Ξαφνικά, μέσα στον Αύγουστο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Οι τιμές στην αγορά του Άμστερνταμ ξεπέρασαν τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά από τις 4 Δεκεμβρίου 2023.

Η αύξηση σημειώθηκε μάλιστα σε μια περίοδο «αφρικανικής ζέστης» στην Ευρώπη, κατά την οποία η ζήτηση είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, καθώς η ανάγκη για θέρμανση απέχει ακόμη αρκετούς μήνες.

Το έναυσμα για την αύξηση έδωσε η εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος, στην περιοχή του Κουρσκ.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν μάλιστα τον έλεγχο του τελευταίου εναπομείναντος κόμβου μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, στην πόλη Σούντζα.

Ο ευρωπαϊκός αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου είναι γεμάτος περισσότερο από 86% και η Fitch Ratings εκτιμά ότι αυτά τα αποθέματα θα καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Μάρτιο του 2025.

Αλλά η ανησυχία παραμένει καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω όσο συνεχίζονται οι μάχες σε ρωσικό έδαφος, πλέον. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν λοιπόν να επηρεάσουν όχι μόνο την πορεία του πολέμου, αλλά και τις τσέπες μας.

Η αντικατάσταση της κύριας πηγής φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πολύ περίπλοκη υπόθεση.
Η κύρια ευρωπαϊκή ελπίδα είναι το Κατάρ, το οποίο ωστόσο βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Διώρυγας του Σουέζ και η επαπειλούμενη γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με την άμεση εμπλοκή του Ιράν, μαζί με τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι, μόνο δεινά προοιωνίζονται και για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι λύση γιατί αν υπάρχει κάτι σίγουρο είναι ότι θα βάλουν τις ανάγκες του βιομηχανικού τους συστήματος πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, αρκεί η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση να αγγίξει τον τελευταίο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που λειτουργεί, για να στείλει τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας στο «τρενάκι του τρόμου».

Η Ευρώπη βρίσκεται λοιπόν σε μια εύθραυστη κατάσταση και θα είχε κάθε συμφέρον να εκτονώσει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Και για λόγους οικονομικής επιβίωσης και μόνο. Αλλά ποιος έχασε τη δύναμη και την ισχύ για να τη βρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες; «Υπνοβάτες» και στο ενεργειακό μέτωπο, είναι ανίκανοι να σηκώσουν κεφάλι…

Ναυτεμπορική