειλές στη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση

Η Ινδία και η ΕΕ θα φιλοξενήσουν συνέδριο για τις αναδυόμενες απειλές στη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση

Η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φιλοξενήσουν μια περιφερειακή διάσκεψη για να συζητήσουν τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες απειλές της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης και να βρουν τρόπους για την από κοινού αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης διαδικτυακών χώρων από εξτρεμιστές και τρομοκράτες δρώντες στις 21 Αυγούστου -22.

Η διήμερη Διάσκεψη ΕΕ-Ινδίας Track 1.5 στο Νέο Δελχί θα συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκό κόσμο και αξιωματούχους επιβολής του νόμου από τη Νότια Ασία (Ινδία, Μπαγκλαντές, Μαλδίβες και Σρι Λάνκα) και την Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά ψηφιακό εξτρεμισμό.

Σε ένα δελτίο τύπου, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ινδία δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σε συνεργασία με τον διοργανωτή εταίρο Παγκόσμιο Αντιτρομοκρατικό Συμβούλιο (GCTC) και το Υπουργείο Εξωτερικών, θα φιλοξενήσει μια κρίσιμη περιφερειακή διάσκεψη στις 21 Αυγούστου- 22, για να συζητήσουμε τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες απειλές στη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση και να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την εκμετάλλευση των διαδικτυακών χώρων από εξτρεμιστές και τρομοκράτες».

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η διάσκεψη στοχεύει στην ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών διαλόγων και εταιρικών σχέσεων στην περιοχή, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία προβλέπει μια βαθύτερη και ισχυρότερη δέσμευση με εταίρους που μοιράζονται κοινούς στόχους και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.

Σε ένα δελτίο τύπου, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ινδία δήλωσε: «Τα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση στρατηγικών για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων που θέτει η διασταύρωση της τεχνολογίας με την τρομοκρατία, ενώ ταυτοποιούνται πιθανοί τομείς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ, της Ινδίας και της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση της βίας. εξτρεμισμός στην ψηφιακή σφαίρα».

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας σειράς συνεχιζόμενων αντιτρομοκρατικών δεσμεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας, βασιζόμενη σε πρόσφατες δραστηριότητες στη χώρα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου της ΕΕ Enhancing Security Cooperation In and With Asia (ESIWA), το οποίο στο παρελθόν περιλάμβανε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με drone, κυβερνοασφάλεια, παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση και ειρήνη και ασφάλεια στις γυναίκες, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Για το συνέδριο, η ινδική πλευρά θα συγκεντρώσει ανώτερους αξιωματούχους και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και στρατηγικών μελετών από ιδρύματα όπως το Υπουργείο Εξωτερικών (MEA), το Υπουργείο Άμυνας, ο Ινδικός Στρατός και η Ινδική Αστυνομία, για να αναφέρουμε μερικά.

Στο δελτίο τύπου, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ινδία δήλωσε: «Στο πνεύμα της #TeamEurope, μια διαφορετική ομάδα κορυφαίων επαγγελματιών ασφαλείας από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, Εσθονία, Ισπανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία , Γαλλία και Ρουμανία), και βασικοί φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (Europol) θα ενωθούν για να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή από ομοτίμους».

Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ινδία, Herve Delphin, τόνισε ότι η ανταλλαγή γνώσεων, εμπειρίας και τεχνογνωσίας μεταξύ φίλων και εταίρων είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο Ντελφίν είπε: «Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα και έχει βρει με τις διαδικτυακές ψηφιακές δραστηριότητες ένα νέο πεδίο διάδοσης. Η ανταλλαγή γνώσεων, εμπειρίας και τεχνογνωσίας μεταξύ φίλων και συνεργατών είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σωστή ισορροπία μεταξύ των μέτρων ασφαλείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

«Ως δύο από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου και παράγοντες παγκόσμιας ασφάλειας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε αυτό το βασικό συνέδριο μαζί με την Ινδία, με την οποία έχουμε έναν ισχυρό συνεχή αντιτρομοκρατικό διάλογο και συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο Herve Delphin σημείωσε ότι η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στη ρύθμιση των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των παρόχων διαδικτύου με ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε περαιτέρω, «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, τα ρυθμιστικά πλαίσια και τους μηχανισμούς επιβολής. Μέσω της συνεργασίας με την Ινδία και τις χώρες της περιοχής, μπορούμε να ενισχύσουμε τη συλλογική μας ικανότητα για την καταπολέμηση των διεθνικών τρομοκρατικών δικτύων, να μοιραστούμε βέλτιστες πρακτικές στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών και να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού.»

Ο KD Dewal, Κοινός Γραμματέας (Αντιτρομοκρατική), Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι η Ινδία έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην τρομοκρατία και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ινδίας να συνεργαστεί ως συνεργαζόμενος εταίρος στην αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα της εμπειρίας της με τη διασυνοριακή τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «διπλά πρότυπα» στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Dewal δήλωσε: «Η Ινδία έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην τρομοκρατία και είναι έτοιμη να συμμετάσχει ως συνεργαζόμενος εταίρος για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων της τρομοκρατίας, ειδικά δεδομένων των εμπειριών της με τη διασυνοριακή τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Είναι σημαντικό να επιστρατεύσουμε την πολιτική βούληση για να καταπολεμήσουμε χωρίς δισταγμό την τρομοκρατία, να μην επιτρέψουμε να δικαιολογηθεί η τρομοκρατία ή να δοξαστούν οι τρομοκράτες. Δεν πρέπει να έχουμε διπλά μέτρα και μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Η πρόσφατη συνάντηση της Κοινής Ομάδας Εργασίας Ινδίας-ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν μια ευκαιρία να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτό το σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας. Η ΕΕ και η Ινδία καταδίκασαν σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά της τρομοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν ότι η συνεργασία σε πολυμερή φόρουμ όπως ο ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Αντιτρομοκρατία (GCTF) παραμένει ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ και η Ινδία πραγματοποίησαν το πρώτο τους κοινό εργαστήριο για το περιεχόμενο της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο, με βάση τον Αντιτρομοκρατικό Διάλογο που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020. Αυτό το διαδικτυακό εργαστήριο ασχολήθηκε με το πιεστικό ζήτημα της τρομοκρατικής εκμετάλλευσης του διαδικτύου διερευνώντας παράλληλα καινοτόμες εκστρατείες πρόληψης και παρεμβάσεις, στο δελτίο τύπου.

Έκτοτε, ο Αντιτρομοκρατικός Διάλογος ΕΕ-Ινδίας συνέχισε να δίνει προτεραιότητα στη ρύθμιση του Τρομοκρατικού Περιεχομένου στο Διαδίκτυο, αναδεικνύοντάς τον σε μία από τις δύο κύριες προτεραιότητες κατά τη συζήτηση του Μαρτίου 2022.

Αυτό το κρίσιμο θέμα επανεξετάστηκε και διερευνήθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια του αντιτρομοκρατικού διαλόγου της ΕΕ για την Ινδία το 2024, καταδεικνύοντας την κοινή δέσμευση και των δύο περιοχών για την αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης απειλής, δήλωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ινδία σε δελτίο τύπου.

Συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Αντιτρομοκρατικό Συμβούλιο (GCTC) είναι μια εγγεγραμμένη μη κερδοσκοπική διεθνής δεξαμενή σκέψης που ιδρύθηκε από άτομα με δημόσια πνεύματα για να αφυπνίσει περαιτέρω ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος και παγκόσμιας συνείδησης σχετικά με την τρομοκρατία ως απειλή για την ανθρωπότητα, την ανθρώπινη ασφάλεια κ.λπ. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube