REAL TIME |

Ισραήλ 22 Αυγούστου 2024

Γάζα: Υπό κατάρρευση η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Γάζα: Υπό κατάρρευση η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Η έκκληση των ΗΠΑ για επίτευξη συμφωνίας

Η Φατάχ κατηγόρησε το Ισραήλ πως με τη «δολοφονία» του Χαλίλ αλ Μάκντα είχε σκοπό να προκαλέσει «ανάφλεξη στην περιφέρεια».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός απάντησε πώς ο παλαιστίνιος αξιωματούχος «δρούσε για λογαριασμό» του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους, και πως ενεχόταν σε «τρομοκρατικές ενέργειες», καθώς ο Χαλίλ Ελ Μακντά, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Ισραήλ για λαθρεμπόριο όπλων στη Δυτική Όχθη.

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Μπλίνκεν στην Εγγύς Ανατολή

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η 9η περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στην Εγγύς Ανατολή, σε μία ακόμα προσπάθεια να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στον Λίβανο, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους και ο Χαλίλ αλ Μάκντα.

Σε αντίποινα για τα Ισραηλινά πλήγματα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε χθες δέκα επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων, τόσο στο βόρειο Ισραήλ όσο και στο κατεχόμενο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, με ρουκέτες και drones εφόρμησης.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο» με είτε «αμυντικές» ή «επιθετικές» ενέργειες, διεμήνυσε από την άλλη ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ.

Με αυτό το εκρηκτικό φόντο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την ένατη περιοδεία του στην περιοχή προειδοποιώντας ότι η πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για τη σύναψη συμφωνίας και καλώντας την Χαμάς να συμφωνήσει.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μετέβη στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, διαβεβαίωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, και παρότρυνε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πρόσθεσαν στο σχέδιο τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ, ιδίως τη διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με τον Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο κ. Νετανιάχου ξεκαθαρίζει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα διατηρήσουν σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στενής ζώνης γης κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον εναντιώνεται σε «μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ».

Η Χαμάς αξιώνει να εφαρμοστεί πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν την 31η Μαΐου και το κίνημα διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων· κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακο υπό πολιορκία.

Αναμένεται να διεξαχθούν νέες συνομιλίες εντός της εβδομάδας στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).

Ο κ. Νετανιάχου δεν παύει να λέει πως θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου εξαλειφθεί η Χαμάς.

Για τις ΗΠΑ, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποτραπεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πολλαπλές διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης αμάχων που έχουν εκδοθεί από τον ισραηλινό στρατό σπρώχνουν τους κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου, εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής, σε «ζώνες με υπερπληθυσμό» που είναι «επικίνδυνες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube