«Είναι περίεργοι».

Με αυτή την απλή φράση, που ξεκίνησε μάλλον τυχαία, η καμπάνια της Κάμαλα Χάρις κατάφερε να απομακρύνει τα φώτα της δημόσιας συζήτησης από τις αδυναμίες του νυν προέδρου Μπάιντεν και τα στρέψει στον αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ.

Η φράση στα αγγλικά είναι weird και το νοηματικό της φορτίο κυμαίνεται, κατά φθίνοντα εννοιολογικό τόνο, από το περίεργος και το παράξενος ως το αλλόκοτος ή και το αλλοπρόσαλλος.

Διαλέγετε και παίρνετε.

Το νέο κλίμα, πέρα από τις δημοσκοπήσεις που της δίδουν πλέον προβάδισμα, ήταν ιδιαίτερα εμφανές και την περασμένη εβδομάδα, όπου και αν η Κάμαλα Χάρις εμφανίστηκε δίπλα στον εκλεκτό της για την αντιπροεδρία, κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλς.

Για παράδειγμα ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθος στη Φιλαδέλφεια και υπό τους ήχους του Freedom της Beyonce, το υποψήφιο προεδρικό δίδυμο υποστήριξε ξανά ότι είναι έτοιμο να προστατεύσει τις αμερικανικές ελευθερίες απέναντι στους «περίεργους» Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους, Τραμπ και Βανς, που «απειλούν να μάς τις αφαιρέσουν».

«Δεν γυρνάμε πίσω», φώναξε η Χάρις.

Ακόμη και τα δελτία Τύπου της αντιπροέδρου Χάρις, που αποστέλλονταο από τους επιτελείς της ίδιας καμπάνιας που μέχρι πρότινος υπηρετούσε τον Μπάιντεν, αντανακλούν μια μετατόπιση τόνου: από το πολύ σοβαρό σε κάτι πιο ελαφρύ.

Καλή διάθεση και σκοτάδι

Η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια -η ομογενής Eleni Kounalakis- που θεωρεί την Κάμαλα Χάρις στενή φίλη της, εκτιμά ότι η φρέσκια ρητορική της καμπάνιας της αντανακλά και την «εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ» της αντιπροέδρου.

«Η καλή της διάθεση διαπερνά τους σκοτεινούς, απειλητικούς τόνους του Ντόναλντ Τραμπ και του συνυποψηφίου του», εκτιμά η Kounalakis.

Ρετσινιά

Την ίδια στιγμή ο Τραμπ, αγωνίζεται να αποτινάξει αυτήν τη ρετσινιά.

«Κανείς δεν με αποκάλεσε ποτέ περίεργο. Είμαι πολλά πράγματα, αλλά περίεργος δεν είμαι», δήλωσε, αμυνόμενος, σε συνέντευξή του.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η υποψηφιότητα Χάρις φαίνεται να ενισχύεται περαιτέρω με την επιλογή του Τιμ Γουόλς ως αντιπροέδρου.

Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να δούμε τι επίδραση θα έχει η επιλογή του Γουόλς στις δημοσκοπήσεις, αλλά πολιτικοί αναλυτές που βάζουν στο μικροσκόπιό τους τις κρίσιμες Πολιτείες -όπως Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια- τις χαρακτηρίζουν πλέον από μέχρι πρότινος τείνουσες στους Ρεπουμπλικάνους, πλέον ως «ρευστές».

Ό,τι βλέπεις, αυτό είναι

Στην πραγματικότητα, ήταν ο Γουόλς ο πρώτος που χρησιμοποίησε την ταμπέλα «περίεργος» τον περασμένο μήνα για να υποστηρίξει την πολύ φρέσκια ακόμη τότε, υποψηφιότητα της Χάρις. Και το είπε ξανά στη συγκέντρωση της Φιλαδέλφειας με την Χάρις, αναφερόμενη στους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους τους, να λέει: «Αυτοί οι τύποι είναι ανατριχιαστικοί και ναι, διαβολεμένα παράξενοι».

Οι «λαϊκοί» τρόποι του Γουόλς φαίνεται να έχει απήχηση σε αρκετούς ψηφοφόρους που μίλησαν στο BBC. Λένε ότι τους αρέσει ο κυβερνήτης της Μινεσότα επειδή «φαίνεται σαν ένας κανονικός τύπος, ένας οικογενειάρχης».

«Και αν υπάρχει κάτι για το οποίο διψάμε σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι οι κανονικοί άνθρωποι», σημειώνει ο Τάιλερ Ένγκελ.

Ένας δεύτερος ψηφοφόρος, ο Τζον Πάτερσον από την Πενσυλβάνια, λέει ότι θεωρεί τον Γουόλς ως «ένα πολύ γνήσιο άτομο».

«Ό,τι βλέπεις αυτό είναι», πρόσθεσε.

Εύπεπτο και ελαφρύ

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θαυμάζουν την αποτελεσματικότητα της …«παράξενης» ταμπέλας.

Πολλοί λένε ότι πέτυχε επειδή απηχεί κάτι αυθεντικό, δεν έχει φθαρεί σαν φράση ή κλισέ μεταξύ του κοινπύ και προέκυψε «γρήγορα και φυσικά».

Αποκαλώντας έτσι τον Τραμπ και τον Βανς, το δίδυμο Χάρις – Γουόλς αυτο που καταφέρνει είναι να ξαναπακετάρει το σύνθημα Μπάιντεν «απειλή για τη Δημοκρατία» σε έναν πιο εύκολα αντιληπτό και εύπεπτο σύνθημα.

Ρεπουμπλικανοί δημοσκόποι πάντως, όπως ο Φρανκ Λουτζ είναι πιο επιφυλακτικοί: Παραδέχονται ότι η Χάρις έχει νέα ορμή αλλά δεν δέχονται ότι ο όρος «παράξενοι» έχει κάποια ιδιαίτερη απήχηση στο σώμα των ψηφοφόρων.

Η φράση πάντως φαίνεται να «πιάνει» σε αρκετούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους που μίλησαν στο BBC. Ο Τζέικομπ Φίσερ, από την Ατλάντα, λέει ότι το να αποκαλεί κανείς τον Τραμπ και τον Βανς «παράξενους» είναι αφενός κατάλληλο και αφετέρου ήπια προσβλητικό σε μια εποχή (βαρύτερων) πολιτικών χαρακτηρισμών.

«Νομίζω ότι είναι δίκαιο», λέει ο Φίσερ: «Δεν μπορείς να πεις ότι είναι πολύ σκληρό όταν ο ‘άλλος’ λέει τους αντιπάλους του ‘παράσιτα’. Δεν ξέρω, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς πραγματικά να παραπονεθεί αν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ για τον χαρακτηρισμό αυτόν».

Ενώ η επιλογή του Τιμ Γουόλς και το επερχόμενο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών θα διατηρήσουν σίγουρα την «κυριαρχία» της Χάρις στα μέσα ενημέρωσης, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καμπάνια της θα πρέπει, σύντομα, να αλλάξει ταχύτητα.

Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει

Ο Τoμ Μπροκώ, επί μακρόν σύμβουλος της Χάρις, λέει ότι η καμπάνια της πρέπει να εργαστεί έτσι ώστε να κρατήσει ζωντανό τον ενθουσιασμό που κέρδισε η Χάρις όταν χρίσθηκε υποψήφιος των Δημοκρατικών.

«Το τέλος του μήνα του μέλιτος είναι το συνέδριο των Δημοκρατικών, που ξεκινά αύριο και μετά θα ακολουθήσει μια ζύμωση δύο μηνών» λέει ο Μπροκώ.

«Αυτή είναι μια συναρπαστική χρονική περίοδος για την Χάρις, αλλά σε κάποιο σημείο θα επιστρέψει στην κανονικότητα».

«Μάλλον θα εκπλαγώ αν συνεχίσουμε να μιλάμε για τον αν οι Τραμπ και Βανς ‘είναι περίεργοι’ ως τον Οκτώβριο» πρόσθεσε.

Φάκα

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Πολιάνσκι, στρατηγικός αναλυτής των Ρεπουμπλικάνων, λέει ότι η ταμπέλα «λειτουργεί καλά από… ύψος 60.000 ποδών», αλλά πιστεύει ότι τελικά θα είναι τα μηνύματα για την οικονομία και τη μετανάστευση που θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους τον Νοέμβριο.

«Για τον Τραμπ, είναι σημαντικό να μην πέσει στη φάκα, να εστιάσει στο μήνυμά του και να υπενθυμίζει στους ανθρώπους τα πεπραγμένα του και τις αποτυχίες της κυβέρνησης των Δημοκρατικών στα δύο αυτά ζητήματα».