Η Τουρκία θα λάβει μέρος στην υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) στις 7 Αυγούστου, συμμετέχοντας στη διαδικασία που ξεκίνησε η Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι, στο Κάιρο στις 5 Αυγούστου, «η Άγκυρα θα υποβάλει έναν προετοιμασμένο φάκελο για να υποστηρίξει την παρέμβασή της στην υπόθεση».

Οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν έγιναν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε επίσης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, ο Φιντάν επισκέφθηκε σημαντικές τοποθεσίες, όπως το αεροδρόμιο Ελ Αρίς, όπου αποστέλλεται βοήθεια στη Γάζα, το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τα παλαιστινιακά εδάφη και το κέντρο εφοδιασμού της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η κατάσταση στη Γάζα και η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή ήταν βασικά θέματα στην ατζέντα του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Η περιοδεία του ακολουθεί τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ελ Σίσ στο Κάιρο στις 14 Φεβρουαρίου, κατά την οποία συμφώνησαν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις μετά από μια δεκαετία έντασης.

Οι ηγέτες αποφάσισαν να επαναλάβουν τις δραστηριότητες του στρατηγικού συμβουλίου σε προεδρικό επίπεδο, με κοινό στόχο την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών τους σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπέγραψαν επίσης κοινή δήλωση στην οποία τονίζεται η έναρξη μιας νέας εποχής των δεσμών και η σημασία της βελτίωσης του διμερούς διαλόγου για περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Φιντάν δήλωσε ότι η παρεμπόδιση των προσπαθειών βοήθειας από το Ισραήλ είναι το «πρώτο στάδιο της γενοκτονίας κατά της άλλης πλευράς των συνόρων».

Επιπλέον, ζήτησε «μεγαλύτερες προσπάθειες» για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα χωρίς εμπόδια ή διακοπές και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνει σιωπηλή απέναντι στην «καταπίεση του Ισραήλ».

«Αν δεν σταματήσουμε εδώ μαζί αυτή τη σφαγή, η ανθρωπότητα θα είναι συνένοχη. Ως εκ τούτου, πρέπει να προσπαθήσουμε να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια και να αυξήσουμε κάθε πίεση στο Ισραήλ», δήλωσε ο Φιντάν στους δημοσιογράφους.

Πηγή: hurriyetdailynews