REAL TIME |

Αλβανία , Βόρειος Ήπειρος 13 Αυγούστου 2024

Η Χιμάρα πνίγηκε σε μια πισίνα στις Σπέτσες…

Η Χιμάρα πνίγηκε σε μια πισίνα στις Σπέτσες…

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά απέτυχε να συνεγείρει «φίλους και συμμάχους», να χρησιμοποιήσει το ειδικό της βάρος ως μέλος της Ε.Ε., τις «άριστες σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» κι όλα αυτά τα τσιτάτα που χρησιμοποιεί κατά καιρούς το διορισμένο ελληνόφωνο σύστημα διοίκησης για να μας πείσει ότι εργάζεται για το καλό του ελληνισμού νυχθημερόν.

Θα μπορούσε να είναι απλά ένα κακόγουστο αστείο, ένας ασύνδετος τίτλος. Δύστυχώς για τον Ελληνισμό όμως, την ώρα που παιζόταν οι τελευταίες πράξεις στην παρωδία υφαρπαγής του Δήμου Χιμάρας από τον Έντι Ράμα, η ελληνική Κυβέρνηση άφηνε διαρροές σε κεντρικό αθηναϊκό μέσο ενημέρωσης για την καθ’όλα παράνομη και απαξιωτική συμπεριφορά του Αρχηγού της Αξ/κής Αντιπολίτευσης να κατασκευάσει πισίνα σε οικισμό που δεν επιτρέπεται. Κι όσο κι αν «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», η θεματολογία ή ο αποπροσανατολισμός που επιλέγει μια Κυβέρνηση ώστε να κατευθύνει την ενημέρωση στις μάζες, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή.

Ως τέτοια λοιπόν συνειδητή πολιτική επιλογή μπορεί να χαρακτηριστεί και η απουσία της ελληνικής Πολιτείας από τα τεκτενόμενα στη Β. Ήπειρο –και ειδικά στη Χιμάρα-, μετά την σύλληψη του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου Μπελέρη στις 12 Μαίου 2023. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Στις 14 Μαΐου 2023 οι Χιμαριώτες, όπως όλοι οι κάτοικοι της Αλβανίας καλούνταν να εκλεξουν τους τοπικούς τους άρχοντες. Παρά τις μεθοδεύσεις που στόχευαν στην εκλογή φίλα προσκείμενου Δημάρχου στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την αλβανοποίηση όσων ελληνικών περιουσιών –φιλέτων είχαν βάλει στο μάτι οι μαφιόζοι συνεργάτες του στο παραλιακό μέτωπο της Χιμάρας (μεταξύ αυτών και ο σύζυγος της τότε Υπουργού Εξωτερικών του Ράμα), φαινόταν ότι ο υποψήφιος της μειονοτικής «Ομόνοιας» Φρέντυ Μπελέρης θα κέρδιζε τον Δήμο.

Δύο ημέρες λοιπόν πριν τις εκλογές, στις 12 Μαΐου, ο Μπελέρης συλλαμβάνεται με την κατηγορία δωροδοκίας για εξαγορά ψήφων. Οι εκλογές της Κυριακής 14 Μαΐου 2023, τον βρίσκουν φυλακισμένο, αλλά νικητή με διαφορά 19 ψήφων από τον εκλεκτό του συστήματος Ράμα. Ο ελληνισμός έδειξε αντανακλαστικά και παρ’ότι η προσωπικότητα Μπελέρη είναι για κάποιους αμφιλεγόμενη, υπερίσχυσε η συνειδητοποίηση του τι μέλει γενέσθαι με τις ελληνικές περιουσίες αν εκλεγόταν ο υποψήφιος του Ράμα. Προσωπικά γνωρίζω περιπτώσεις ομογενών οι οποίοι ταξίδεψαν να ψηφίσουν υπό απαγορευτικές συνθήκες για αυτούς, μόνο και μόνο για να μη λείψει η ψήφος τους. Στους μήνες που ακολούθησαν, ο Δήμαρχος Μπελέρης παρέμεινε προφυλακισμένος άνευ δίκης, δεν του επετράπη να ορκιστεί, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του έπειτα από μια στημμένη και άνευ αντικειμενικών αποδεικτικών στοιχείων καταδίκη και η αλβανική Κυβέρνηση διόρισε προσωρινή Δήμαρχο την Μπλερίνα Μπάλα, η οποία προφανώς υπό το βάρος του σκανδάλου που συνιστούσε η στημένη σύλληψη και καταδίκη Μπελέρη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 5 Ιουνίου 2024. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ωστόσο, καθαίρεσε και την Υπουργό Εξωτερικών του σε αυτό το διάστημα, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για το σύζυγό της και τη «μαφία των φιλέτων», παραδεχόμενος ουσιαστικά, το σχέδιο που εξυφαίνεται με στόχο την περιουσία της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα. Στο μεταξύ ο Φρ. Μπελέρης επιλέχθηκε από την κυβερνητική παράταξη στην Ελλάδα ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής και εκλέχθηκε εύκολα στα έδρανα των Βρυξελλών, παρ’ότι ήταν φυλακισμένος.

Αυτό ήταν και το μόνο επιτυχημένο βήμα που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση στην υπόθεση και μάλιστα με ένα κάποιο… κομματικό όφελος για την ίδια. Διότι κατά τα άλλα όλες οι προσπάθειες για μια δίκαιη δίκη, για άδεια ορκομωσίας του εκλεγμένου Δημάρχου ή για ευρωπαϊκή πίεση που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση Μπελέρη κατά τη μακρόχρονη προφυλάκιση, έπεσαν στο κενό. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά απέτυχε να συνεγείρει «φίλους και συμμάχους», να χρησιμοποιήσει το ειδικό της βάρος ως μέλος της Ε.Ε., τις «άριστες σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» κι όλα αυτά τα τσιτάτα που χρησιμοποιεί κατά καιρούς το διορισμένο ελληνόφωνο σύστημα διοίκησης για να μας πείσει ότι εργάζεται για το καλό του ελληνισμού νυχθημερόν. Και ήταν τέτοια η αποτυχία του ελληνόφωνου αυτού συστήματος να καταφέρει το οτιδήποτε στην υπόθεση, που ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού κι όχι ουσίας, δέχτηκε χαστούκι, υποδεχόμενο «για ιδιωτική επίσκεψη» τον «φίλο» (σύμφωνα με τον ίδιο τον Ράμα) του κ. Μητσοτάκη, Έντι Ράμα μέσα στην Αθήνα στην επέτειο ακριβώς ενός έτους από τη σύλληψη του Φρ. Μπελέρη για ομιλία με θέμα τις εκλογές του…2025 στην Αλβανία. Πιθανότατα φίλους να έκανε του δύο Πρωθυπουργούς Αλβανίας και Ελλάδος ο Τόνι Μπλερ (ο πρώην Πρωθυπουργος της Βρετανίας αν θυμάστε το ρόλο του στους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999 για το Κοσσυφοπέδιο), ο οποίος φέρεται να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ταυτόχρονα στον Έλληνα και τον Αλβανό Πρωθυπουργό . Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σε επίπεδο ουσίας όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η Χιμάρα πλέον έχει περάσει στα χέρια του καθεστώτος Ράμα με τις επαναληπτικές εκλογές στις 4 Αυγούστου 2024 που έβριθαν παρατυπιών και πειραγμένων εκλογικών καταλόγων, ενώ οι ιδιοκτησίες της ελληνικής μειονότητας στην βορειηπειρωτική ριβιέρα, είναι θέμα χρόνου να υποστούν αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ο ελληνισμός συνεχώς αποδυναμώνεται και για αυτό φταίνε δύο κατά την προσωπική μας άποψη τινά: πρώτον ο ωχαδερφισμός όλων μας στην Ελλάδα που ενισχύεται από την στοχευμένη καταρράκωση της παιδείας και τον εθνικό και θρησκευτικό αποχρωματισμό του Κράτους και δεύτερον το ζοφερό επίπεδο του ελληνικού πολιτικού προσωπικού το οποίο είτε είναι τυφλωμένο από ιδεοληψίες, είτε τελεί αργυρώνητο, είτε απλά είναι ανίκανο, αμόρφωτο, ακατάλληλο να υπηρετήσει το υψηλό λειτούργημα της υπεράσπισης του ελληνισμού. Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένα δράμα δεκαετιών, του οποίου μια πτυχή (από τις πολλές καθημερινές ήττες σε όλα τα επιπεδα) είναι και η «απώλεια» της Χιμάρας. Είναι ευθύνη όλων μας να ελέγξουμε και να αλλάξουμε το ζοφερό αυτό κομματικό σύστημα και το καταστρεπτικό του πολιτικό προσωπικό πριν κάνει κι άλλη ζημιά σε όλους.

Αναστάσιος Κοπανίδης
Διδάκτωρ Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube