REAL TIME |

Γενικά θέματα 30 Αυγούστου 2024

Fact: Γιατί η Δύση χαϊδεύει το κεφάλι του Αζερμπαϊτζάν;

Fact: Γιατί η Δύση χαϊδεύει το κεφάλι του Αζερμπαϊτζάν;

Εάν οι δημοκρατικές αξίες παραβιάζονταν με αυτόν τον τρόπο σε μια άλλη χώρα, η Δύση θα δημοσίευε πολλές εκθέσεις και θα λάμβανε μέτρα για να περιορίσει τις σχέσεις με τη χώρα αυτή.

Η εφημερίδα Fakt γράφει: «Αν κάποιος πιστεύει ότι στις συνθήκες ανάπτυξης του σημερινού ανθρώπινου πολιτισμού η δικτατορία είναι μια πραγματικότητα που ανήκει στο μακρινό παρελθόν, θα πρέπει να εξετάσει το παράδειγμα του Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ μετέτρεψε τη χώρα του σε οικογενειακό κτήμα κάνοντας τη σύζυγό του αντιπρόεδρο. Και δεν είναι νέο ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα σημάδι δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά ότι η χώρα έχει απολύτως αντιδημοκρατικό και δικτατορικό χαρακτήρα. Η ελευθερία του λόγου καταστέλλεται σε κάθε ευκαιρία και η αντιπολίτευση διώκεται, αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν εμποδίζει τη Δύση, η οποία έχει δηλώσει υποστηρικτής της δημοκρατίας, να αναπτύσσει σχέσεις με αυτή τη χώρα.

Εάν οι δημοκρατικές αξίες παραβιάζονταν με αυτόν τον τρόπο σε μια άλλη χώρα, η Δύση θα δημοσίευε πολλές εκθέσεις και θα λάμβανε μέτρα για να περιορίσει τις σχέσεις με τη χώρα αυτή.

Ωστόσο, στο Αζερμπαϊτζάν δόθηκε τόσο πράσινο φως ώστε το Νοέμβριο το Μπακού θα φιλοξενήσει ένα σημαντικό διεθνές γεγονός, όπως η διάσκεψη για το κλίμα COP 29. Αλλά την παραμονή της διάσκεψης για το κλίμα, η δυτική κοινότητα θυμήθηκε ξαφνικά τη δημοκρατία και «εξέφρασε ανησυχία» για την παρουσία περισσότερων από 300 πολιτικών κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν επίσης αναφορές στον Τύπο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Αυτή η προσέγγιση απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν μοιάζει κάπως με υποκρισία. Πρώτον, το Αζερμπαϊτζάν δεν ενδιαφέρεται όχι μόνο για την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για όλες αυτές τις δηλώσεις και εκκλήσεις. Δεύτερον, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα της Δύσης στο θέμα των προσώπων που συνελήφθησαν για πολιτικές απόψεις είναι πιο έντονα από όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Δεν είναι είδηση ότι η χώρα αυτή έχει κάνει το μίσος για τους Αρμένιους τρόπο ζωής. Η κυβέρνηση Αλίεφ χρησιμοποιεί την εχθρότητα προς τους Αρμένιους για να διατηρήσει την εξουσία της και να δικαιολογήσει τα δικά της εγκλήματα στα μάτια του λαού.

Από την άλλη πλευρά, ήταν το Αζερμπαϊτζάν που παραβίασε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Αρτσάχ και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αρτσάχ το 2020. Στη συνέχεια, η χώρα αυτή, παραβιάζοντας όλες τις ανθρωπιστικές αρχές, επιτέθηκε στον ειρηνικό πληθυσμό του Αρτσάχ, χρησιμοποιώντας όπλα φωσφόρου και άλλα απαγορευμένα όπλα.

Και μετά την κατάπαυση του πυρός, με την παρέμβαση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν, έκλεισαν το διάδρομο του Λατσίν. Και το περασμένο φθινόπωρο, μπροστά στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Αρτσάχ. Και η λεγόμενη διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε σιωπηλά αυτά τα γεγονότα. Μετά από αυτά τα γεγονότα, η ίδια η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Αρτσάχ.

Και η λεγόμενη διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε σιωπηλά αυτά τα γεγονότα.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, η ίδια Δύση δήλωσε ότι δεσμεύεται να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Αρμένιους του Αρτσάχ, αλλά ούτε λέξη για το γεγονός ότι ήταν θύματα των εγκλημάτων πολέμου του Αζερμπαϊτζάν. Και γιατί η δυτική κοινωνία αποφεύγει το θέμα των εγκλημάτων που διέπραξε το Αζερμπαϊτζάν; Ίσως, αν τεθεί αυτό το θέμα, η δυτική κοινότητα θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει να αρνηθεί από τους ενεργειακούς πόρους που προμηθεύεται το Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν τα ενεργειακά τους συμφέροντα πάνω από τις ανθρώπινες αξίες. Και το θέμα των πολιτικών κρατουμένων δεν είναι δεσμευτικό για τη Δύση, απλώς θα δείξουν ότι κάνουν έργο στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Και έτσι θα εξασφαλιστεί η τυπικότητα.

Αρμένιοι αιχμάλωτοι πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αρτσάχ, κρατούνται σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποφεύγουν να θέσουν сτο Αζερμπαϊτζάν το θέμα της επιστροφής των συγκεκριμένων αιχμαλώτων πολέμου πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα COP 29. Δυτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν συνεχώς ότι χαιρετίζουν την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και δεν ασκούν καμία πρακτική πίεση στο Αζερμπαϊτζάν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέα επιθετικότητα από αυτή την εγκληματική χώρα.

Η Ρωσία παρέδωσε στο Αζερμπαϊτζάν αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Kornet

Τον Απρίλιο-Μάιο του 2024, 50 εκτοξευτές του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος Kornet παραδόθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν από τη Ρωσική Ομοσπονδία με συνολικό κόστος 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά την ίδια περίοδο, περισσότερα από 5.000 βλήματα πυροβολικού 122 χιλιοστών για το οβιδοβόλο D-30 παραδόθηκαν από τη Σερβία στο Αζερμπαϊτζάν. Από το Ισραήλ παρέλαβε 16 πυραύλους Extra με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Συνολικά, το Αζερμπαϊτζάν έλαβε όπλα αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2024, εκ των οποίων περίπου τα μισά προήλθαν από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube