Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδος, η Τουρκία και το γεωπολιτικό “αγκάθι”

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδος, η Τουρκία και το γεωπολιτικό “αγκάθι”

Παραπέμφθηκαν στα τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Σε νέα τηλεδιάσκεψη μέχρι τα τέλη του Αυγούστου μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (Κομισιόν, ΑΔΜΗΕ, αρμόδια υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου) παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, το επόμενο διάστημα αναμένεται απόφαση από την ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) στη βάση των νέων στοιχείων που κατέθεσε ενώπιον Αρχής η πλευρά του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού ήδη έγιναν έρευνες βυθού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά με το Κύπριο υπουργό να υπογραμμίζει πως αν καταδειχθεί ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, τότε δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο εγκαταλειφθεί.

Στην περίπτωση αυτή δε, ο υπ. Ενέργειας της Κύπρου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βρει άλλον Φορέα Υλοποίησης του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακά ΜΜΕ, σε “αγκάθι” για την ολοκλήρωση του έργου εξελίσσεται το γεωπολιτικό ρίσκο που θέτει η Τουρκία και συγκεκριμένα η ανάληψη της ευθύνης αν το έργο διακοπεί λόγω ενεργειών της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να μην έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στον όρο του ΑΔΜΗΕ να μην υποστεί ο ίδιος οικονομική επιβάρυνση αν η διασύνδεση ακυρωθεί από τουρκικές παρεμβάσεις, την ώρα που το λεκτικό της ΡΑΕΚ αναφέρει σε περυσινή της απόφαση ότι “ενδέχεται” να επιτραπεί να ανακτηθούν από τον φορέα υλοποίησης οι δαπάνες που θα έχουν μέχρι τότε γίνει σε περίπτωση που το έργο διακοπεί, χωρίς να ευθύνεται η εταιρεία.

Όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος Κύπρου”, εφόσον η κυπριακή κυβέρνηση δεσμευτεί ότι οι επενδυτές δεν πρόκειται να χάσουν λεφτά για την όποια γεωπολιτική εμπλοκή στο θέμα της διασύνδεσης, τότε η ΡΑΕΚ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα τροποποιήσει τη σχετική παράγραφο στη ρυθμιστική της απόφαση, αφαιρώντας το επίμαχο “ενδέχεται” και αντικαθιστώντας το με μια ξεκάθαρη δήλωση ότι ο φορέας υλοποίησης θα ανακτήσει όλα του τα έξοδα.

Αντίστοιχα, όμως, ο ΑΔΜΗΕ όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένεται να δεχθούν να διατηρηθεί μία διατύπωση που παραχωρεί στη ΡΑΕΚ τη διακριτική ευχέρεια να μην επιτρέψει ανάκτηση δαπανών για τους επενδυτές.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube