REAL TIME |

Εξωτερική Πολιτική 31 Αυγούστου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: Υπάρχει στρέβλωση των γεγονότων για την Κάσο – Παράνομη αξίωση το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Γ. Γεραπετρίτης: Υπάρχει στρέβλωση των γεγονότων για την Κάσο – Παράνομη αξίωση το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

«Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν»

«Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τέθηκαν ζητήματα όπως τα ευρωτουρκικά, τα ελληνοτουρκικά καθώς και το Κυπριακό που βρίσκεται σε φάση πλήρους εξέλιξης» είπε ο κ. Γεραπετρίτης ενώ παράλληλα έγινε και μια προετοιμασία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα γίνει στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τέλη Σεπτεμβρίου.

Για το Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών. Υπάρχει μια κατανόηση ότι τα μέλη πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυπριακή πλευρά έχει μια πολύ δημιουργική στάση» επισήμανε λέγοντας πως αναμένεται να δούμε τη στάση της τουρκικής πλευράς.

«Χωρίς συζήτηση και διάλογο λύση δεν μπορεί να υπάρξει γι’ αυτό είμαστε απολύτως έτοιμοι» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για το θέμα της Κάσο

Όσον αφορά το ζήτημα της Κάσου ο υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια στρέβλωση σε επίπεδο πραγματικών γεγονότων».

«Δεν προέκυψε κρίση και δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένταση που θα προκαλούσε την κρίση αυτή» υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν υπήρξε και «καμία αναγνώριση οποιουδήποτε δικαιώματος ή αξίωσης της τουρκικής πλευράς».

«Ολοκληρώθηκε η έρευνα. Το ερευνητικό πλοίο έκανε 100% το σύνολο της έρευνας το οποίο προβλεπόταν» επισήμανε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται ποτέ να μπουν σε συζήτηση και τα κυριαρχική δικαιώματα θα τα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους».

Για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Αναφερόμενος στη «Γαλάζια πατρίδα» την χαρακτήρισε μια «παράνομη αξίωση της Τουρκίας κατά το διεθνές δίκαιο» και είπε ότι είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση από τη μια μέρα στην άλλη.

«Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι μια παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο αξίωση, την οποία προβάλλει η Τουρκία. Είναι μια βασική θέση η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία πολλά χρόνια εκ μέρους της γείτονος και έχει να κάνει με την αντίληψή της για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη βασική της θέση από τη μία ημέρα στην άλλη. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε αφελείς να πιστεύουμε ότι επειδή καθίσαμε στο τραπέζι, οι βασικές υποκείμενες θέσεις της Τουρκίας θα πάψουν να υφίστανται», τόνισε.

«Το αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε αφενός να πορευόμαστε σε σχέση με τα θετικά, τα οποία μπορούμε να κάνουμε και αφετέρου να μην υπαναχωρούν σε οτιδήποτε σε σχέση με τις αξιώσεις της Τουρκίας. Δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο, να πάμε από το 0 στο 100. Μπορούμε βήμα βήμα να προχωρούμε έτσι ώστε να αναδείξουμε τις παράνομες αυτές αξιώσεις και όταν έρθει η στιγμή να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε επί τη βάσει και μόνο του διεθνούς δικαίου» είπε συγκεκριμένα ο κ.Γεραπτρίτης.

«Η χώρα μας έχει μια στάση συνεπή και αυστηρή απέναντι στην Τουρκία»

Ο κ.Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει μια στάση συνεπή και αυστηρή απέναντι στην Τουρκία και προσέθεσε πως η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση ήταν να προχωρήσει η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αν διαπιστωθεί πως είναι δυνατόν να εισέλθουν οι δυο πλευρές σε πιο σύνθετα ζητήματα που θα εξασφαλίσουν επι μακρόν ηρεμία, να προχωρήσουν.

«Τη γραμμή τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και συλλογικά το υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ. Είναι σαφέστατη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα με σύνεση και επαγγελματισμό προχωράει σε συζήτηση με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε αφελείς. Χτίζουμε βήμα βήμα. Φροντίζουμε έτσι ώστε το πρώτο βήμα να είναι να πάμε σε ήρεμα νερά. Εάν ωριμάσουν οι συνθήκες θα μπούμε και στα πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν πιο μακρά ειρήνη. Συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ αυτής της θέσης» είπε ο κ.Γεραπετρίτης.

Δήλωσε ικανοποιημένος για το πως πήγαν τα πράγματα έως τώρα στα ελληνοτουρκικά, παρέπεμψε στα όσα συνέβαιναν παλαιότερα με το μεταναστευτικό τις παραβιάσεις, και την επιθετική ρητορική, σημειώνοντας ότι σήμερα το μεταναστευτικό δεν είναι μείζον πρόβλημα, ενώ δεν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας.

«Η επιλογή, την οποία κάναμε όταν ανέλαβα με την εντολή του πρωθυπουργού το υπουργείου Εξωτερικών, είναι να προχωρήσουμε σε μία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να δούμε σταδιακά πώς είναι δυνατόν να μπορέσουμε να μπούμε και σε πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν μία επί μακρόν ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή μας. Κάνοντας μία αποτίμηση 13 μήνες μετά την εκκίνηση αυτών των συνομιλιών και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, εγώ αισθάνομαι ικανοποίηση για το πώς έχουν πάει τα πράγματα», υπογράμμισε.

«Θέλω απλώς να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω να θυμηθούμε το μεταναστευτικό. Το ‘15, ‘16 με 1,5 εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες να περνούν το Αιγαίο. Θέλω να θυμηθούμε εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες συντελούνταν με κίνδυνο να υπάρξει θερμό επεισόδιο και βεβαίως να υπάρξουν πολεμικοί κίνδυνοι. Και βεβαίως να θυμηθούμε το τι συνέβαινε σε σχέση με την πολιτική επιθετική ρητορική. Αυτή τη στιγμή, σήμερα που μιλάμε το μεταναστευτικό δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα. Ελέγχεται. Υπάρχει ένας καλός συντονισμός» είπε ο κ.Γεραπετρίτης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πολιτική όσο αφορά τα εθνικά ζητήματα»

Για τα σχόλια της κυρίας Ρένα Δούρου σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν σχολίασε ότι «η κυρία Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας λέει τι θα έκαναν οι ίδιοι» στην περίπτωση αυτή,

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πολιτική όσο αφορά τα εθνικά ζητήματα. Διατείνεται ότι είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να προβάλει κανένα σχέδιο γι΄ αυτό» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Τέλος, αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας συστηματικά παραβιάζει τον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι διεθνές κείμενο που υπερισχύει κάθε διάταξης νόμου. Είπε ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε καθεστώς παραβίασης της συμφωνίας, και η κυβέρνηση ενημερώνει τους εταίρους της στην ΕΕ, ενώ σε όλα τα fora γίνονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται.

Είπε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και σημείωσε ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες κατά το διεθνές δίκαιο να υποχρεώσουμε σε συμμόρφωση τη Βόρεια Μακεδονία. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αλλά δεν θα ανεχθούμε την επιλεκτική συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. “Το ίδιο ισχύει και για τη Αλβανία” κατέληξε.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube