Ινδία , Κίνα 5 Αυγούστου 2024

Forum For Human Rights: BIMSTEC – Εφιάλτης για το Πεκίνο ο άξονας της Ινδίας στα ανατολικά

Forum For Human Rights: BIMSTEC – Εφιάλτης για το Πεκίνο ο άξονας της Ινδίας στα ανατολικά

Το BIMSTEC είναι ένας άξονας προς την Ανατολή, ο οποίος συγκεντρώνει και προβάλλει την επιρροή της Ινδίας στον Κόλπο της Βεγγάλης. Θα καταστήσει το Νέο Δελχί κεντρικό παράγοντα στο εμπόριο και τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Ευρώπης, της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο άξονας της Ινδίας προς την Ανατολή κρατά το Πεκίνο ξύπνιο τη νύχτα. Εάν η Ινδία συνεχίσει την αδυσώπητη εστίασή της στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) στα δυτικά και στο BIMSTEC στην Ανατολή, θα αντιμετωπίσει την Κίνα στο δικό της παιχνίδι, το εμπόριο. Προς το παρόν, οι προσπάθειες και η στρατηγική του Νέου Δελχί φαίνονται αμείλικτες.

Η Πρωτοβουλία στον Κόλπο της Βεγγάλης για Πολυτομεακή Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (BIMSTEC) λειτουργεί από το 1997, ωστόσο από τότε που ο χάρτης της τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. S. Jaishankar φιλοξένησε μια δεύτερη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών τον Ιούλιο και στις 26 Ιουλίου, οι αρχηγοί ασφαλείας της BIMSTEC συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ Naypyitaw όπου η Ινδία εκπροσωπήθηκε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ajit Doval.

Η Ινδία ολοκληρώνει τα σχέδια για την πρώτη Επιχειρηματική Σύνοδο Κορυφής BIMSTEC που θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Αυγούστου στο Νέο Δελχί, παρά την προεδρία που ασκεί η Ταϊλάνδη. Υπουργοί Εμπορίου από τις επτά χώρες μέλη της BIMSTEC, συμπεριλαμβανομένης της Μιανμάρ, είναι πιθανό να παραστούν στη σύνοδο κορυφής

Αναμένεται ότι η σύνοδος κορυφής θα φιλοξενήσει πάνω από εκατό αντιπροσώπους από την κυβέρνηση, τη βιομηχανία, τις δεξαμενές σκέψης και τα εμπορικά επιμελητήρια. Η επιχειρηματική σύνοδος θα επιδιώξει ευρύτερη δέσμευση για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών BIMSTEC (ΣΕΣ), η οποία έχει σημειώσει αργή πρόοδο από τότε που υπογράφηκε στις αρχές του 2004. Μέχρι στιγμής, στους είκοσι γύρους συνομιλιών που διεξήχθη από την Επιτροπή Εμπορικών Διαπραγματεύσεων (TNC), έχει σημειωθεί πρόοδος αργός. Η επιχειρηματική σύνοδος κορυφής θα επιχειρήσει να εξορθολογίσει τις τελωνειακές διαδικασίες μεταξύ των χωρών BIMSTEC, να συντονίσει τα Εμπορικά Επιμελητήρια και να δώσει κίνητρα στο εμπόριο. 

Μια έκτη σύνοδος κορυφής BIMSTEC έχει προγραμματιστεί στην Ταϊλάνδη για τον Σεπτέμβριο με τον πρωθυπουργό Μόντι να έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. Στη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν τη Συμφωνία BIMSTEC για τη Συνεργασία Θαλάσσιων Μεταφορών για τη βελτίωση της περιφερειακής συνδεσιμότητας — θεμελιώδης στόχος αυτού του νέου περιφερειακού οργανισμού. 

Παρά αυτόν τον ενθουσιασμό στα ανατολικά, η βία στη Μιανμάρ είναι ορατή στο βάθος. Η Μιανμάρ, ένα από τα επτά κράτη μέλη της BIMSTEC, έχει εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο από το πραξικόπημα του 2021. Ο καταστατικός χάρτης της BIMSTEC επιτρέπει στην ομάδα να στοχεύει το διακρατικό έγκλημα. Η Ινδία ηγείται του κλάδου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το διακρατικό έγκλημα, τη διαχείριση καταστροφών και την ενέργεια στον όμιλο. Η βία στη Μιανμάρ έχει άμεσο αντίκτυπο στη διακίνηση ανθρώπων στο γειτονικό Μπαγκλαντές, καθώς και στο περιφερειακό εμπόριο ναρκωτικών και την ασφάλεια, επιτρέποντας ενδεχομένως στα μέλη της ομάδας να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα – κάτι που σχεδιάζει να κάνει η Ινδία. Η βία στη Μιανμάρ έχει ήδη επιβραδύνει έργα όπως ο αυτοκινητόδρομος Ινδίας-Μυανμάρ-Ταϊλάνδης και προκαλεί ανησυχία στις ινδικές επενδύσεις στη χώρα, όπως το λιμάνι Sitwee. 

Το BIMSTEC είναι ένας άξονας προς την Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Δρ. S.Jaishankar συμμετείχε επίσης στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της 14ης Συνόδου Κορυφής Ανατολικής Ασίας που διοργανώθηκε στο Vientiane, Λάο PDR. Ο Σύνδεσμος Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συν έξι μορφής διάσκεψη επέτρεψε επίσης στους Υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN να συναντηθούν με τον Ινδό ομόλογό τους ως ομάδα καθώς και σε μεμονωμένες διμερείς συναντήσεις. Αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της εταιρικής τους σχέσης και υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Ινδίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες της ASEAN, ενώ υποστηρίζει την κεντρική θέση της ASEAN στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Η σχέση μεταξύ Ινδίας και ASEAN είναι μακροχρόνια, με αιώνες αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο περιοχών. Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτοί οι δεσμοί έχουν εδραιωθεί και ενισχυθεί. Η Στρατηγική Συνεργασία ASEAN-Ινδίας ανοίγει το δρόμο για βαθύτερη ολοκλήρωση στο εμπόριο, την ασφάλεια και τις επενδύσεις, καθώς και για την προώθηση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Ωστόσο, ο «τρόπος ASEAN» έχει συχνά επικριθεί και η αποτυχία του είναι οδυνηρά εμφανής στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει τη βία στη Μιανμάρ. Η Μιανμάρ και η Ταϊλάνδη αποτελούν τις γέφυρες της Ινδίας προς τον ASEAN, τώρα και οι δύο χώρες αποτελούν στενό μέρος του BIMSTEC επίσης. Η σύνοδος κορυφής στην Ταϊλάνδη τον Σεπτέμβριο μπορεί να προσφέρει στην Ινδία την ευκαιρία να μεσολαβήσει για μια λύση μεταξύ Μπαγκλαντές και Μιανμάρ για το προσφυγικό ζήτημα των Ροχίνγκια. Το BIMSTEC συγκεντρώνει και προβάλλει την επιρροή της Ινδίας στον Κόλπο της Βεγγάλης. Με την πρόσφατη αποτυχημένη επίσκεψη του Σέιχ Χασίνα, Πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, στην Κίνα και τη βία στο Μπαγκλαντές που φαίνεται να έχει καταληφθεί από τους ισλαμιστές, το BIMSTEC μπορεί να είναι ο πυλώνας που καθιερώνει την ηγεσία της Ινδίας στον Κόλπο της Βεγγάλης και τη Νοτιοανατολική Ασία. Το BIMSTEC μπορεί να πετύχει εκεί όπου η ASEAN έχει αποτύχει.

Ενώ ο Ιούλιος τελείωσε με τη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών στο Τόκιο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία να ανανεώνουν και να ενισχύουν τη δέσμευσή τους για έναν Ελεύθερο και Ανοιχτό Ινδικό Ειρηνικό (FOIP), το BIMSTEC είναι ο εμπορικός άξονας της Ινδίας προς τα ανατολικά. Έχει τη δυνατότητα να είναι ο εμπορικός διάδρομος που θα καταστήσει την Ινδία κεντρική στο εμπόριο και τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Ευρώπης, της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το IMEC, το BIMSTEC και το Quad μαζί θα κάνουν την Ινδία το κέντρο του εμπορίου και της ασφάλειας Ευρώπης-Νοτιοανατολικής Ασίας, μειώνοντας τους χρόνους διέλευσης φορτίου και ενέργειας, επιτρέποντας πιο αποτελεσματική συνδεσιμότητα δεδομένων και καλωδίωση.

Ενώ η BIMSTEC περιλαμβάνει την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ, η Ινδία θα πρέπει να σκοπεύει για τα οφέλη της συνδεσιμότητας να φτάσει και στις χώρες ASEAN με τις οποίες υπάρχει ήδη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από το 2010. Καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να προσπαθεί να ειρηνεύσει μια πολεμική και επιθετική Κίνα, η Ινδία είναι απασχολημένη με τη σφυρηλάτηση συμμαχιών προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την Κίνα στην αυλή της σε ξηρά και θάλασσα και το πιο σημαντικό, μέσω του εμπορίου.

Πηγή: ffhr.cz

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube